onsdag 12 mars 2008

Mysig dag

Idag har jag haft en riktig mysdag. En väninna har varit här idag och vi har pratat och pratat och pratat och................... Vi är alltså två pratmakare som funnit varandra. Det finns så mycket att ventilera och det är så himla trevligt.

Samtidigt som hon var här så har jag bakat ett matbröd. Vi fick oss flera härliga skratt åt detta bakverk. Det ska bli intressant och se hur det blev. Det är för mig ett helt nytt recept som jag hittat i Anna Bergenströms första kokbok. Anna B är husguden i mitt kök. Jag älskar hennes kokböcker.

Brödet jag har gjort idag är ett bröd som bakas i lergryta. Jag började igårkväll med att blanda jäst, honung, salt, kornmjöl, rågmjöl och vatten. Det har fått stått över natten som en surdeg. Innan min väninna kom så hade jag i grahamsmjöl och vetemjöl och knådade till en deg. Eller knådade kanske jag inte ska säga för det klarar jag inte med mina händer. Jag körde med elvisp och degkrokar. Degen skulle stå och jäsa i två timmar i lergrytan. Det var här skratten kom. Den jäste över alla breddar. Så med jämna mellanrum har jag fått petat tillbaka den på sin plats. Jag var ängslig att den skulle svämma över ugnen vid gräddningen. Men det har den inte gjort utan den höll sig på plats. Man ska grädda den först i två timmar, sedan ska den stå i ugnen och kallna tills ugnen är kall. Så man startar med kall ugn och avslutar likaså med kall ugn. Man får inte skära av det förrän imorgon för den ska mogna först. Det ska bli oerhört spännande och se hur det blev. Enligt husguden Anna ska det smaka som en blandning av bakugnsbakat mörk bröd och pumpelnickel.

7 kommentarer:

S... sa...

Åh vad spännande, du får skriva hur det blev och sen kanske dela med dig av receptet...

Cicki sa...

S: Det lovar jag att göra.

Lena sa...

Oj vad spännande det låter,imorgon har du inga svårigheter att stiga upp förstår jag,du måste skriva hur det smakade.

Cicki sa...

Jo jag kommer ha stora svårigheter att komma ur sängen. Du ska bara veta hur morgontrött jag är....:-)

Hilda sa...

HM...Lergryta, Det lät spännande!

resan mot ljuset sa...

God morgon! Har du provsmakat än? Har också ett recept på ett surdegsbröd, med extra mkt järn.

Anonym sa...

Väntar med spänning på kommentaren om brödet...:)
Låter spännande i alla fall.