söndag 20 maj 2012

Filmtips

Ibland händer det att man snubblar över en bok eller en film som man inte har en aning om hur de är. Och så visar det sig att det är bland det bästa man läst eller sett på länge. Det har hänt mig ikväll.

För någon vecka sedan spelade jag in en film. Bandet rullade på och jag glömde stänga av videon. När jag skulle stänga av inspelningen så fick jag av en händelse se att det även var en film efter den jag spelade in. Eftersom en av mina favoritskådisar, Alan Rickman, var med så fick videon fortsätta att spela in. Filmen hette Snowcake. Även Sigourney Weaver var med så filmen kunde ju inte vara helt urusel.

Den första filmen tittade vi av bara någon dag efteråt och sedan har bandet fått ligga. Ikväll blev det av att vi såg den. Det är den bästa film jag sett på länge. Så annorlunda, så underbart varm, sorglig och härlig på samma gång.

Alex (Alan Rickman) sitter på ett långtradarfik när filmen börjar. En ung tjej, Vivianne, kommer och sätter sig med honom. Hon undrar om hon kan få åka med honom en bit. Han säger nej och går därifrån. Men när han ser henne stå efter vägen och lifta så plockar han upp henne i alla fall.

Från början är han rätt irriterad på henne för han tycker hon pladdrar för mycket. Men så lossnar det och han börjar uppskatta hennes sällskap. Resan pågår ett antal timmar. De stannar till vid en affär där Vivianne köper några saker som hon vill ge sin mamma. Hon är på väg hem till henne. När de ska köra ut på vägen igen blir de påkörda av en långtradare och Vivianne dör.

Alex klarar sig oskadd och får stora skuldkänslor. Han vill besöka mamman för att beklaga sorgen och även ge henne sakerna som Vivianne köpt. När han kommer till mamman, Linda, som spelas av Sigourney Weaver, så upptäcker han att hon inte är som andra. Hon är högfungerande autistisk. Han blir kvar hos Linda enbart för att hon vill att han ska stanna tills på tisdag och bära ut soporna. Det var nämligen Viviannes göra och Linda klarar inte av att hantera sopor.

Sedan får man följa hur dessa två personer börjar lära känna varandra, hur de hittar lösningar som ska fungera för dem bägge två i väntan på tisdagen. Alex vill även ordna med Viviannes begravning innan han åker vidare.

Som sagt var så är jag otroligt glad över att jag snubblade över denna film. Jag känner mig alldeles varm inombords efter att sett den. Sett en vänskap byggas upp, från ett annorlunda och udda sammanträffande.

Hittar ni denna film i någon DVD-hylla, eller om ni springer på den på något annat vis, så har jag bara ett råd att ge: Se den!

2 kommentarer:

Christina sa...

Av din beskrivning låter den väldigt sevärd!
Själv snubblade jag över Kerstin Ekmans "Guds barmhärtighet" (roman, del 1 i trilogin Vargskinnet) på Erikshjälpen för tio spänn.
Herre je vad hon skriver bra, jag vet ingen som skriver som hon.

Cicki sa...

Jag kan inte påminna mig att jag läst något av henne. Det är nog en brist. Men eftersom du och jag brukar ha samma boksmak så borde jag testa. Det brukar finnas rätt gott om hennes böcker på loppisen så jag ska testa.