lördag 19 december 2009

Min kära vita blus

Jag håller på att slakta en blus. Det ska bli något fint till världens vackraste Melina av den gamla blusen. Jag har ett alldeles speciellt förhållande till denna blus. Den har varit min favoritblus, alla kategorier. I den står det Lindex, storlek 38. Jag har kunnat haft den ända fram tills för ett litet tag sedan, då den krympt väldigt mycket över magen. Konstigt!

Den är som sagt var köpt på Lindex för en hundralapp för massor med år sedan. När jag minns jag inte riktigt men det är säkert tjugo år sedan. En stilren vit blus som passat vid de flesta tillfällen.

Eftersom jag rest mycket under åren när handikappfrågor var både ett intresse och ett jobb, så var det extra viktigt med kläder som var lättpackade och som fungerade både på dagtid och till kvällsmiddagen. Denna blus var ett sådant plagg.

Men en gång höll det på att gå riktigt illa. Vi var i Århus för en stor nordisk konferens. Det var höst, men vädret var mycket varmt och skönt. Min väninna och jag delade rum. Vi hade några timmar på oss för vila innan själva konferensen skulle öppnas. Vad gör man när man kommer till Danmark? Jo, vi gick till affären för att köpa vin. Tillbaka på hotellrummet så öppnade vi denna rödvinsflaska.

Min väninna går in och duschar medan jag sitter och slappar framför TV:n. Eftersom det var varmt hade jag bara min vita blus, bh och trosor på mig. Jag zappar mellan kanalerna och hamnar på ett program där de visar roliga hemmavideor. Framför mig spelas en film upp där man ser en liten hund komma spatserande. På gräset ligger en mycket stor hund. Den lilla hunden går fram till den stora och lyfter på benet. Pinkar på den stora hunden och som pricken över iet så krafsar han en del jord över det hela. Den stora hunden ligger kvar och tittar förvånat på det hela.

Jag får ett fullständigt skrattanfall. Jag viker mig i soffan av skratt. Och häller naturligtvis rödvin över min vita blus. Panik! Någonstans i huvudet så har jag ett minne av att om man spillt rödvin över något så ska man genast lägga det i blöt i kallvatten. Ner med blusen i handfatet och på med kallvattenskranen. Bh och trosor är också rödvinssolkiga, men det spelar mindre roll.

Efter ett tag tittar jag till min blus och skriker förskräckt i högan sky. Den röda fläcken har blivit grön! Panik igen. Men jag finner mig och ringer ner till receptionen och hör om de kan tvätta blusen åt mig. Visst kan de det. Jag kommer också ihåg att säga att blusen är dyngblöt. Några minuter efteråt knackar det på dörren. Utanför står en vänlig dansk kvinna med en plastpåse i handen, färdig att ta hand om min kära blus.

Dagen efter låg den tvättad och pressad på sängen. Inga fläckar kvar. Äventyret kostade mig 105 danska kronor. Det var värt varenda krona. Blusen höll som sagt var i många år till. Tills idag när jag satte saxen i den.

14 kommentarer:

Christina sa...

Fnissar åt historien och önskar att det fanns en sådan där fantastisk reception på stationen ;)

Moster Ma sa...

Sånt bra sätt att ännu få uppleva blusen med roliga historien.
...och på den söta lilla ungen sen!

Anonym sa...

Haha! Jag tycker det är så himla roligt att du kommer ihåg alla möjliga historier från "förr", och att du delar med dej av dem då och då :-). Trevligt att din älskade blus får fortsätta "leva" även om den blivit för trång för dej :-).

Cicki sa...

Christina: Det där med fläckborttagning har jag aldrig lärt mig riktigt. Och jag är en spillfia som inte gör sig så bra på fest....:-)

Moster: Tankarna virvlar ibland när man sitter där och syr. Idag tänkte jag på att tänk om jag hade haft kvar alla gamla mönster på söta klänningar som jag sydde till dottern. Syrran fick dem när hon fick barn och där blev de kvar.

Annika: När man levt tillräckligt länge så har man en hel del minnen att ösa av. Dessutom så är det precis som att man minns det från förr mycket bättre nu. Blusen låg i kassen som egentligen skulle till loppisen. Men så här blir det roligare att få göra.

Bloggblad sa...

Får man se en bild?

Cicki sa...

Bloggblad: Efter jul kommer det bilder. De läser nämligen här.....:-)

Viola sa...

Min mamma drog en fräckis för mig,när jag drack en klunk rödvin.

I denna skratt attack sås prutar det ut rödvin och vi fick härlligt prickig tapet;-)

Och det är inte lika lätt att tvätta en tapet som en blus...Tror du jag får höra detta typp 111 gånger per år.

Men det blev fint sen när vi hade tapetsera om.
Men det är det ingen som vill minnas.

Jag sewr fram emot att få sevad det kan bli av din kära blus.

Tusenkram Ewa

Cicki sa...

Viola: Har du kommit ut? Ser att du undertecknat med det egna namnet....:-)

Din mamma har väl kunnat kosta på er nya tapeter. Det var ju ändå hon som drog fräckisen....:-)

Viola sa...

Oj det såg jag inte,nää jag är nog en Viola ett tag till. Fast det rör sig inte om några stora katastrofer om det blir lite offentligt.

hmm inte tänkte jag på att hon hade kunnat fixa tapeten. Nejdå hon kom med en ny flaska och bad mig inte att "missbruka" den;-)

Så jag nu dricks denna ädla dryck helst under allvarsamma former,vilket är lättare sagt en gjort.

Kram och godnatt/ Viola;-)

KB sa...

Har också just slaktat en blus jag sytt, och som nog är/var i samma ålder som din. Tyget är skir batist med små, små, prickar på. Den har transformerats, heter det väl, till en dopklänning åt en New Born Babydocka, som det minsta A:et ska få i julklapp.

Rödvinsflasköppning är farligt, goda vänner till oss fick tapetsera om en vägg och klä om dynor till en soffa p g a en "liten" händelse när de korkade upp en flaska.

Ser fram emot bilder på din design.

KB

Bloggblad sa...

Apropå anonym... om man heter Eva kan man nog räkna sig som anonym fortsättningsvis också... är ju inte så himla ovanligt.

Jag ser fram emot bilderna på blusen!

Cicki sa...

KB: Du är suverän på det där med dockkläder. Vad glad lilla fröken ska bli....:-)

Jag har varit med om fler såna där vinöppningsincidenter men de tar vi en annan gång....:-)

Bim HD sa...

Hm, nu kan du då fortsätta att tänka tankar om den härliga blusen, med alla minnen. Den kommer ju leva kvar, dock i annan skepnad ;) Kanske blir helt andra go'a minnen att minnas framöver då?
Må så grankott...
ngn som också har Ewa med i sina namn... kärt barn har många namn???ehhh... och namnsdag på julafton, hihihi... Inga paket för det inte :P

Cicki sa...

Bim: Det känns bra att blusen finns kvar och har kommit till ny användning.