måndag 21 februari 2011

Godkänd och trotsig

Nu har jag varit och gjort arbetsEKG. Det gick bra. Så nervös jag var. Igårkväll trodde jag att jag skulle bli sjuk. Jag kände mig febrig, hade en hemsk huvudvärk och mådde illa. Jag var helt övertygad om att jag skulle få kräksjuka under natten. Jag som inte varit magsjuk på tjugo år! Med en halv Stilnoct till hjälp så somnade jag som en stock. Men jag har nog varit vaken en gång i timmen. Ändå gick det bra att komma upp klockan sex när väckaren ringde.

Det var en underbar sköterska som hjälpte mig med det hela. Man skulle trampa på en testcykel, med ett ganska högt motstånd, så länge man orkade. Flåset var det inget större fel på, men mina ben tvärstumnade efter ett tag så jag kunde inte trampa mer än i ca tio minuter. Det är ju så med fibron att musklerna dräneras på syre vid statiska rörelser.

Efter utfört uppdrag så fick jag träffa läkaren. Det var en snorkig jäkel. Han frågade en del saker, som till exempel min ärftlighet, om jag rökte och om mina blodfetter. Jag har lite förhöjda blodfetter, men min VC-läkare anser att det är inte speciellt alarmerande. Först klagade han på min dåliga kondition. När jag förklarade att jag orkat ett tag till om benen hållit så tittade han bara överlägset på mig. Sedan talade han om att jag hade tre riskfaktorer, nämligen ärftligheten, rökningen och blodfetterna. Och så gläfste han lite extra om rökningen.

För övrigt av EKGet bra. Hjärtat slog några extra slag, men det var inget att oroa sig för. Inte just nu i alla fall. Jag hade lite hög vilopuls. Det visste jag sedan tidigare att jag har. Blodtrycket var bra. Det var jag inte heller orolig för, eftersom jag vet sedan tidigare att jag har ett väldigt bra tryck. Det är skönt.

Det som händer nu är att jag ska göra ett dygnsEKG. Jag ska tydligen ha någon form av bandspelare på mig som registrerar över ett helt dygn. Det ska ske i april. Efter det ska man ta ställning till om jag behöver medicinera. I så fall blir det förmodligen en väldigt låg dos, enligt doktor Snorklund.

Jag vet att det inte är hälsosamt att röka. Det vet väl alla idag. Jag röker tre cigarretter om dagen, det vill säga ett paket i veckan. Jag har inte lyckats hitta den rätta motivationen för att ta bort de tre sista. När sambon fick sin stroke för fem år sedan så slutade han direkt. Jag försökte också, men lyckades inte. Då övergick jag till att minska antalet istället. Det  har gått över förväntan. Jag har minskat från trettio-fyrtio om dagen till de här tre sista. De vill jag unna mig.

Jag har funderat över varför jag tänker så. Jag tror att det ligger i den jobbiga situation som vi haft nu i flera år. Jag känner att jag måste få unna mig någonting. Det är de här tre stackars cigarretterna. Jag njuter verkligen av dem.

Nu kommer säkert flera att säga att när de slutade så var det de bästa de gjort. Det är jag helt övertygad om att det är. Samt att jag är full av beundran för dem som lyckas sluta. På ett vis skulle jag också vilja vara där. Bara inte just nu.


Just nu så funderar jag i alla fall på fullt allvar att det paketet jag har på gång nu ska vara mitt sista. Bara för att knäppa doktor Snorklund på näsan i april. Så slutar jag så är det inte för att jag vill, utan för att jag är trotsig och ska bevisa att jag klarar det. Det är kanske den utmaning jag behöver.

10 kommentarer:

Cina sa...

Fina Cicki! Vad bra att det gick bra med arbetsEKG. Skönt att du kom iväg på det och blir ordentligt undersökt.
Tekakorna låter så goda, har skrivit ut receptet nu och tänker minsann prova!
Varm kram!

Cicki sa...

Cina: Tack och varm kram till dig också.

Le Loup sa...

Vad skönt att det gick bra! Jag tänker som så, att kanske är det det du behöver som motivation, att knäppa doktor Snorklund på näsan med att du slutat.
Jag önskar att jag hade samma motivation som dig, för övrigt, jag försöker dra ner på mina cigg, men som du säger, så känner jag med, att när det blir hektiskt i livet, då vill jag ha mina cigg kvar. Även om jag vet att det inte är bra för mig... Men jag försöker, med att dra ner, så smått. Är nere i 8-9 om dagen, och får jag bara vara ifred från Fk och AF så kanske jag också kan komma ner till 3. Då vore jag jättestolt. :)

Moster Ma sa...

Glad att höra attb det gick så bra, och jag undrar om inte doktor Snorklund provocerat fram ett beslut hos dig.
kram

Cicki sa...

Shirouz: Jag låg länge och väl på tio stycken. Men sedan hände något så det bara ramlade på tills det tog stopp vid tre.

Moster: Jag har inte bestämt mig än.....:-)

Anonym sa...

Vännen min, jag önskar så attjag kunnat röka tre cig om dagen och kunnat njuta av det. Tyvärr hr jag noll kraktär och röker jag en blir jag storrökare inom två veckor. Jag har mått psykiskt skit sen jag var tvungen att sluta röka och förutom lungorna som blivit bättre har resten av kroppen trillat ihop. Så rök du och känn dig nöjd med att du inte röker fler.
Kram Karin

Cicki sa...

Karin: Jag får kämpa för att hålla mig till tre stycken. Fast på sista tiden har jag börjat glömma bort att röka. Fattar du.....:-)

Usch vad jobbigt att du ska behöva må så där. Tänk om vi kunde ses något igen. Det är så länge sedan. Och så långt ifrån varandra. Kramar till dig och B

KB sa...

Nu är väl kanske inte jag rätt person att uttala mig, eftersom jag är så ANTI emot allt vad rökning heter.

Det jag inte för mitt liv kan förstå, det är hur man kan elda upp sina pengar istället för att använda dem till något, i mitt tycke, vettigare. Jag slutade röka för 40 år sedan,dels för att jag började fatta hur farligt det är, och och för att jag inte hade råd att elda upp pengarna. Största anledningen var att jag väntade J. Och jag har INTE rökt sedan augusti 1970.
Men, jag ska erkänna att jag fortfarande kan känna röksug i en stressig situation, inte minst nu och två månader tillbaka, men jag tänker bara på hur mycket pengar jag eldar upp, och då är det ganska enkelt att låta bli.

Jag har de sista tio åren försökt spara den summa pengar varje vecka,i aktuellt cigarettpris, som jag rökte upp förr, det blev en del av det. Men det är mycket som jag har kunnat unna mig eftersom jag inte röker. Det handlar om att bryta en vana, ersätta den med något annat, och inte minst VILJAN. Och jag VET att det är förbaskat lätt att sitta här och skriva detta, men det är MITT tänkande.

Jag ser ABSOLUT INTE ner på de som röker, ingen människa är varken bättre eller sämre än någon annan, jag kan bara inte förstå ..?

Och Cicki, för Din hälsas skull hoppas jag att du lyckas med att sluta röka.

Kramar

KB

PS. Cicki, det blev nästan ett brandtal men jag menar bara väl.

Cicki sa...

KB: Jag vet ju hur Antirök du är....:-) Visst har du rätt på alla punkter. Jag brukar trösta mig nu med att numera handlar det om fyrtio kronor i veckan. Fånigt, men man tar till vilka försvarstal som helst.

Helt klart handlar det om att bryta vanor. När jag syr mycket så händer det att jag faktiskt glömmer bort att röka numera så suget har minskat, faktiskt.

Det sista det egentligen handlar om är att jag vill unna mig de här tre. Du vet ju också hur rörigt vi har det och haft det länge. Jag tror det är de här tre som fortfarande håller mig igång. Vi får väl se hur jag gör. Jag lovar dig att du ska få veta hur det går.

Du, försök att ta det lite lugnt i allt plockande. För din egen skull. Kram

KB sa...

De där tre giftpinnarna, finns det inte något annat du kan ersätta dem med? Som inte är farligt? Jag är helt övertygad om att du hittar något annat istället.
Symaskinen är en bra avledare. Ibland kan jag gå upp i syrummet vid 9-tiden, vid 14-tiden försår jag inte varför jag bara bli yr.. Då har jag inte ätit på ca 8 timmar, undra på att det snurrar då!

Jag har förstått att ni har haft rörigt också. Här börjar det dock lugna ner sig nu.

Imorgon kommer J och mina pyttor hem och då hoppas jag att jag kan lätta på lagret litegrann! Håller annars på att sy figurer, ska be J om hjälp med att lägga in bilderna på Sysidan. Snart ska vi åka till vår privata möbelförsäljare (I)och köpa nya sängkläder. Jag vill ha en ny matta också, hade jag tänkt...

Kram

KB