måndag 18 mars 2013

Det lustiga brödet

Idag har jag inte så mycket ork till någon mer avancerad bakning, men ville ändå ha ett gott bröd till dagens soppa. Då är det helt perfekt att baka det här brödet. Det är inget man svänger ihop snabbt eftersom det krävs rätt lång jäsningstid. Men det kräver minimalt med arbete. Receptet kommer från husguden Anna Bergenström.


Det lustiga brödet

6 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
vetemjöl till en kladdig deg 12-13 dl

Börja med att smula ner jästen i en rymlig degbunke. Slå över lite av vattnet och rör om tills
jästen är löst. Tillsätt saltet, rör om igen och slå på resten av vattnet och så mycket mjöl att
det hela blir en lös och kladdig deg. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa 1
timme.

Ta några tag med en trägaffel i degen när den jäst. Man ska liksom puffa ihop den uppjästa
degen. Låt den jäsa ytterligare 1 timme.

Smörj en plåt. Ta några tag med trägaffeln i degbunken igen och vält sedan ut hela degen på
den smorda plåten. Fös ihop det hela till ett någorlunda runt bröd. Värm ugnen till 275-300
grader. Brödet ska bara jäsa medan ugnen blir varm, ca 20 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i den mycket starka ugnsvärmen i 10-12 minuter. Sänk då
värmen till 100 grader och grädda brödet färdigt i 1 timme och 10 minuter. Låt brödet
svalna under en handduk.

Om man vill göra formbröd kan den jästa degen också läggas i två raka smorda brödformar
och gräddas som ovan.

Inga kommentarer: