torsdag 13 augusti 2009

Saknad med planering

Det är med saknad jag inser att nu är det bara två dagar kvar av sommarprogrammet i P1. I år hade jag bestämt mig för att alla sommarpratare skulle få en chans. Det har de även fått. Jag har visserligen missat några på grund av att jag inte kunnat lyssna. Men det ska jag ta igen via datorn, har jag tänkt. De flesta har varit bra, några enstaka har varit lite mindre bra och många har varit otroligt bra.

Som den åttioåriga Günter Graffenberger som pratade idag. Han kunde beskriva andra världskriget ifrån två sidor. Dels som mer eller mindre förförd Hitlerjugend, dels som en uppvaknad östtysk som tvingades inse vad som verkligen hänt, bakom all propaganda. Han berättade om hur han genom en impulshandling klarade sig från att dö i det sönderbombade Dresden och genom ödets nyck inte var med på Estonia, den där berömda stormnatten. Den nattens som han också miste sin älskade fru.

De här en och en halvtimmarna varje dag har varit min avkopplingstid. Även om jag mest sytt under tiden så har jag tankat kraft via sommarpratarna. Jag har gått in i deras berättelser, samtidigt som jag pillat med mitt lapptäcke. Jag har sytt annat de senaste dagarna. (bilder kommer) Idag passade jag på att stryka det nysydda plus lite annat som krävde att få bli lite slätare. Jag sorterade även igenom två kassar med tyger som jag fick av pappa när vi var där. Mamma Eivor tyckte ju också om att sy.

Jag har i huvudet börjat planera för vissa projekt och idéer. Men först ska jag sy ett antal beställningar. Jag ska börja med det när dotter och svärson varit här för ett andra besök. De kommer imorgonkväll. Den här gången har vi inte lika späckat program, så jag kanske hinner med att blogga lite mellan varven. Vi får väl se.

Men vad ska jag lyssna på nu när jag ska sy? Jag är inte någon van P1-lyssnare utan det brukar mest skvala musik ur min radio eller CD-spelare. Jag får nog börja träna på att trycka in P1-knappen.

9 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

P1 är en guldgruva!
Själv har jag knappt hört några Sommar i år, har naturligtvis gått miste om en och annan godbit. Men du kan ju fördriva en timme med att lyssna på mitt regional-Sommar, förstås!!! nu när de "riktiga" programmen tar slut ...

Bloggblad sa...

Bra tips från K-häxan. Jag trycker ofta på P1 när jag blir radiosugen - fast jag klarar inte att reta mig på Ring P1, så det går bort.

Mest har jag dock tystnad omkring mig när jag är hemma. Men jag känner igen det där sköna att sitta och sy och gå in i någon bra sommarpratares program. Stickat till några har jag dock gjort.

Cicki sa...

K-häxan: Jag har tänkt lyssna på ditt prat i samma veva som jag lyssnar av de andra jag missat. Problemet är att jag har inte symaskin och dator i samma rum. Får nog hacka mig in på den bärbara och sätta den vid symaskinen.....:-)

Bloggblad: Det är lite olika det där om jag vill ha tyst eller inte. Måste jag koncentrera mig så är tystnad påbjuden, annars gillar jag att ha musik skvalandes i öronen.

engelssone sa...

Oooo radio..det e en sorgligt försummad apparat i vårt hem..begriper inte varför..för när jag väl knäpper på den så tycker jag det e jättekul o bara sitta o lyssna..hrrmm får nog skärpa mig.. Tack snälla gulliga för dina ord om mitt fotograferande..förr så hade jag alltid kameran med men sen digitalteknken slog igenom så har jag halkat efter..så nu sista månaderna så har jag börjat fotografera med sambons digitalkamera..o det e så kul..men jag känner mig ringrostig..kram

Cicki sa...

Engelsson: Du är ju duktig att fotografera. Så sug i dig av berömmet....:-)

Biggan999 Svart och vitt sa...

Roger är en P1-frik han har många program han förjer. han gillar hon gotlänskan Quiberg, det handlar mycket om att leva nära och värna naturen och så är det så skönt att lyssna till hennes gotlänska. Det finns mycket att upptäcka där, du får väl gå på upptäcksfärd bland programutbudet, du kommer troligen att hitta mycket som du kommer och gilla, hoppas du kan lura på oss lite också

Cicki sa...

Biggan: Det får nog bli en riktig botanisering av vad de kan erbjuda....:-)

Christina sa...

Jag brukar lyssna på sommarpratarna medan jag jobbar, det är en perfekt kombination.
Men några har jag missat, och det retliga är att jag som Mac-användare inte klarar av att lyssna på webb-radion längre.
Tidigare har det gått hur bra som helst.
Jag har läst på SR support och laddat hem gud vet vad, men det funkar i alla fall inte. Programmet bryts efter några minuter och börjar om från början igen, jag håller på att bli vansinnig. Suck.

Cicki sa...

Christina: Det är perfekt att lyssna på prat när man sitter och jobbar med något. Det är knepigt det där att det ska vara så svårt att få en del saker att funka ihop med Mac. Ändå är det ju något bättre nu. M var ju förr en hängiven Mac-användare men har mer och mer gått över till PC. Men när han ska jobba med bilder så åker det fram en gammal Mac ändå. Vi skulle nog kunna ordna ett Mac-museum. På riktigt alltså. Det finns burkar här som vi vet är eftertraktade av samlare. Men han har ju svårt att slita sig ifrån dem.....:-)