måndag 14 september 2009

Sur surare surast

Eftersom mina surdegar surnat till ordentligt, på grund av dåligt underhåll, i sommar så var jag tvungen att börja om från början. Så i början av veckan satte jag en rågsurdegskultur.

Efter sista matningen fick den en rejäl fart och jäste över sina breddar. Jag var tvungen att sätta den i en extra skål över natten.



Igår bakade jag sedan ett rågsurdegs bröd som blev så otroligt gott, bland det godaste jag ätit på länge.

Ni som läst mig en tid vet att jag har en bakguru som heter Johan. Det är hos honom jag ofta hämtar min inspiration till dessa surdegsbröd. Jag gillar hans sätt att hantera en deg. Jag har lärt mig jättemycket av honom. Hans bröd tar ofta tid, men tid är det
enda jag har gott om så det är inget problem för mig.

Nu står jäskorgar högt på önskelistan så man kan få så där snygga runda bröd.

Idag ska jag sätta en vetesurdeg så det blir väl något sådant bröd i slutet av veckan. Kulturen till rågsurdegen är nu påmatad och vilar snällt i kylskåpet.

Recept på rågsurdegskultur och vetesurdegskultur hittar du här och här. Receptet på det underbara brödet hittar du här. Gillar du att baka så ska du helt klart läsa Johans blogg.

13 kommentarer:

Christina sa...

Gudars så goda bröden ser ut!
Kan du inte skicka över ett?

Jag skaffade en sådan där jäskorg, men jag tyckte bröden blev för perfekta, lite livlösa nästan...som köpebröd.
Dina bröd på bilder ser däremot väldigt sensuella ut :)

Jag sparar länkarna, tack för dom!

Cicki sa...

Christina: Det är ju synd att man inte kan maila över eller nåt sånt, för i så fall hade det kommit en halv limpa. Jag brukar nämligen frysa in så för att få det så färskt som möjligt. Sensuella limpor, så har jag aldrig tänkt förut....:-)

Idag har jag bakat fillimpor, eller det blev yogurtlimpor eftersom jag inte hade någon fil hemma. Så det blir hemkokt ärtsoppa och nybakt bröd till.

Viola sa...

Undrar om man skulle våga...det verkar inte vara så svårt.

JAg vill så gärna baka mer matbröd. Det går mycket bröd här hemma. Sonen är bottenlös;-)

engelsson sa...

Oj oj..jaha då var det klippt igen då..för detta bara MÅSTE jag testa,,de där baguetterna blev ju bra..så *L*

Cicki sa...

Viola: Det är inte svårt, bara tidsödande. Men du har ju också gott om tid och hinner leka med Myran medan brödet jäser.....:-)

Engelsson: Jepp, du måste....:-)

Lisette sa...

OOOOOHHH så goda de ser ut! Jag håller med Christina, bröden ser faktiskt sensuella ut. Är det inte lite bökigt det här med surdeg, eller är det jag som har fördomar? Jag har aldrig riktigt kommit igång med surdegsbröd, förutom Christinas Herman förstås. Men han räknas väl egentligen inte, eller hur? ;)

Spader Madame sa...

Spader bakar inte heller...men kommer gärna och smakar brödet med svmapsoppan senare... Massor med kramar till min rara Cicki!

EVA / whiskyochchampagne sa...

Åhhh jag måste nog sätta en surdeg jag med...Finns inte godare bröd !

***
KRAAAM EVA

Cina sa...

Åh, blir ju sugen på att baka ju. Länge sedan. De ser verkligen goda ut! Och doften av nybakat bröd är ju underbar! Lucky you!

Barbamorsan sa...

Men vad gott det ser ut! Hade jag haft tiden hade jag klipp till :) Men den kommer och då ska jag oxå odla surdeg. Kram

Cicki sa...

Lisette: Jag tycker inte det är bökigt med surdeg. Du "sätter" den och sedan handlar det mest om att du ska röra i den några gånger om dagen i ca tre dagar. Då ska du mata den igen med lite mer vatten och mjöl och låta den stå ytterligare några timmar. Sedan är det bara att använda den. Man sparar en klick som man sedan har som grund. Gå in på länkarna jag lagt in så har Johan beskrivit hela förloppet väldigt pedagogiskt....:-) Testa, du kommer inte att ångra dig.

Spader: Det är inskrivet i himlen att det ska bli svampsoppa och surdegsbröd. Bara Spader landar i Järvastaden så......

Ewa: Visst är det ljuvligt. De här blev kanongoda.

Cina: Det är bara att sätta igång och överraska familjen....:-)

Barbamorsan: När Lillprinsen blir lite större kan han och storebror vara med och baka....:-)

Johan - Matgeek sa...

Tack för kommentarerna om mina recept! Alltid kul att se att de kommer till nytta :)

Mvh Johan

Cicki sa...

Johan: Som du ser så är det många som tycker det är kul att testa dem. Jag ska testa det du la ut senare. Skriver väl igen om det då (om jag inte misslyckas totalt för det vägrar jag erkänna....'fniss* )