onsdag 13 maj 2009

Jag och min surdeg

Nu har jag tagit hand om surdegen här hemma. Det är alltså inget surt som legat och jäst mellan sambon och mig, utan en alldeles riktig surdeg.

Sedan jag kom på att det var roligt att baka matbröd så bakar jag ofta med surdeg som tillsats. Jag kan slänga i en sådan klutt i vilket bröd som helst. Det blir saftigare och det blir godare. För flera år sedan så gjorde jag en grundsats till surdeg. Den delade jag upp i tio kluttar och frös in nio av dem. Den tionde bakade jag av. Sedan har jag gjort så att när det är en surdegsklutt kvar i frysen, så har jag tinat den och tillsatt vatten och mjöl. Efter det har den fått stå i ett dygn och mognat. Nu har jag delat den i tio delar igen. Nio delar ner i frysen och en ska jag baka av. För första gången ska jag testa att göra finsk surdegslimpa. Jag har länge tänkt göra det, men det har inte blivit av. Nu har jag gjort en sådan deg som står på jäsning. Hoppas det blir lika gott som det man kan köpa. I receptet står det att man ska vänta ett dygn tills man skär upp det. Det blir nog bra med soppa och finskt bröd till i morgonkväll.

4 kommentarer:

Moster Ma sa...

Rapport och recept mottages gärna!!!

Cicki sa...

Moster Ma: Det lovar jag. Det står i ugnen nu så det känns rätt spännande att se om jag lyckats....:-)

MiasAteljé sa...

Hej
Det är något visst med hembakat bröd. Smaken och doften, mums.
Kram Mia

Cicki sa...

Mia: Visst är det så. Min mage mår dessutom mycket bättre sedan jag började baka brödet själv. Det blir ju inte en massa konstiga tillsatser på det viset.