På VI:s almanacka, som vi har i köket, står det alltid små tips om olika saker. För mars månad står det hur man kan ordna mys tillsammans med barnen. Ett av tipsen är att man ska duka fint till helgen, och om man har möjlighet, att äta på en annan plats än man gör till vardags. Då kom jag på hur vi brukade göra när våra barn var små.
Vi hade en matrumsmöbel i vardagsrummet. Där dukades det alltid fint varje fredag och lördag. Då skulle det vara finporslin och finglas, servetter och levande ljus. Barnen älskade detta och det blev våra fina gemensamma stunder. Sonen, som på grund av sitt funktionshinder, hade svårt med att äta snyggt, gjorde allt han kunde för att inte spilla och söla.
Hos oss serverades det sällan chips eller godis. Sonen hade nämligen svårt med sin mättnadskänsla och vräkte alltid i sig allt han såg. Det var hans taktila (känsel) perception som var dålig. Det gjorde att vi ständigt måste hålla koll på hans vikt. (Innan någon reagerar så är det lika bra att säga att vi bantade aldrig honom, utan bara höll koll på vad han åt.) Men vid dessa helgtillfällen så fick barnen varsin läsk, 33 cl. Då var det fest. Pappan och jag unnade oss ofta även varsitt glas vin, vid dessa tillfällen.
Så småningom renoverade vi vardagrummet och satte in en braskamin. Då fanns det inte plats med en matrumsmöbel. Vi köpte då ett finare köksbord och gjorde om i köket. Även om vi då fortsatte att duka fint till helgen, så upplevde barnen, att det var inte samma sak som att äta i vardagsrummet.
Jag tror att det är viktigt att man skapar de där små extra stunderna runt omkring sig,vare sig man är barn eller vuxen.
CITAT om en outhärdlig man ...
1 timme sedan