måndag 20 juli 2009

Fortsättning på lapptäcket

Nu har jag sytt klart alla blocken i lapptäcket/överkastet som förhoppningsvis snart ska pryda vår säng.

Det börjar kännas rätt spännande. Jag är ju helt självlärd när det gäller sånt här. Har aldrig gått en kurs i patchwork eller quiltning så jag har fått läsa mig till allt på egen väg. Därför har jag inte heller lärt mig allt om tygkvaliteter till lapptäcken, vilket jag nu förstått att jag valt tre av tygerna i en alldeles för tunn kvalitet. Men det har gått bra ändå med lite pyssel. Man blir ju mer erfaren av misstagen man gör. Nu börjar det i alla fall likna något och det känns väldigt bra.



Idag har jag också letat fram tyger som få bilda ram. Ungefär så här kommer det att bli när det blir klart. Nu ska ramen skäras till och alla delar ska sys ihop. Vad jag läst så gäller det att vara försiktig så det inte bubblar sig.

Jag gruvar mig också för själva quiltningen. Jag har ju ingen övermatningspressarfot. De är alldeles för dyra. Till min maskin skulle den kosta nästan tretusen sist jag kollade. Så jag får försöka ändå. Det har ju gått bra när jag sytt mindre saker. Det handlar väl bara om noggranhet. Spännande är det i alla fall.

11 kommentarer:

Christina sa...

Oj, vilket enormt arbete! Det är så fint med lapptäcken tycker jag, de riktigt handgjorda.

Cicki sa...

Christina: Jag började för tre år sedan men la det då åt sidan. Nu ska det bli klart i alla fall. Det är inget man gör på en kaffekvart i alla fall.....:-)

Smycka sa...

Den ser jättehärlig ut i färgerna! Tycker att det är jättefina hantverk!

Tänker ibland på de som gör lapptäcken i sina barns kläder och ger dem täckena när de flyttar hemmifrån. Det måste vara rätt skoj eller?


Kram =o)

Cicki sa...

Smycka: Det måste bli väldigt fina minnen med sådana täcken.

Anonym sa...

Hej Christina!
Det blev ju jättefint lapptäcke.Du finns i mitt hjärta hela tiden.Du är verkligen jätteduktig på att sy saker faktiskt.Du är betydelsefull för mig.Du fyller verkligen en funktion hos mig och det är jag glad över.Du är jätteviktig.Tusen kramar till dig.Mvh Alexandra Netz

Cicki sa...

Alexandra: Tack

Pumlans flitiga fingrar sa...

Hej och tack för kommentaren, det är alltid roligt att få, så kul med all respons.
Ditt täcke ser jättefint ut, visst är det så att man lär sig efter hand. Jag är också självlärd till största delen. Läste amerikanska quilttidningar och fick mycket kunskap därifrån.
Du gör så fina och speciella saker.

Lena/Sygalen sa...

Hejsan Cicki,
Det blir jättefint.Varför så orolig...du kan!!!!
Men vad har du för symaskin om övermataren kostar 3000:- min kostar ca 300:- (Till Husqvarna)
Själv har jag sytt ett gäng necessärer idag...:)
Kram Lena

Cicki sa...

Lena: Jag har en Bernina 1010. Jag var in till Andersson, han på Nygatan, du vet. Det var av honom jag fick prisuppgiften. Vore det bara 300:- så skulle jag inte tveka en sekund. Får kanske kolla igen.

Nu har jag skurit till remsorna och ska börja sy ihop dem. Trots att jag sytt i så många år så blir jag fortfarande orolig ibland att det inte ska bli bra. Förr, när jag sydde nästan alla mina kläder själv, hade jag "klippångest". Jag kunde nåla upp mönstret och allt var OK. Sedan var jag tvungen att vänta och fundera om allt skulle bli OK innan jag vågade sätta saxen i tyget. Det är något liknande jag drabbats av nu. Jag är fortfarande rädd att inte tyget ska räcka till remsorna trots att jag räknade och räknade halva dagen igår och nu är de skurna för att sys ihop. Ändå är jag nervig. Vet inte vad detta beror på. Dåligt självförtroende kanske?

Cina sa...

Asch, det där fixar du Cicki! Det är bara en liten släng av "tänk-om-jag-misslyckas-vad-det-blir-jobbigt-då-tanke", den blåses härmed bort! Du kan! Du kan verkligen! Det är jättefint!
Och visst är det så att av misstag lär man sig, får mer erfarenhet. Så sant, så sant.
Jag brukar försöka undvika orden "gjort fel" till barnen, säger i stället "gjort annorlunda". Det känns inte lika laddat som att man gjort fel. När jag undervisade läkare och sjuksköterskor i dokumentation på datorn, sa jag också så när de härjade hej vilt på tangentbordet och det blev "fel". Fast om jag sa att de gjort annorlunda var det aldrig någon som gav upp. De provade igen. Och då blev det oftast rätt.
Oj, idag skrev jag mycket.
Blir spännande att se ditt fina täcke färdigt så småningom. Kram!

Cicki sa...

Pumlan: Jag satt och ropade in en massa quiltböcker på Tradera som jag numera läst från pärm till pärm....:-)

Cina: Tack för peppningen. Hoppas jag inte gör så mycket annorlunda i fortsättningen....:-)