tisdag 31 mars 2009

CP=Clever and Pretty


Trebarnsmamman hade ett inlägg igår i sin blogg om att CP används som skällsord och har gjort så i många år. Själv blir jag alldeles knottrig av ilska när jag hör vuxna människor skrika ut CP när de blir arga. Det händer tyvärr att man hittar det i blogginlägg ibland. Då pratar jag inte om barn eller tonåringar utan vuxna, förhoppningsvis annars så kloka, människor.

Jag har tampats med bonusdottern, som tyckt jag är löjlig när jag sagt till henne om att CP inte är ett skälls ord.

Nu har det startats en kampanj om att vi en gång för alla ska sluta använda detta ord. Det finns en grupp på Facebook man kan gå med i som stöd. Den heter I LOVE CP och du hittar till den här.

Hjälp oss att kämpa för att CP hädanefter bara används som en diagnos, inte som något annat.

CP står för Cerebral Pares och handlar om att man har störningar i muskelkontrollen. Det är en skada man kan få under fosterstadiet, i samband med förlossningen eller de första levnadsveckorna. Det kan vara av mycket olika grad allt ifrån en lindrig CP-skada till där skadan är så stor att man blir multihandikappad. CP är ett funktionshinder man HAR. Det är INTE något man ÄR.

Trebarnsmamman länkar i sin tur vidare till en blogg där en mamma skriver om sin CP-skadade dotter. Läs den och lär lite mer om detta funktionshinder.

För gärna detta budskap vidare.

Min son har också en CP-skada, vilket för mig har inneburit att jag haft förmånen att lära mig att leva livet med öppna sinnen, fått lära känna människor som jag aldrig skulle lärt känna annars. Han har lärt mig att ta till vara vardagens glädjeämnen och att leva i nuet.

13 kommentarer:

KB sa...

Håller med dig Cicki, man blir mer än knottrig av ilska när man hör CP som skällsord.Jag tror att det helt enkelt beror på kunskapsbrist, när folk använder ett sådant ord. Var och en talar efter förstånd. Eller kanske bristande kunskaper i svenska språket..?

Kram

KB

Cicki sa...

KB: Själv svär jag som en borstbindare (trots stort ordförråd) men skulle aldrig använda CP som skällsord. Gjorde inte det heller innan H föddes.

Trebarnsmamman sa...

När jag var liten var cp ett ganska vanligt skällsord, men jag minns att vår lärare sa att "bara dem som inte vet vad cp betyder använder det som skällsord". Jag visste då inte vad det betydde, men från den dagen tror jag att jag och alla klasskamrater slutade använda begreppet. Det finns inte ens i mitt vokabulär som skällsord, och jag tycker det är förfärligt att en diagnos skall bli till ett skällsord. Undra hur det gått till? Vem var det som började och varför? Själv försöker jag använda så få svordommar och skällsord som möjligt...så typ det grövsta som används här hemma är "skit" och då får man bannor av äldsta dottern ;)

Hoppas nu att "I love CP"-kampanjen får genomslag, för det skulle verkligen kännas bra om alla med cp-skador fick upprättelse!

Christina sa...

Vilket bra inlägg!

Jag tror att människor som använder såna skällsord själva tycker att de inte har något värde, och så försöker de hitta grupper som hamnar under dem i hierarkin.
Ingen vinner, alla förlorar.

En människa med självförtroende och i harmoni med sig själv skulle aldrig komma på tanken.

Så tror jag.

Christina sa...

Får nog revidera lite, jag tror att det bara slinker ur munnen på en del människor som något slags begrepp, men det är aningslöst tyvärr.

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Tyvärr har det ju tillkommit en del skällsord med liknande ursprung. Jag tänker på "mongo" och "dampare". Tack och lov är de inte lika vanliga men de förekommer bland ungdomarna. Speciellt "mongo".

Christina: Förhoppningsvis så är det väl så att det är ord som bara slinker ut, utan någon tanke bakom det.

Le Loup sa...

Jättebra inlägg och jag håller med i vad du säger! Jag svär förbannat mycket (som du nog har märkt...) men jag väljer aldrig sådana ord, likaväl som jag inte kallar folk för rasistiska uttryck. Jag tycker att om man väljer att använda sådana nedsättande uttryck så säger det mer om en själv och vad det säger, det är inte speciellt vackert...
Dock, jag går inte med i Facebook, måste erkänna att jag inte orkat sätta mig in i hur FB funkar överhuvudtaget, men jag stöder det så här på avstånd. :)

Spader Madame sa...

Håller med, men det verkar svårt att få bort, liksom alla de andra, hora, bög osv... Jag svär då också absolut som en bortbindare men sånt använder jag heller inte...

När kidsen använder CP-dator, brukar Spader underfundigt säga att det inte heter det utan PC -personal computer. Men faktiskt -inte lika ofta ett använt ord på min nivå (=ålder) av elever.

Kram raring!

Cicki sa...

Shirouz: Tänk så det skulle osa av svordomar om vi möttes....:-) Det är samma sak här, skulle aldrig falla mig in att använda mig av nedsättande ord som svordomar. Det var inget krav för att gå med i Facebookgruppen. Jag gick med en gång för länge sedan och sedan har det fått hängt kvar. Har heller aldrig lyckats kommit underfund om tjusningen med Facebook. Tacka vet jag bloggen istället. Men nu passade det faktiskt att det byggdes upp en sådan grupp där.

Spader: Det är bra att Spader försöker inpränta i kidsen om vad saker och ting egentligen heter...:-)

Cattis sa...

Jag hette Catharina Persson som barn. Jag var mobbad under hela min bardom bla för CP. För mig får man absolut inte skoja om CP ADHDm.m Det finns inte i min värld och inte heller i mina döttrars
(ialla fall när de är här med mig.)

Cicki sa...

Cattis: Det är ju helt sjukt att man kan bli mobbad för att man har de initialerna. Det var ju synd att du inte tänkte på att säga att du var Clever och Pretty då. Att du är Clever vet jag ju och du är även Pretty så du får väl ta åt dig nu istället.....:-)

Vi får kämpa många tillsammans att det inte längre ska få finnas några bokstavskombinationer som skällsord. När vi ändå håller på kan vi ju försöka avskaffa all form av mobbing.

Hanneles paradis sa...

jag känner en dukti målare med CP-skada, mina barn har inte andvänt såna uttryck.
Barn i skolan verkar veta mer och har mer förståelse för såna saker.

Cicki sa...

Hannele: Det är ju bra om den yngre generationen kan vänja sig av med såna uttryck tack vare att de får bättre information om vad CP egentligen står för.