tisdag 29 december 2009

Ekonomi

Jag blir beklämd när jag hör på nyheterna att aldrig tidigare har så många haft skulder hos kronofogden. Samtidigt som man har hört att julhandeln har slagit alla rekord. Mellandagsrean lockar folk i massor och nyheterna förmedlar även att aldrig tidigare har så många handlat på kredit! Hur kul är det att ge bort en julklapp man kanske inte kommer att ha råd att betala för?

Jag vill inte vara en moraltant, men undrar ändå: Vad är det med folk?! Vad är det för konsumtionshysteri? Man kan inte handla för pengar man inte har! Så enkelt är det faktiskt.

Jag kan förstå att det är svårt att säga nej till sina barn och berätta att nu när mamma/pappa är arbetslös så kan vi inte handla det senaste Wii-spelet eller andra dyra elektronikprylar. Det är en stor otjänst vi gör våra barn när vi lär dem att tro att det är ett bra sätt att handla på kredit. Krediter ska också betalas. Har man låg inkomst så måste man planera och handla därefter.

Jag växte upp med en pappa som var slarvig med både sprit och pengar. Jag upplevde vid flera tillfällen att kronofogden kom hem och klistrade röda lappar på möblerna. Man gjorde så förr med utmätt gods. Som tur var så hade vi en farmor som räddade oss varje gång. Men det var inte roligt att växa upp med dessa röda lappar. Det har nog präglat mig mycket i vuxen ålder eftersom jag avskyr allt vad skulder heter.

Jag och sambon lever väldigt knappt, på marginalen. Det tror jag inte är någon hemlighet för den som läser min blogg. Det är inte roligt att leva så knappt, men det går. Visst, vi har också en kredit, en liten en som vi har för oförutsedda utgifter som man inte kan styra över. Men vi belånar den aldrig mer än att vi vet att vi kan betala tillbaka en liten skvätt varje månad.

Det är tragiskt att Lyxfällan ska finnas som "underhållningsprogram". Men kanske det ändå kan leda till att man via tv:n lär sig att hantera pengar. Det har gått förr och det går även nu att leva på små marginaler.

14 kommentarer:

MArie sa...

Hej Cicki!
Ville bara tacka för ditt mycket otroligt kloka inlägg här!!! Det är så träffande huvudet på spiken så det är inte sant! Det gamla ordspråket "att rätta munnen efter matsäcken" borde fler prova på tycker jag. Jag håller helt och fullt med dig om det du skriver. Har inte följt "lyxfällan" men sett något exempel då och då, om inte annat så i reklamen och det räcker nästan. Förstår inte hur människor funkar ibland (ruskar på huvet).
"Snubblade över" din blogg igår och tyckte det var så intressant att jag tittade in även idag... Du har så många kloka tankar.
Såg det där inlägget om dina mönster du gett till din syster. Kan du inte låna dom av henne? (Det man en gång gett bort kanske man inte ska be att få tillbaka).
Jag vet ju inte hur du/ni har det men det var bara en tanke.
Kommer med all säkerhet att titta in här igen. Verkligen intressant blogg! Ha det bra!

Cicki sa...

Marie: Hej och välkommen. Vad trevligt det är när någon uppskattar vad man skriver. Hoppas du kommer att trivas att läsa om mina tankar och funderingar. Det är en salig blandning av lite allt möjligt här hos mig....:-)

Visst är det så att man måste rätta munnen efter matsäcken. Jag har inte heller följt Lyxfällan men snappat upp lite här och lite där i trailars och när man zappar förbi. Där ser man ju att när folk får vägledning så verkar det ändå gå bra att leva på det man har.

Ang mina mönster som jag gett till min syster. Jag kan säkert få tillbaka dem om jag bara säger till. Problemet är att det är 50 mil mellan oss så det sker inte alltför enkelt. Men jag ska höra med henne om hon har dem kvar.

Ha det bra du också och välkommen tillbaka.....:-)

Anonym sa...

Vi brukar också säga så härhemma: Vad är det med folk?! Vi har heller inget överflöd av pengar då ingen av oss har jobb med hög lön. Vi brukar undra hur folk som har liknande jobb som oss, och som alltså måste ha liknande ekonomi, kan köpa så mycket grejor! Dyra grejor! Sånt som vi inte har råd med! Men jag antar att de handlar på kredit. Jag har ett kreditkort med en kredit på 20.000 - det känns bra att ha det utifall att. Men jag har använt det en enda gång bara för att se om det funkade :-D. Annars köper vi kontant, alltså att det dras direkt från kontot. Nu ljuger jag förresten, vår nya tv som vi köpte i höstas tog vi på avbetalning. Men det var ingen jättesumma och vi visste att vi kunde betala av den på några månader.
Jag kan ibland känna lite oro i slutet av månaden när lönekontot börjar sina, men finns det inte pengar så låter vi helt enkelt bli att handla, så enkelt är det. Matpengar sätter vi alltid in på Icakortet när vi får lön så att det finns för en månad framåt, så det behöver vi aldrig oroa oss över. Räkningarna betalas på en gång när vi får lön, en liten summa sätts in på sparkontot, och resten används till vad som nu behöver inhandlas när man är en stor familj. Men vi handlar ALDRIG över våra tillgångar. Jag tror att maken var en slarver med pengar innan vi träffades, men nu går han helt på min linje vad gäller ekonomi :-). Vi har gemensamt konto - allt mitt är ditt - och det funkar hur bra som helst för oss. Vill nån göra ett dyrare inköp till sej själv diskuterar vi igenom det med varandra. Tycker vi att pengar finns är det okej, annars får det vara och ingen av oss blir sur.
Japp, där fick du en utläggning om vår ekonomi :-D.

KB sa...

Jag förstår inte heller hur man kan köpa massa lyxprylar på kredit. Men jag tycker att hela julen är ett enda KÖP,KÖP,KÖP i alla tidningar och i all reklam. Dr Phil sa en gång i ett program att -man KAN inte handla för 200 dollar när man bara har 100-, det rådet följer jag, fast då omräknat i kronor.

Hur går det med "familjen"?

KB

Cicki sa...

Annika: Det låter sunt hur ni hanterar det hela. Sambon var också en slarver med pengar när jag kom in i bilden. Men nu accepterar han att det är så här det är. Jag sköter ekonomin här hemma så när min pension kommer den artonde så räknar jag ut hur mycket som ska gå till räkningar. Resten sätter jag in på betalkortet. Det är vad vi får klara oss på plus mina "sypengar" och de kronor som sambon kan göra på små datajobb. När det är slut så är det slut. Jag ser alltid till att det finns basmat hemma i frys och skafferi så svälta behöver vi inte göra. Det är klädkontot och annat som man får snåla med. Har vi några kronor över så köper vi något som vi önskar oss. Det funkar och jag kan känna en stolthet över att vi reder oss.

KB: Det här har ju du och jag dryftat ett antal gånger och vi tycker ju rörande lika....:-)

Det går bra med familjen. Jag har haft tvättstuga idag så det har inte blivit så mycket sytt. Jag sydde ihop lakanen och sedan har jag sytt huvudet på fru Mus. Gissa vilka läckra öron det blir. Det är verkligen skitkul att sy den här dockan.....:-)

Bloggblad sa...

Jag är ju uppvuxen med föräldrar som arbetade mest ideellt, vi hade ju inte ens egna möbler, men nån sprit förekom inte. Inga andra nöjen heller och jag fick oftast ärvda kläder. Men det gjorde inget alls, för de som skänkte kläder hade det oftast väldigt gott ställt...

Nu har vi det mycket bättre, men det där att rätta munnen efter matsäcken sitter verkligen djupt rotat. Jag tycker nog att det är en form av bedrägeri att låna ut pengar så enkelt - det är som att bjuda en alkoholist på sprit... och skita i konsekvenserna.

Cicki sa...

Bloggblad: Att handla på kredit är på något vis att lura sig själv. Man tror man har mer pengar än vad det finns. Det kommer alltid surt efter. När man hör om folk som först handlar på kredit. Sedan får de ta dyra sms-lån för att kunna betala av på krediten. Det blir som en enda ond cirkel till slut.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Man får väl rätta mun efter matsäcken. Det känns skönt att det man köper till jul är betalt så man inte sitter med avbetalningar fram till nästa jul. Då blir även den billigaste klappen dyr. I år hade jag lite mer pengar, men inte blev det dyrare eller fler klappar för det. Det är inte hur dyr klappen är som räknas utan att den är köpt med hjärtat, och just till den som får den

Cicki sa...

Biggan: Här kostade julklapparna sammanlagt en hundring. Själva köpte vi nya underlakan och plädar på Jysk åt oss. Det är som sagt var tanken som räknas.

macozaza smycken sa...

Jag lever själv på existensminimum. Jag har även hund (delar de utgifterna med dotra) och tyvärr så röker jag också. Jag äter inte ordentligt, men det beror inte på pengarna, jag har alltid varit en slarva när det gäller mat.
Jag kostar inte på mig ett smack extra. Köper kläder och skor när jag verkligen behöver. Kaffe och cigg finns dock alltid hemma.
Jo, jag har ju bil också. Men den är avställd nu i vinter.

Det går, men det är förbannat tufft ibland. Som nu i jul och man får hem ungarna. Nog för att vi delade rättvist på utgifterna när det gällde maten, men det blir i alla fall litet extra man handlar på sig, litet vill man ju "bjuda" på.

Pärlor köper jag förstås också. Just nu är det mer utgifter än inkomster, men jag hoppas att det jämnar ut sig på sluttampen.

Cicki sa...

Helene: Ja, det är tufft. Jag röker ju också även om jag kortat ner det till tre-fyra om dagen. Sambon har slutat helt men det har jag inte klarat. Vi har ju också bil även om den står just nu oreparedad. Vi vågar inte ställa av den ifall det skulle hända något med den. Den står ju på en öppen parkering. Men vi slipper i alla fall soppakostnaderna. Vi unnar oss faktiskt en flaska vin då och då. Det måste vi för att orka vidare. Man behöver lite guldkant mellan varven.

Det är just det där med om det kommer någon som man vill bjuda lite extra på. Men man lär sig trolla med knäna. Tack och lov är både jag och sambon duktiga på mat så vi kan få till en fin bjudmåltid som inte kostar skjortan.

Jag har ju tur att jag får en hel del tyger plus att jag köpte mycket tidigare som jag också har kvar av.

KB sa...

Där ser du Cicki! Det ÄR kul att sy dockor, vilket vi nog kan räkna din musfamilj till, och även mina änglar. Det är knixigt att stoppa dem, men det går...

Jag är chockad idag. VI HAR SOLSKEN HÄRNERE.

Kram
KB

Cicki sa...

KB: Det är väl bara det att jag inte gett mig på det tidigare. Här är det mulet och kallt. Brrr

Tussegumman sa...

Gott Nytt År 2010 önskar jag dig! Ta hand om dig/Kramar Tussegumman