lördag 4 juli 2009

Sjukdomsvinster

När man blir långvarigt sjuk så är det lätt att man åker ner i deppträsket och bara ser det negativa. Det gjorde jag i alla fall från början. Det händer fortfarande att jag trampar snett ibland och hamnar lite i utkanten av det träsket. Men nu har jag lärt mig ganska bra att försöka skynda mig därifrån så fort som möjligt.

Nu försöker jag fokusera på det som kallas sjukdomsvinst, det vill säga det positiva som man kan uppleva genom att vara långtidssjuk. Låter det knäppt? Ja, kanske, men jag ska försöka förklara så ni förstår.

Idag har jag suttit vid symaskinen och lyssnat på Lena Philipsson, som var dagens sommarpratare. Det hade jag kanske inte kunnat göra om jag varit frisk. Hade jag jobbat kvar i butik, så hade jag förmodligen jobbat helg. Butiksbiträden jobbar för det mesta varannan helg. Hade jag haft kvar företaget, så hade jag kanske jobbat med ett läger eller något annat idag. Hade jag varit ledig, så hade jag förmodligen varit tvungen att ta itu med städning, tvätt eller något annat måste, som måste hinnas med när man är ledig någon dag då och då.

Nu behövde jag inte göra det utan jag gjorde precis det jag helst ville göra. Kombinera radiolyssnande med en stund vid symaskinen. Det kallas en sjukdomsvinst.

Äntligen får min kropp leva ut sin egen dygnsrytm, den som varit så jobbig att leva med när man visste att man måste kliva upp tidigt på morgonen. Nu kan jag njuta av nätterna och sova några timmar på förmiddagen. Många tycker jag är konstigt på grund av det, jag kallar det sjukdomsvinst.

Äntligen kan jag sy så mycket som jag vill och orkar. Min kreativa sida har fått en helt annan riktning än vad jag själv trodde jag klarade av. Förr sydde jag mina och barnens kläder själv. Komponerad egna modeller och njöt av det. Den kunskapen har jag fortfarande. Men nu har jag även kunnat utveckla det vidare till att sy väskor och annat roligt. Att leka med färger och tyger som jag själv vill. Jag känner hur den kreativa ådran utvecklas mer och mer och jag gläds åt det. Det är en mycket härlig sjukdomsvinst.

Jag strosar mycket mer nu än jag gjorde förr. Förr stressade jag fram och gick fort, fort för att hinna med så mycket som möjligt. Jag levde ständigt med klockan i handen, tänkte att jag hinner plocka ur diskmaskinen eller hänga tvätten innan jag ska sticka. Ständigt på språng. Nu klarar jag inte av att stressa. Har äntligen lärt mig hur dåligt jag mår av det. Alltså strosar jag på i min egen takt och njuter av det jag ser och hör. Vilken underbar sjukdomsvinst det är.

Jag kan träffa min vänner när jag och de vill. Vi behöver inte träffas när vi har tid, utan när vi har lust. Det är inte en massa planerande med agendan i handen, utan vi kan ringa eller maila varandra och fråga: "Fika på stan imorgon?". Återigen en härlig sjukdomsvinst.

Det finns en hel del flera saker som är sjukdomsvinster. Det gäller bara att lära sig att se dem, fokusera på dem och njuta av dem.

Man kan vända allt detta till negativa saker, att jag förlorat en massa på vägen. Visst har jag det. Men så vill jag inte tänka. Jag vill se det positiva i det hela. Jag skapar mitt liv på det sättet, att alltid försöka tänka positivt.

13 kommentarer:

Annela sa...

Så försöker jag också se det - och det går oftast ganska bra.

Cicki sa...

Annele: Skulle man tänka tvärtom så blir man ju tokig.

Spader Madame sa...

Ibland, när man missar att göra så som du gör, är det bra om någon påminner en! Jag tycker att du är såå fantastisk som kör det positiva racet, vem vet hur ont du annars hade haft? Jag tror att de positiva tankarna har en, om inte helande effekt, så i vart fall lindrande... positiva spiraler fungerar, det vet jag!

Esset säger, något galghumoristiskt, att den enes död är den andres bröd, inte lätt ibland när de faktiskt var vänner, Henrik och han... och det är klart om Henrik hade levt så... och om inte Stjärnsopranen valt bort så...

Cicki sa...

Spader: Visst lindrar de positiva tankarna. Det säger ju sig självt. Negativa tankar är alltid destruktiva. Visst kan det vara galghumoristiskt att säga som Esset. Det kanske är en tröst ändå för honom att det trots allt kom något gott av Henriks död, även om det kan låta knäppt. Men jag förstår hur han tänker, tror jag i alla fall. Det gör nog du också. Kram

Pärlmudden sa...

Kloka ord från en mycket klok kvinna!!
Visst mår man bättre av att försköka tänka positivt?!
Hur har du det på semestern??
KRAM "lyxhustrun som har semestern"

Cicki sa...

Pärlmudden: Jag njuter som du kanske märker. Vi har ju ätit ute och jag lyssnar på sommarpratarna och syr lite lagom. Jag gör faktiskt vad som faller mig in. Det är väl det som kallas semester. Tack för att du gav mig den.......:-) Hoppas du själv har det bra.

Pärlmudden sa...

Jotack, jag har det också bra på min semester. Gör ett kort avbrott på den i morgonförmiddag för att besöka läkaren, men sen är det semester igen! ;)
Det märks att du gillar att ha semester. Jag meddelar dig väl nästa vår vilka veckor det blir nästa gång?? Eller vill du ha semester runt jul också kanske, du fick ju bara 4 veckor nu.... :)
Ha det gott och njut av sommaren. Krama TOtte

Cicki sa...

Pärlmudden: Vi kan ju ta ett snack längre fram om hur jag ska fördela mina kommande semesterveckor. Någon eller några veckor runt jul verkar inte dumt. Vi får väl se...:-)

Hoppas läkarbesöket går bra imorgon.

Le Loup sa...

Det där var bra skrivet!
Har farit runt i några dagar nu, men ser att du har problem med IE8 också, jag märker nu på morgonen att det är en del saker som inte fungerar som de gjorde förut hos mig heller, (installerade ie8 i torsdags.)vete sjutton om jag orkar fippla med mina inställningar, (suckar över datorerna...) ha det gott!

Cicki sa...

Shirouz: IE8 är ju så ny att det kan vara buggar i programmet fortfarande. Sambon har mailat till Microsoft så när vi får svar så kan jag berätta för dig. Gör inget åt sidan än. Vi har jobbat med min i flera dagar och hittar inte vad det är så det är onödigt att du också lägger ner en massa energi förrän vi hört av Microsoft.

Le Loup sa...

Tack Cicki, jag lägger det åt sidan :)

annannan sa...

Jag blir glad varje gång jag tittar på bokomslaget jag köpte till mig själv. Förhoppningsvis blir de som fått/får också glada över sina. Att det är så fint sytt, att det är ett så vackert tyg och den goda idén att ta vara på stuvbitar. En samhällsvinst på många plan.

Det finns två större format av pocket, mest utanför Sverige men de börjar också komma på svenska böcker. Själva bokpärmen (fram/baksida, tjockleken varierar ju) mäter 15x23.5 resp 12.5x20 cm. Om du vill utöka sortimentet med några omslag för de formaten är jag spekulant så småningom.

Cicki sa...

Annannan: Vad roligt att du är så nöjd med ditt fodral. Jag tycker det känns bra att kunna ta tillvara på saker och ting. Jag blir väldigt upprörd över hur en del kastar fina och användbara saker när det går att återanvända. Det är nog därför jag gillar loppisar också. Där kan man ju verkligen prata om återanvändning.

Jag har funderat på en del nyheter till hösten. Fodral i olika storleker är inte fel. Jag antecknar så tar vi det senare....:-)