Champinjonsoppa på färska champinjoner är en favorit här hemma. Till det måste man ju ha ett gott bröd. Idag serverade jag detta bröd till soppan. Även om de heter frukostfrallor så passar de utmärkt som soppbröd. Receptet kommer från Surdegsbröd av Martin Johansson.
6 stora frallor
Dag 1, tidig kväll
50 g (½ dl) vetesurdegsgrund
250 g (2½ dl) vatten
3 g jäst
350 g (6 dl) vetemjöl special
7 g (1 tsk) salt
10 g (1 msk) hela linfrön
20 g ( 2 msk) solrosfrön
Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt vila i 30 minuter, tillsätt salt och blanda i någon minut. Täck med plast och låt jäsa i 1-1½ timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna, lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka och ställ in i kylskåpet.
Dag 2, morgon
Ta fram bullarna ur kylskåpet och sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan. Låt ugnen bli riktigt varm. Pensla eller spraya på lite vatten och strö på lite solroskärnor och linfrön. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter eller tills de får färg.
Jag har gjort de här bröden tidigare och då följt receptet förutom att jag blandar ner solrosfrön och linfrön i degen istället för att lägga dem uppepå. Den här gången skulle jag inte använda bröden förrän till kvällen, så jag uteslöt den vanliga jästen och tog ut bröden ur kylen ca 1½ timme innan gräddning för att de skulle få jäsa lite extra i rumstemperatur. Detta funkade också alldeles utmärkt.
Utmaningar.
5 timmar sedan
5 kommentarer:
Du kan få komma hit och baka surdegsbröd... Låter fantastiskt gott!
Mångmamma: Jag tar väl med mig receptboken när jag kommer....:-)
Mums va gott :-)
Christina: De är kanongoda. Du har ju receptboken så det är bara att sätta igång.....;.)
Låter toppen! :)
Skicka en kommentar