onsdag 12 januari 2011

Migrationslotteriet

Det är nästan som att man får känslan av att tjänstemännen på Migrationsverket har ett lotteri om vilka får stanna och vilka som ska utvisas.

Före julhelgen fick Madelene och Ali besked om att utvisningsbeslutet kvarstår. Man anser att Ali inte har tillräcklig anhöriganknytning! Till saken hör att Försäkringskassan har ett beslut om att Ali och Madde har gemensam vårdnad om Melina. Men.......eftersom Ali inte har något uppehållstillstånd så får han inte heller något svenskt personnummer. Vilket i sin tur gör att i de officiella papperen står Madde som ensam vårdnadshavare för Melina. Hänger ni med???

Efter alla helger så skrev sambon ihop en skrivelse där vi kräver att beslutet ska hävas och omprövas eftersom det är så illa skött från början. (Det är många turer som jag inte orkar dra här.) Till den skrivelsen bifogar sambon ett faderskapserkännande från Ali samt Fk:s papper där det står att föräldrarna har gemensam vårdnad. Det tycker man borde räcka för att styrka Alis starka anhöriganknytning.

Vi postade brevet i söndags, men kom för sent till postlådan så det kom inte iväg förrän med måndagsturen. Idag hade vi ett svar på det. Ibland är de snabba! Det måste ha gått med vändande post. På första bladet från sambons skrivelse är en stämpel som säger att avvisningsbeslutet kvarstår!

Undrar om de ens hann läsa vad som stod? Det fanns ingen motivering om varför beslutet kvarstår. Det kan inte heller ha hunnit med att behandlats ordentligt. Det känns som att någon tjänsteman öppnade kuvertet, slog på en stämpel och skickade iväg det med utgående post. De har alltså bestämt sig i förskott och är envisa som åsnor. Hur ska man kunna vinna mot en sådan instans?

14 kommentarer:

Mångmamma sa...

Sällan jag svär i skrift men här är det på sin plats.
Fan!
Usel behandling av samtliga inblandade!
Vi har ju en drös asylsökande familjer i "byn".
Barnen hinner lära sig svenska, skaffa kompisar och flytta in till "riktiga" klasser från förberedelseklasserna innan familjerna får veta om de ska utvisas eller få stanna.
Om de får stanna, måste de ändå flytta ifrån byn eftersom det bara är lägenheter som upplåts för asylsökande de bebor under väntetiden.
Gissa om jag blir arg!?
Den första kvinnan som bjöd hem mig, när vi var nyinflyttade för mer än fem år sedan, var en fyrbarnsmamma från Irak.
De hade väntat på besked i fyra år!
Till slut gick vi samman, fotbollsklubben, skolan och föräldrar till barnens kompisar och skrev ett brev om hur uselt det skulle vara om de inte fick sitt uppehållstillstånd!
Då, äntligen hände något.
Just det, yngsta sonen var född häri Växjö!
Tyvärr tappade vi kontakten när storsonen och hennes son hamnade i olika skolor - mycket beroende på deras påtvingade flytt.
Lägenheten skulle ju användas av behövande nya asylsökande...
Skulle kunna hetsa upp mig mycket mer över migrationsverkets inkompetens men slutar nu och går för att natta små-vilda-glada.
Kram

Cicki sa...

Mångmamma: Det sjuka är att det varit så här i så många år och ingen ändring sker. Det är som om de lever sitt eget liv. Skiter i nya lagstiftningar och andra förändringar. De kör sitt race ändå. Samma som med Försäkringskassan. De här två verken kan få mig också att gå igång rejält.

Trebarnsmamman sa...

F-n vad leds jag blir! Skulle det förändras om de gifter sig?

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Jag vet faktiskt inte. Nu verkar ingenting hjälpa.

Spader Madame sa...

Vilket jäkla skit!

Madde sa...

Bajs är vad de är! :)
Jag testade att översätta din blogg till både danska och engelska, mitt namn blev översatt till Madeleine och Madde blev Maddie men roligast måste nog va Melinas namn som blev översatt till Melissa....hehe

Cicki sa...

Spader: Skit är det minsta man kan säga.

Madde: Det är ju bra att du kan roa dig med något mitt i eländet...:-)

Cina sa...

FY vad tråkigt! Ja, hur vinner man en sån match eller får klarhet i saken? Jag vet inte. Går till tidningen?

Le Loup sa...

Det är för jävligt! Jag tänker också på det här med giftermål, om det kan förändra något, eller också, publicitet i någon tidning. Det finns ett liknande fall i Tranås, där en mor och småbarn kan komma att skiljas åt. Solklara anknytningsfall ska kunna söka uppehållstillstånd utan att lämna landet, står det vidare. Tyvärr hittar jag inte mer info om det här fallet, det står väldigt fåordigt.

Maja sa...

Fruktansvärt, vad maktlösa de måste känna sig. Hemskt sorgligt.

Camilla sa...

Usch vad man känner sig hjälplös!

Hoppas verkligen att det ordnar sig på något sätt. Jag kan för lite om hur man bär sig åt, men kämpa på på alla sätt.

YvvePyvve sa...

Det är så förnedrande och fördj-ligt! Giftermål verkar vara ett bra tips. Stå på dig! Alla är värda att leva lyckliga i fred oavsett var de är födda!!

/YvvePyvve

Cicki sa...

Cina, Shirouz, Maja, Camilla, YvvePyvve:

Ali är lovad uppehållstillstånd på grund av anhöriganknytning. Men man säger att han måste åka tillbaka till sitt hemland, Ghana och söka uppehållstillstånd därifrån. Han är inte hotad på något vis i sitt hemland så den oron slipper vi. Grejen är att det kommer att bli hiskeligt dyrt för Madde och Ali samt att han förmodligen kommer att vara borta i ett halvår för att jobba ihop pengarna till tillbakaresan. Han måste också fixa boenden, uppehälle och jobb medan han är där. Det är inte är bra för Melina att behöva vara utan sin pappa under så lång tid. Det är så himla onödigt och byråkratiskt att det ska behöva vara på det viset. Migrationsverket har beslagtagit hans pass och det får han inte tillbaka förrän han sitter på planet till Ghana. Migrationsverket betalar hans resa dit men hitresan måste han betala själv. Det känns som att det är av ren j-vla tjurskallighet som gör att de krånglar till det på det här viset.

Trebarnsmamman sa...

Men ba liksom, slöseri med både hans och statens pengar. Det borde väll för sjutton skötas så kostnadseffektivt som möjligt!?