fredag 15 maj 2009

Tre blir fyra

Idag har jag börjat röja lite mer organiserat bland alla tyger. Inte för att jag vet hur det gick till, men av tre urröjda kassar så blev det fyra stycken. Nåväl, jag vet nog hur det gick till. En kasse ska gå till loppisen och en kasse ska lämnas på ett dagcenter. Två kassar får stanna kvar här hemma för att så småningom bli uppsydda. Inte kassarna alltså, utan tygerna som ligger i. Dessutom låg det en massa tyger löst som numera bor i någon av kassarna.

Efter denna kraftansträngning fick jag ont i ryggen, så det får räcka för den här gången. Det blir till att skynda långsamt. Man behöver ju inte överdriva sina röjningsansträngningar....:-)

Finsk surdegslimpa

Här kommer det utlovade receptet på Finsk surdegslimpa. Den blev underbart god, saftig och med en härlig rågsmak. Jag gjorde inte alldeles som i receptet. Jag hade en egen surdeg som jag använde. Den var nog lite torrare än surdegen i receptet för jag fick tillsätta lite extra mjölk (ca 1 dl) för att få degen att gå ihop ordentligt. Men gott blev det i alla fall.

Det står lite förvirrat om mjölk och vatten i receptet. Det är inte jag som skrivit fel utan det var så från början. Jag gissar att man ska använda vatten i surdegen och mjölk i resten av degen.

Surdeg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten 37 grader
3 dl grovt rågmjöl

Deg:
1½ tsk salt
3 dl mjölk
ca 1 liter fint rågmjöl

Så här gör man:
1. Smula sönder jästen i en bunke. Häll på den ljumma mjölken (jag tror det ska vara vatten här) och rör om. Rör i det grova rågmjölet.
2. Täck över bunken och låt den stå i rumstemperatur 1 dygn.
3. Ljumma mjölken tills den är fingervarm, 37 grader
4. Blanda ner mjölk och salt i surdegen. Tillsätt det fina rågmjölet och arbeta ihop till en smidig kraftig deg.
5. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
6. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma den till en rund limpa. Mjöla lätt på översidan.
7. Lägg limpan på bakplåtspapper på plåt och låt den jäsa övertäckt tills den blivit porös, ca 30-40 min. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
8. Grädda limpan långt ner i ugnen tills den fått färg och är genomgräddad, 1-1 1/4 timme.
9. Låt limpan kallna inlindad i bakduk. Skär den helst inte förrän den har hunnit mogna ca 1 dygn.

Lycka till

torsdag 14 maj 2009

Varm i hjärtat

Man blir alldeles varm i hjärtat när man kommer hem från vattengympaavslutningen och upptäcker att det är dammsuget och golven är torkade. Sådana gånger blir det en extra puss på flinten.

Å nu blir det reklam

Det kom ett mail i förra veckan. Där frågade man om jag ville testa Doves nya deodoranter. Eftersom jag gillar Doves Pro-Ages- produkter så tackade jag ja. Igår kom det en goodybag. Det var tre sorter. Två roll-on och en spray. En roll och sprayan var med doften Wild Rose och den andra deon hette Nature Fresch-

Det nya med den här deodoranten är att den ska mjuka upp håret under armarna, vilket gör att man inte behöver raka sig lika ofta, samt att rakningen ska gå lättare. Man ska använda den under en längre tid för effekt, ca 12 veckor.

Så nu sätter jag igång och testar, få se om reklamen håller vad den lovar.

onsdag 13 maj 2009

Jag och min surdeg

Nu har jag tagit hand om surdegen här hemma. Det är alltså inget surt som legat och jäst mellan sambon och mig, utan en alldeles riktig surdeg.

Sedan jag kom på att det var roligt att baka matbröd så bakar jag ofta med surdeg som tillsats. Jag kan slänga i en sådan klutt i vilket bröd som helst. Det blir saftigare och det blir godare. För flera år sedan så gjorde jag en grundsats till surdeg. Den delade jag upp i tio kluttar och frös in nio av dem. Den tionde bakade jag av. Sedan har jag gjort så att när det är en surdegsklutt kvar i frysen, så har jag tinat den och tillsatt vatten och mjöl. Efter det har den fått stå i ett dygn och mognat. Nu har jag delat den i tio delar igen. Nio delar ner i frysen och en ska jag baka av. För första gången ska jag testa att göra finsk surdegslimpa. Jag har länge tänkt göra det, men det har inte blivit av. Nu har jag gjort en sådan deg som står på jäsning. Hoppas det blir lika gott som det man kan köpa. I receptet står det att man ska vänta ett dygn tills man skär upp det. Det blir nog bra med soppa och finskt bröd till i morgonkväll.

Det ska va´gôtt att leva

Idag känner jag mig som Roy och Roger när de sjunger "Det ska va´gôtt att leva". Solen skiner så härligt utanför mitt fönster. Snart ska jag åka iväg och träffa mina väninnor för att äta lunch tillsammans med dem. Det är alltid trevligt. När jag kommer hem så väntar en ny härlig surdeg på att bli behandlad och tyg ligger vid symaskinen och väntar på att få bli till en miljökasse.

När jag var som mest aktiv inom handikapprörelsen så hände det att det kom inbjudningar till möten ifrån andra föreningar. Vi var ju föräldrar som jobbade för att våra barn skulle få en bättre tillvaro trots sina funktionshinder. De flesta av oss jobbade dessutom heltid. I de andra föreningarna så var det oftast folk som själva var funktionshindrade. Många hade förtidspension så många ofta la de sina möten på dagtid. Då brukade vi föräldrar muttra om att det var väl ingen konst för dem som var daglediga, att hinna med allt.

Idag vet jag hur det är att vara dagledig. För det mesta är det rätt trevligt om man bortser från värk och annat otrevligt som hör till. Jag lever efter teorin att vi formar vårt eget liv. Går vi här och muttrar och är bittra över hur livet har hanterat oss, så mår vi därefter. Försöker vi däremot att hitta guldkornen, så mår vi även då ut ifrån det. Det vill säga, att till stor del så styr vi själva hur vi mår mentalt. Jag har valt att leta guldkornen och då blir det rätt ofta gott att leva.


tisdag 12 maj 2009

Bort med bortskänkes

Nu har jag tagit bort listan med böcker som jag skänkte bort. Det fanns inget intresse så jag tar böckerna med mig till väninnegruppen istället. De ska jag träffa imorgon. Det kanske kommer en ny lista så småningom vid nästa bokhyllerensning.

12 maj

Idag är det internationella Fibromyalgidagen. Jag vill skicka en hälsning till alla fibrisar. Styrkekramar och uppmuntrande tillrop om att livet är rätt skapligt, trots allt.


måndag 11 maj 2009

Platon sade

Dagens ordspråk i almanackan lyder: "Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla."

Jag lyder det och tar det första steget upp på kökspallen för att upptäcka hur stort behov av tvätt som sovrumsfönstren är. Ännu en dag med fönstertvätt på åttonde våningen väntar.

Solhattar x 3


Nu är det nya solhattar för barn upplagda på hemsidan. Den med jordgubbar och den med det japanska stuket är återanvända bomullstyger. Den bruna hatten är från liten stuvbit som jag har haft liggandes. Alla tre är fodrade med enfärgat matchande tyger. Allt i bomull.













söndag 10 maj 2009

Grattis min älskade dotter


Jag vill skicka ett stort grattis till min älskade dotter som fyller 30 år idag. Hur det var när hon föddes går det att läsa om här.