söndag 13 juli 2008

Fylleri

Idag fyller jag år, hela dagen. Det är en sådan där väldigt udda födelsedag, men den är ändå mycket frustrerande. Nästa gång jag fyller så fyller jag sextio. Och det vill jag inte, fylla sextio alltså. Det känns så otroligt, förskräckligt gammalt. Jag är ju inte gammal, i alla fall inte i knoppen. Trots att jag egentligen är en tant så har jag stora problem med att tänka mig in i den rollen.

Idag har jag tänkt en hel del över det där med att fylla jämna år. När jag fyllde tio år så var jag en väldigt blyg, smal liten speta med illrött hår och massor av fräknar. Jag hade inte en aning om vad livet skulle ha i beredskap. Jag levde fortfarande i tron att jag hade en lycklig barndom. Det var innan allt förändrade sig. Tioårsdagen minns jag inte, men jag minns vilket liv jag levde då.

När jag fyllde tjugo år så blev jag myndig. Man hade sänkt myndigshetsåldern från tjugoett till tjugo. Det var innan man sänkte den ytterligare till arton år. Jag hamnade där emellan någonstans. Jag minns inte heller den födelsedagen. Livet var något jobbigare nu.

Min trettioårsdag minns jag mycket väl. Den hade jag läntat efter. Det kändes så himla fånigt att gå omkring och bara vara tjugonio. Trettio smällde högre. Dotterna var nyfödd när jag fyllde. Själva dagen firade vi hos min mamma och hennes man i deras sommarstuga. Det var stor uppslutning av släkt och vänner. En mycket trevlig dag, vad jag kan minnas.

Jag kan inte påminna mig att jag bävade inför mig fyrtioårsdag heller. Den kändes enbart rolig. Natten innan kom våra grannar och spökade efter tolvslaget. Vi hade misstänkt att det skulle bli så eftersom vi själva hade varit med och firat andra grannar på deras jämna födelsedagar. Dessutom dök det helt oförhappandes upp en gammal kompis och hennes man mitt i natten. Så det var fest natten lång. När dagen kom så skulle jag handla lite i sista minuten. När jag kom på affären, som dessutom var min dåvarande arbetsplats, kunde jag inte fatta varför en del av mina arbetskamrater gick omkring finklädda. Jag var nog helt bortkopplad som inte fattade det, för jag hann inte mer än hem när de dök upp för att fira mig. Jag hade hållit på att förstöra alltihopa genom att komma och handla.....:-) Resten av dagen tillbringades på samma sätt med vänner som dök upp med jämna mellanrum. Så när släkten kom framemot middagstid hade jag inte ens hunnit duscha utan gick omkring i solkiga shorts och tshirt. Mamma räddade hela kalaset genom att rycka in.

Min femtioårsdag tror jag att jag skrivit om redan. Den var fylld av frustration, nyskild som jag var. Men den blev bra ändå tack vare goda vänner, pappa och bonusmamma och en underbar son som överraskade.

Så nu är vi här med bara ett år kvar till nästa jämna födelsedag. Det känns lite frustrerande också eftersom det är stor ålderskillnad mellan mig och sambon. Åt fel håll, som en del kanske skulle säga. Så när jag fyller sextio då är han fortfarande bara fyrtionio. Åldersskillnaden har aldrig varit något problem för oss. Vi känner oss jämngamla och de flesta tar nog oss också för jämngamla. Vi har även barn i samma åldrar. Han blev pappa tidigt och jag blev mamma något senare. När jag hamnar i sådana här tankebanor så tänker jag att han är ju egentligen tillsammans med en gammal kärring. Men eftersom han säger att han älskar mig, mest varje dag så får jag väl tro på det. Jag behöver i alla fall inte vara orolig för att han tog mig för pengarna. Där är det en klar fördel med att vara fattig. Man vet att ens käresta och ens vänner tycker om en för den man är......:-)

18 kommentarer:

S... sa...

Ja du, det där med ålder ja, härligt att läsa och jag kommer heller inte ihåg.

Ock det viktigaste är ju det uppe i knoppen! Jag har vänner som är 26, 40, 57 och 63 och trots olika erfarenhet har vi fantastiskt utbyte av varandra...Ingen tänker på den andras ålder...

S... sa...

MEN jösses, jag skulle ju skriva STORT GRATTIS också! Hoppas du haft en härlig födelsedag!!!

KRAM

Cicki sa...

S: Tack. Jag har också vänner i väldigt varierande åldrar. Från 25 till 70+.Och alla har något värdefullt att ge.

S... sa...

Precis just så är det!

Hoppas du hade en härlig dag igår. Idag ser det ut att bli härligt väder på landet hos mig - så du ser nog också solen hos dig ;)

Lena sa...

GRATTIS!GRATTIS!GRATTIS!
Hoppas att du hade en härligt solig dag i går,på din stora dag.Här kommer massor med grattiskramar till dig från mig.

Cicki sa...

Tack Lena. Vi hade en jättehärlig dag. Vi var på lotten och grejade. Som vanligt innan vi åker därifrån plockade jag jordgubbar. Det känns så lyxigt att ha så mycket egna jordgubbar. Jag har t o m kunnat frysa in ca tre liter redan. Sedan fick jag softa ordentligt medan sambon lagade middag. Perfekt.

Cicki sa...

S: Visst ser jag solen också. Jättehärligt. Ha det skönt på landet....:-)

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen Cicki! Det där med ålder är inte viktigt, bara en siffra på ett papper. Det är hur man känner sig som är viktigt. Och uppenbarligen känner du dig INTE som snart sextio så då är det ju lugnt. =)
Kul med åldersskillnad och hur folk reagerar på det. Jag är 35 och min man 53. Men det är inget vi tänker på!
Ha en fortsatt trevlig dag! Kram
/June på www.junebacken.se

Cicki sa...

Tack June. Vi tänker inte heller på åldersskillnaden i vanliga fall men ibland kommer det över mig vid födelsedagar och sånt. Ni har också en rejäl åldersskillnad. Visst är det viktigaste hur man känner sig.

Anonym sa...

Absolut! Och hur man trivs ihop! Mina barns far trivdes jag aldrig med men med min nuvarande man kände jag mig hemma direkt. Och jag har alltid känt mig mycket mera jämställd honom än min fd. "Trots" åldersskillnaden. Det har liksom inte med det att göra. Det är personen inuti som man älskar, inte skalet.
/June

Pärlmudden sa...

Grattis Cicki!!
Kram Pärlmudden

Mie sa...

Grattis en dag i efterskott vännen! Och du, man behöver inte vara det minsta gammal eller tantig för att man fyller 60! Det sitter inte i åren vet du!

Kramar!

Cicki sa...

June: Det är samma här. Jag trivdes inte speciellt bra med barnens pappa men sambon kände jag mig hemma med på en gång. Den fjärde dagen vi sågs friade han och jag sa ja. Fast vi har inte kommit oss för med att gifta oss än fast det är åtta år sedan vi träffades.....:-)

Pärlmudden: Tack kära du.

Mie: Tack, visst har du rätt. Det är inte i åren det sitter.

Hilda sa...

HIPP HIPP HURRA HURRA HURRA FÖR VÄRLDENS BÄSTA CICKI SOM ÄVEN ÄR VÄRLDENS BÄSTA SYKONSTNÄR!!!
STÖRSTA KRAMEN GÅR TILL DEJ MIN VÄN! KRAAAAAAAAAAM!!! :))

Cicki sa...

Tack Hilda. Jag hörde ända ifrån dig hem till mig hur du hurrade....:-)

Anonym sa...

Jag har en utmaning till dig på min blogg! Du får se det som en försenad födelsedagspresent! =)
/June på www.junebacken.se

Eva i Halmstad sa...

Grattis och hoppas att din dag har varit bra.
Eva.

Cicki sa...

Tack Eva. Jag hade en underbar dag.