måndag 10 januari 2011

Recept

Jag lovade ut recept på potatisterrinerna som jag gjorde på nyårsafton. Här kommer det. Det är inte svårt alls att göra. Lite pyssligt, med absolut inte svårt.

De är så kanongoa så det är värt det lilla besväret.

Smaklig måltid


Tre lager potatismos i form

4 portioner

300 g hackad potatis av mjölig sort

125 g hackad kålrot

1 stor hackad morot

450 g färsk spenat

1 msk mjölk

1 msk smör

½ dl vetemjöl

1 ägg

½ tsk malen kanel

1 msk pressad apelsin

¼ tsk riven muskot

salt och peppar

tunna morotsstrimlor till ganering

1. Smörj 4 st aluminiumformar som rymmer 1½ dl.

2. Koka potatisen i 10 minuter. Koka samtidigt i varsin kastrull kålrot och morot i 10 minuter. Förväll spenaten i lite kokande vatten i 5 minuter (vattnet ska nätt och jämnt täcka spenatbladen). Låt alla grönsakerna rinna av.

3. Tillsätt mjölk och smör till potatismoset och mosa till en slät puré. Rör i mjöl och ägg.

4. Dela potatismoset i tre lika stora portioner och lägg i varsin skål. Blanda ner kålrot i en av skålarna, morot i en annan och spenat i en tredje. Blanda väl med potatisen.

5. Tillsätt kanel till kålrots- och potatisblandningen. Rör ner pressad apelsin i morots- och potatisblandningen och muskot i spenatblandningen. Krydda alla tre formarna med salt och peppar.

6. Lägg ett lager kålrotsblandning i varje aluminiumform och jämna till purén. Nästa lager består av potatis och spenat och överst lägger du morotsblandningen. Täck formarna med folie och sätt dem i en långpanna. Fyll pannan till hälften med kokande vatten och ställ in den i 175° varm ugn. Efter ca 40 minuter ska purén vara färdig.

7. Vänd upp formarna på serveringstallrikar, garnera med morotsstavar och servera genast.

8 kommentarer:

Mångmamma sa...

Tack, ska testas.

Cicki sa...

Mångmamma: Det tycker jag absolut att du ska göra.

Polargrevinnan sa...

Jag tar gärna åt mig recept som någon har prövat.Jag har några bitar oxfile i frysen. Däremot har jag inga formar. Nu ska det bli av att köpa eller menar du så kallade engångsformar?
Har du mer kvar av tyget med spelkorten eller är det enbart för Spader. Jag spelar också bridge, dock inte i samma division som Spader utan på klubbnivå.
Vi har spelat i eftermiddag och
vi kom 4 av 20 par så det känns bra.
Du har min fulla beundran som satt och väntade på maten (säkert det rätta) jag hade gått ut i köket och satt igång. Men som det är sagt: Kärleken uthärdar allt (nästan).
Ha det bra.
Kram Viola

Cicki sa...

Viola: Jag hade små porslinsformar sedan tidigare som jag använde. Jag vet inte om det finns engångsformar i den storleken. Billiga sådana där grejer kan man faktiskt hitta på ÖB. Lycka till.

Den biten kortspelstyg som jag har nu räcker bara till Spader. När vi är på Willys nästa gång kan jag kila in i tygaffären som finns där och se om han har kvar utav tyget. Vill du ha något sytt i så fall. Kram

Polargrevinnan sa...

Ja, en kasse eller väska eller vad det ny passar till. Har väl att göra med kvalitén på tyget. Vi hörs.
Kram Viola

Cicki sa...

Viola: Då tittar jag på fredag om det finns något kvar. Kvaliteten är bomull i lite grov struktur så det passar alldeles utmärkt till kasse eller väska. Spader får första tjing på modell. Men jag har många modeller i min pärm i huvudet så vi ska nog kunna fixa till något.....:-)

Le Loup sa...

Jag stupar också på formarna, ska kolla på ÖB när jag har svängarna förbi,för jäklar, vad gott det låter!

Cicki sa...

Shirouz: Jag fick formarna av en granne på gamla stället. Hon använde inte sina och tänkte att vi skulle få användning för dem. Och det fick vi ju....:-)