måndag 4 januari 2010

Imorgon ledigt

Jisses vilken härlig dag vi haft med våra amerikaungdomar. Bonussonen följde även med. Vi åkte in till Stockholm vid lunchtid. Rosanna hade häftiga planer på allt hon ville göra. Den listan var lång. Vi var mer realistiska om vad vi skulle kunna hinna med. Gissa vilka som fick rätt?

När vi klev av tåget, blev det naturligt att börja med The Town Hall. Nu gick vi aldrig in i själva Stadshuset eftersom man måste ha guide med sig. Men Rosanna älskade att titta på alla souvenirerna. Hon köpte även en och annan. Hon ville även köpa "swedish christmas decorations" som de hade där för hutlösa priser. Vi rådde henne att vänta med det och att vi kunde gå på Åhléns och köpa det för halva priset. Vi strosade runt lite på innergården och nere vid vattnet vid Stadshuset så att de fick fotografera ur alla vinklar och vrår.

Vidare till Åhléns där Rosanna köpte lite smått och gott. Jag köpte själv lite dockstoppning eftersom jag håller på att sy en tygdocka nu. Men den tar lite tid eftersom det blir avbrott för det sociala livet mellan varven. Vi strosade sedan vidare utefter shoppinggatan nr 1, dvs Drottninggatan. Där blev det mest fönstershopping. Nu började vi bli hungriga så vi gick till ett ställe på Kungsgatan. Jag tror det hette Kungshallen (vid Konserthuset) och om man gick en trappa ner så fanns det mat från olika länder som man kunde äta. Vi valde indiskt den här gången. Jag tog något med räkor som jag inte minns namnet på och sambon åt Tikken Masala. Det var kanongott och väldigt humana priser.

Sedan blev det Drottninggatan tillbaka mot Gamla stan. Lite in och ut i affärer. Rosanna shoppade loss på en massa tröjor som var märkta med olika svenska texter och flaggor. Vi hade sådan tur att när vi kom fram till slottet så var det en mindre vaktavlösning eftersom klockan var fyra. Både Rosanna och Nicklas höll på att gå i bitar av upphetsning. Det var som att se barn på julafton......:-) Så där fotades det i massor. Vi hade planerat att gå in på slottet men de stängde redan kl tre så det fick vi skippa. Men jag tror inte det gjorde så mycket. Sedan strosade vi gata upp och gata ner i Gamla Stan. Det fotades hela tiden så den här gången var det inte jag som sinkade gåendet. Skönt. Det blev en perfekt takt för mig att få stanna till då och då.

Det började bli kallt och ungdomarna blev trötta. Faktiskt mer trötta än vad vi var. Fast jag fick väldigt ont på slutet och det lär nog straffa sig imorgon eller på onsdag. Jag brukar ju få ont andra dagen efter en ansträngning. När vi var på väg tillbaka så hittade vi en outlet för glas och porslin. Där var jag tvungen att få gå in och titta. Jag hittade en sak som jag önskat mig i flera år, men inte hittat det ultimata. Det gjorde jag idag. Både pris och fason passade utmärkt för mig. Det var en smaksked som man hade i en skål lite mindre än ett halvlitersmått. I skålen så var det även graderat både för deciliter, ounc och cup. Enkel design i vitt porslin. En kostade 39:- och två kostade 50:- så jag köpte naturligtvis två på en gång. Jag tänkte att man även kan ha den till dressing och liknande. Dessutom fick jag med en honungssked (eller vad de heter) på köpet. Porslinet var Sagaform som jag tycker har en hel del snyggt.

Sambon och jag konstaterade att detta borde vi göra oftare. Det vill säga, åka in till Stockholm och bara strosa runt. Eventuellt besöka något museum. Så nu har vi bestämt att Myntkabinettet står först på tur om några veckor. Promenerar man från Centralen så blir det bra motion samtidigt som man har det trevligt.

Imorgon är vi "lediga". Rosanna ska träffa sina gamla klasskamrater. Eventuellt kommer Nicklas hit om han känner att han får det för tråkigt ensammen. Vi själva ska ner på stan en sväng för nu är det min tur att få köpa en ny telefon. Batteriet håller på att lägga av och istället för att köpa nytt batteri så väljer jag att byta upp mig lite grand. Köpet innebär att vi får en lite högre månadskostnad för mobilerna (eftersom M fick en ny före jul) men det är inte mer än att vi fixar det.

Snart ska jag lägga upp benen högt och bara ägna mig åt att titta på TV och slappa.

7 kommentarer:

Moster Ma sa...

Men, så härligt ni haft det! Det är bra med ungdomar som sätter tempot ibland... låter som en perfekt dag i Stora Vackra Huvudstaden!

Cicki sa...

Moster: Ja, det har verkligen varit en härlig dag. Det är jättefina ungdomar. Nicklas är 20 och Rosanna är 24. Nicklas är så där spontant artig som man skulle önska att svenska ungdomar är. Jag tror inte det är ofta att spärrvakterna vid pendeltågen får höra "Have a nice day". Men det har de fått höra idag. Det låter så himla trevligt.

Kesu sa...

Wow! Vilka guldvärdar ni är du och sambon som hänger på. Förstår att det är läge för högläge (benen) nu. Jag hade blivit slut av hälften.

Cina sa...

Det låter som en härlig dag i Stockholm! Det är mysigt att ha tid och att verkligen titta och uppleva! I somras gick jag med på en guidad tur i Riksdagshuset. Låter trist men det var jättetrevligt och häftigt! Rekommenderas! Det kostar inget och guiderna är supertrevliga.
Att slappa efter en sån här dag är dig väl unt!
Varm kram!

Cicki sa...

Kesu: Det känns verkligen idag. Men det är så kul att få göra det här så man får väl ta smällarna (läs värken) senare i så fall.....:-)

Cina: Det är fantastiskt roligt. M och jag pratade just igår om att man kan ta till vara på de här gratisgrejerna. En del museer har vissa dagar fritt inträde, speciellt nu på vintern. Måndagar är det fritt på en del ställen. Eftersom vi rår vår egen tid så kan man passa på sådana gånger.

Le Loup sa...

Det låter som en riktigt härlig och bra dag! Tänk, Stockholm har jag inte varit i på flera hundra år, men när jag läser här så låter det mysigt. Gamla Stan gillar jag :)

Cicki sa...

Shirouz: Du vet väl att du är välkommen hit. Då kan vi ta oss en stockholmstripp....:-)