söndag 22 november 2009

Baksläpp

Som det händer rätt ofta nu för tiden, så fick jag ett hjärnsläpp även idag. Jag har återfått orken ganska bra och tänkte baka matbröd. Det börjar eka tomt i frysen. Så jag drar igång en deg på ett bröd som det var rätt länge sedan jag gjorde.

Jag började redan igårkväll med att ta fram vetesurdeg och mata den så den skulle vara klar idag. När jag sedan ska börja idag så har jag i ett paket vanlig jäst plus en dryg deciliter vetesurdeg. Det tyckte jag skulle vara lagom för en dubbel sats bröd. Jag blandar i havrekli och rågflingor och det är då jag upptäcker det! Denna deg ska inte dubblas för det blir så mycket ändå. Nu hade jag ju redan börjat dubbla så det var bara att fortsätta. Jag var ängslig att maskinen inte skulle orka. Jag har nämligen kört sönder den en gång tidigare av samma anledning. (Att man aldrig lär sig) Den här gången kunde jag lita på min gamla Bosch från artonhundra kallt. Men jäklar vilken jättedeg jag har på jäsning just nu.

Orkar jag så ska jag även baka morotsmuffins eftersom jag har Philadelphiaost kvar från dophelgen. Det är roligt nästan jämt........:-)

11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Haha... påminner mig om när jag var ung och läste fel på 1 dl mjölk och tog 1 liter... fick gå till grannen och låna mjöl och bakade väl hela natten... (Nu hade jag slängt hela alltet.)

Jag hade tänkt baka en äppelkaka idag, men därav blev intet. Fy, så slapp och trött jag har varit.

Cicki sa...

Bloggblad: Det kommer en bild senare där det syns hur degen slitit sig ur bunken. Ändå har jag varit och puffat ner den hela tiden.....:-) Nu står bröden på jäsning. Det blir fyra stora fina runda limpor. Slängde i lite solrosfrön när jag ändå höll på och "improviserade".

Första gången jag skulle laga makaroner blev också ett sånt här äventyr. Jag hade inte fått lära mig laga mat hemma. Men makaroner tyckte jag väl inte skulle vara någon konst så inte läste jag heller på paketet. Pytsade i vatten och mackisar på en höft. Vi fick äta makaroner i flera dagar. Inte visste jag att de svällde så....:-)

När jag kom till jobbet dagen efter berättade jag detta. Då var det en av mina jobbarkompisar som berättat att hon gjort samma sak. Men hon hade kokat så mycket att hon fått byta till större kastruller flera gånger....:-)

Alla har vi väl våra matlagningsäventyr att skratta åt idag.

Cina sa...

Ojojoj! Mycket deg blir det! Men det låter väldigt gott! Både doften och smaken kan förhöja en grå novembersöndag!
Kram!

Cicki sa...

Har inte smakat på det än men det ser gott ut. Och mycket....:-)

Biggan999 Svart och vitt sa...

Tack Cicki, jag fick ett gott skratt. baksläpp ja det får vi väl lite till mans, tänkte du lagt en brakare på olämpligt ställe. Så tokigt det kan bli när man läser rubriker.

Cicki sa...

Biggan: Det var väl det som var meningen med den tvetydliga rubriken....:-)

Det har nog hänt att det har släppts en brakare också ibland men inte idag. Idag var det bak istället för brak.....:-)

Viola sa...

Tack för att du gav mig chansen att få ett gott skratt så här på kvällskvisten=)

Så tokigt det kan bli,så har jag aaldrig gjort(himlar med ögonen.

Hoppas du inte tar ut dig...andas och njut av EN SAK Cicki!!!!

Tusen kram Viola

p.s Nu har tomtekassen/väskan jag köpte i fjol kommit fram.Tänker på dig x-tra mycket då, med värme

Cicki sa...

Viola: Det är klart att jag bjuder på ett gott skratt. Du är för go....:-)

Christina sa...

Nu har jag slutat fnissa och bara måste undra - varför använder du jäst ihop med surdegsgrund?

Undrar en som inte kan det här med surdeg ....än.

Spader Madame sa...

... kommer och smakar på bröd snart! PUSS!

Cicki sa...

Christina: Ibland behöver man hjälpa surjästen lite på traven. Det blev ett jättegott bröd i alla fall. Jag ska lägga ut bilder på smeten som smet men jag har inte hunnit idag. Jag gillar verkligen det här med surdegar. Skulle nog behöva ha en bok och lära mig lite mer. Kanske jag har tur och hittar någon på bokrean i februari eller på loppisen.Eller så får du kopiera några recept åt mig.....:-)

Spader: Yeeees, pussgurka....:-)