söndag 29 mars 2009

Kyckling i kaprissås

Mitt i all sorg och elände så måste vi ju äta. Att laga mat kan vara bra terapi. Ikväll terapiade vi till efter detta kycklingrecept. Kapris är en spännande och god smaksättare. Det är nog så att endera tycker man om det sursalta bäret eller så gör man det inte. Vi gillar det i alla fall.

Kycklingfilé i kaprissås

4 kycklingfiléer
1 liter kraftig hönsbuljong av tärning

Kaprissås:

2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl buljong från kycklingen
1 vitlöksklyfta
4 msk kapris
2 msk pressad citron
1 krm svartpeppar
Ev salt

Tillbehör: Ris eller kokt potatis, grönsaksprimörer

Gör så här:

1. Koka upp hönsbuljongen.
2. Lägg i kycklingfiléerna och sjud dem över svag värme 10-15 minuter.
3. Ta grytan från värmen och låt kycklingfiléerna ligga kvar och dra i buljongen tills de svalnat av. Kycklingen kommer att ta åt sig av den goda smaken.
4. Kaprissåsen: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet noga och späd med kycklingbuljongen i omgångar. Vispa och koka upp mellan gångerna.
5. Koka såsen 3-5 minuter under omrörning och smaksätt samtidigt med pressad vitlök, kapris citron, peppar och ev salt. (Brukar inte behövas salt) Såsen ska ha kraftig och intressant syrlig och salt smak.
6. Skär upp kycklingbrösten i fina tunna skivor på snedden, lägg upp dem och häll lite sås över. Servera resten av såsen separat och bjud kokt potatis eller ris och grönsaker till.

2 kommentarer:

Christina sa...

Jag håller verkligen med dig att matlagning kan fungera som terapi. Man blir lugn, tankarna slutar vandra och man befinner sig i nuet helt och hållet.

Eftersom jag gillar kapris sparar jag genast ner ditt kycklingrecept! Tack!

Cicki sa...

Christina; Håll till godo och smaklig måltid. Det är gott och inte speciellt krävande matlagning. Jag rekommenderar en kall Pinot Gris till, alltså vitt istället för rött. Såsen kräver lite spetsigare vin.