Det lustiga brödet
6 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
vetemjöl till en kladdig deg 12-13 dl
Börja med att smula ner jästen i en rymlig degbunke. Slå
över lite av vattnet och rör om tills
jästen är löst. Tillsätt saltet, rör om igen och slå på
resten av vattnet och så mycket mjöl att
det hela blir en lös och kladdig deg. Täck bunken med en
handduk och låt degen jäsa 1
timme.
Ta några tag med en trägaffel i degen när den jäst. Man ska
liksom puffa ihop den uppjästa
degen. Låt den jäsa ytterligare 1 timme.
Smörj en plåt. Ta några tag med trägaffeln i degbunken igen
och vält sedan ut hela degen på
den smorda plåten. Fös ihop det hela till ett någorlunda
runt bröd. Värm ugnen till 275-300
grader. Brödet ska bara jäsa medan ugnen blir varm, ca 20
minuter.
Grädda brödet mitt i ugnen i den mycket starka ugnsvärmen i
10-12 minuter. Sänk då
värmen till 100 grader och grädda brödet färdigt i 1 timme
och 10 minuter. Låt brödet
svalna under en handduk.
Om man vill göra formbröd kan den jästa degen också läggas i
två raka smorda brödformar
och gräddas som ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar