Idag har jag bakat. Det har tagit många timmar, men var värt varenda minut eftersom slutresultatet blev sagolikt gott.
Jag har hittat en, för mig ny matbloggare. Eller rättare sagt så hittade han mig. När jag välkomnat honom hit, så återgäldade jag besöket och blev helt salig över vad jag läste. Det var en bloggare med förkärlek till gott bröd. Jag läste om kalljästa bröd, långjästa bröd, surdegar och till och med egengjord vildjäst. Vem är då denna bloggare. Han heter Johan och ni hittar honom
här.
Idag har jag alltså bakat baguetter som jag hittade
recept på hos Johan. Eller rättare sagt så började jag igårkväll. Idag har jag sedan blandat, jäst, vikt, jäst, vikt, jäst, rullat, jäst, dragit, jäst och gräddat. Det var inte ett bröd man slängde ihop på en kaffekvart. Resultatet blev ett av det godaste bröd jag någonsin ätit. Det bästa av allt var att jag åstadkommit det själv.
Till detta åt vi en fisksoppa som sambon komponerat ihop förra helgen. Då blev det så mycket över att det räckte en gång till. Eftersom vi vill äta den ljuvliga soppan fler gånger har vi idag skrivit ner receptet. Det kommer här. Ett slutligt tips är att besök Johans blogg och gillar ni att baka så testa hans recept. Jag kommer att fortsätta prova på de olika brödsorterna.
Mattes goda fisksoppa
4 port
Börja med att koka 1 l vatten tillsammans med 2 fiskbuljongtärningar, 1 stor potatis, 1 gul lök och 1 morot, i bitar. Krydda med 1 tsk gurkmeja och ½ tsk chili på tub. Koka allt i ca 20 min tills rotfrukterna är mjuka. Ta sedan bort grönsakerna från buljongen. Ha bort morot och lök och spara potatisen. Mixa potatisen i buljongen.
Skär 2 morötter i stavar. Skiva 2 färska lökar fint (knipplök eller liknande). Skala, kärna ur och tärna 3 tomater. Koka först morotsstavarna i buljongen så de blir mjuka. Tillsätt resten av grönsakerna och koka upp.
Lägg nu i 1 pangasiusfilé (ca 300g), 2 laxbitar á 140 g och ca 2 hg crabsticks. Tillsätt 2 dl grädde, 1 dl vitt vin och koka allt i ca 10 minuter.
Smaka av med lime, svartpeppar och fiskfond på flaska.
Helst hade vi velat använda saffran istället för gurkmeja och räkor istället för crabsticks. Det här blev lite ”man tager vad man haver”. Använder man räkor så ska de ner i soppan i absolut sista minuten så de inte blir sega. Räkorna är ju även saltare än crabsticks så det måste man även tänka på innan man saltar för mycket. Har man inte chili på tub så blir det väl ca en halv vanlig chili. Rekommenderar annars att ha den på tub. Då har man alltid färsk chili hemma.
Smaklig måltid