Jag funderar rätt mycket på miljöfrågor. Är förmodligen inte tillräckligt duktig på att göra det maximala, men jag gör i alla lite grand för att dra mitt strå till stacken. Vi källsorterar, använder tygkassar till den mesta handlingen, numera kör vi inte bil (av påtvingande skäl) och lite annat sånt där som man enkelt kan bidra med.
Men jag tror inte, att det räcker på långa vägar. Då funderar jag så här, att vi kanske måste börja titta på hur de gjorde förr, när många hushåll var självförsörjande. Hur gjorde de då? Min mamma var en bonnjänta och tog det tänkandet med sig när hon flyttade till stan. En sak jag minns att hon gjorde var att spara margarinomslagspapperen och smörjde bakplåtarna med. Själv spolar jag av margarinpapperet i varmvatten och lägger i källsorteringen. Sedan använder jag bakplåtspapper till bakplåten. Redan när man ser detta, så inser man ju hur mycket mer jag miljöslösar än vad hon gjorde. Det finns ju även en ekonomisk fråga i detta. Hon sparade inte bara på miljön, utan på hushållsekonomin också, genom sådana handlingar.
Jag vet att jag för många år sedan läste om ett spartips när man kokar potatis och annat som tar lite tid. Man kokade upp potatisen, köttet eller vad det nu var, ställde kastrullen på en skärbräda av trä och lät det "efterkoka" på det viset. Jag testade och det funkade faktiskt. Det tar längre tid, men med planering så borde man få det att funka.
Nu gissar jag att många tänker att det är väl ingen konst för mig att ta mig tid med sådant här. Jag är ju hemma hela dagarna. Visst är det sant, men även jag har varit en yrkesarbetande tvåbarnsmor, så jag har ju lite hum om hur ont om tid man har då. Jag tror att om man börjar fundera över sånt här och inför lite småsaker här och där så går det av sig själv sedan och då tar det inte så mycket längre tid.
En annan sak jag funderar över också är, att måste alla butiker ha öppet på söndagar? När jag började jobba i matbutik så slutade man klockan sex på vardagar, klockan ett på lördagar och alla söndagar var stängda. Numera kan man ju handla mat nästan dygnet runt. Är det nödvändigt? Förr var inte en frys var mans ägodel. Ändå klarade man av handla sin mat med kortare öppethållningstider. Jag menar inte att man helt och hållet ska gå tillbaka till gamla öppettider, men man ska kanske minska ner på det, istället för att öka ut tiderna. Jag tror att man skulle miljöspara mycket genom att införa strängare öppethållningstider.
Jag vet, som före detta butiksanställd, att det var OB-tilläggen som gjorde att man kom upp i en skaplig lön, så det skulle i så fall förmodligen bli en lönesäkning för den arbetsgruppen. Men i gengäld så kanske man hinner vara hemma och ägna sig åt andra miljösparande åtgärder.
Förmodligen sticker jag ut hakan rejält nu och många kommer att tänka att jag börjar gå i barndom. Men jag tror att vi behöver diskutera sådana här saker innan allt är försent. Varför inte starta upp en tipssida, där man kan lägga in sina miljösparande tips.
Jag vet, jag är bara en gammal tant som funderar lite hit och dit och kringelikrokigt.