onsdag 26 september 2012

Tantvarning

För nästan exakt femton år sedan bröt jag upp från mitt äktenskap. Jag flyttade från Sundsvall till Stockholm (Upplands Väsby). Jag behövde börja om ordentligt plus att jag hade mycket föreläsningsjobb runt om i landet. Då var Stockholm en bra centralort att utgå ifrån. Jag hade även andra uppdrag här nere så en flytt kändes väldigt praktisk just då.

Eftersom jag hade mycket vänner här, så tyckte jag inte att det skulle bli några sociala konsekvenser. Men där tog jag fel. De flesta av mina vänner hade familjer och levde ett helt annat liv än vad jag gjorde. Eftersom jag jobbade hemifrån så hade jag inte heller några arbetskamrater. Det var bara att skaffa nya vänner, singelvänner.

Jag hade testat lite på Aftonbladets chat tidigare. Det var den tidens sociala nätverk. Så nu blev det där jag häckade. Det var tryggt att sitta hemma och "prata" med vänner från alla delar av landet. Jag lärde känna en hel del trevliga människor där. En kväll var det en av tjejerna som sa att hon tänkte starta en mailinglista. Jag hade inte en aning om vad det var, men på hennes beskrivning lät det trevligt.

Så i januari -98 startades mailinglistan Tantvarning. Oj, vad det var trevligt. Många vänner ifrån chatten hängde på. Det skrevs om listan i tidningar så det ramlade in folk från hela vårt avlånga land. Vi ordnade IRL-träffar och åkte och hälsade på varandra. Där träffade jag vänner som kommit att bli vänner för livet.

Tantvarning existerar fortfarande, numera som en grupp på Facebook. Vi har även utsett några hederstanter. Det är de av våra män som platsar i gänget och vågar vara med på en äkta tantträff. Sambon är en av dem som bär den hedrande titeln.

Så på fredag ska jag träffa "tant" U-B. Hon kommer från Sollefteå, så vi känner verklig samhörighet som gamla västernorrlänningar. Som tur är så har hon en dotter som bor i Stockholmstrakten, vilket gör att vi kan ses när U-B är hos dottern och hälsar på.

Vi ska strosa runt i Söderhallarna som firar 20 år. Det blir en lunch tillsammans och massor av prat. Gissa om jag längtar tills på fredag.

5 kommentarer:

Spader Madame sa...

Låter så trevligt! Tantvarning alltså.

Mångmamma sa...

Så kul, 1998 hade jag inte ens tillgång till internet! :)

Camilla sa...

Vilken trevlig grupp med kul namn.

Min första maillista jag var med på hette föräldralistan (finns inte nu) och jag gick med 1996 när dottern var ganska nyfödd. Det var mammor (faktiskt inga pappor vad jag minns) från hela landet. En annan mamma från samma stad och jag träffades IRL och våra familjer umgås fortfarande.

Cicki sa...

Spader: Tantvarning är jättetrevligt. Såg att du hade det på några klänningar också....:-)

Mångmamma: Jag har varit uppkopplad sedan -95. Från början rätt sporadiskt. Numera betydligt mer än så.

Camilla: Det var ju så de sociala nätverken startade. Idag finns ju något som heter Föräldraliv (har jag för mig). Det kanske var din/er lista som var ursprunget till det.

Cina sa...

Åh, vad det låter trevligt och mysigt! Jag håller tummarna för att ni får en toppendag!