
Inatt utlovade jag ett recept på vår nyårsmiddag. Det är ett eget påhittat recept så det blir inga exakta måttenheter, men jag tror ni fattar ändå. En kväll när jag inte kunde somna så låg jag och hittade på detta. Vi hade tidigare pratat om att det fanns fläskfilé i frysen så det var grunden. Vi hade även kommit överens om att vi ville baka in den för att det skulle bli lite festligare. Receptet skapades utifrån de förutsättningar som fanns, det vill säga det som fanns i frysen. Så det enda som köptes in extra var smördegsplattorna.
Jag började med att steka hela filén runt om i en het stekpanna. Het för att det skulle bli färg och yta snabbt och låsa inne köttsaften. Jag saltade och pepprade lite försiktigt innan jag stekte den.

När det var klart så fick filén vila en stund samt svalna något. När den var hanterbar så skar jag ett djupt snitt längs med hela filén. Det var bara ute i ändarna jag lämnade den oskuren. Nu hade jag en rejäl ficka att stoppa i lite godbitar i.
Jag rev rejält med parmesan, ca 1-1½ dl. Blandade ihop det med lika mycket hackad storbladig persilja. Den här geggan fyllde jag sedan i fickan på filén. Jag packade ordentligt så jag fick i alltihopa.
När det var klart så virade jag lufttorkad skinka runt den fyllda filén. Jag är övertygad om att det även funkar med bacon.

Jag kavlade två smördegsplattor som fått tina lite. Jag kavlade dem så att det blev en platta under filén och en ovanpå som jag sedan la ihop till ett långt runt paket. Nu åkte det hela härligheten in i ugnen. Jag placerade den inte längst ner utan några hack upp, men ändå inte riktigt i mitten av ugnen. Det var 225 grader och jag satte tiduret på 20 minuter.
Redan tidigare hade jag skalat potatis och skurit den i ganska små bitar så den skulle koka snabbt (energisparande). När den var klar mosade jag den, tillsatte en skvätt mjölk och rörde i ett ägg. Moset ska vara fast i konsestensen. Saltade lagom. Sedan var det bara att pula ner moset i spritsen och trycka ut allt i en form. Tjofs så har vi genast gjort Pommes duchesse. Som ni ser har sambon förevigat mig som förste spritsare. När de där tjugo minuterna hade gått på köttet, satte jag in pommisarna och allt fick gräddas i tio minuter till. Till allt detta serverade jag tomatskivor och avokadoskivor.
Det jag inte är nöjd med är att smördegen blev lite för mörk och pommisarna kunde blivit lite brunare. Så jag borde nog tagit ut köttet en liten stund innan moset och kört på grillen några minuter för att bränna på pommisarna lite till.
Låter det krångligt. Jag lovar att det är det inte. Sambon kom ut i köket och skulle hjälpa till. Han blev mycket snopen när han såg hur långt jag hunnit. Både han och jag trodde det skulle bli krångligare än vad det blev. Så räds icke utan våga testa.
Allt blev vansinnigt gott och som ni ser så har vi även dukat fint. Det syns inte på bilden men vi har glas med monogram på.....:-) R eftersom vi bägge två heter det i efternamn, även om namnen än så länge är olika. Porslinet började min farmor köpa åt mig när jag var fjorton år. Sedan kompletterade hon det eftersom det var bemärkelsedagar och även andra gjorde det. Jag har själv köpt till några delar. Det är Rörstrands Maya som tillverkades under en kort tid. Man slutade med den för den var dyr i tillverkningen. Bränningen är visst speciell. Servisen är nästan komplett, det är några delar som gått sönder genom åren men den är rätt vanlig på Tradera så det skulle inte vara någon konst att köpa till mer. Fast jag haft den i fyrtiofem år så tycker jag fortfarande mycket om den. Den har alltid använts mycket, både i mitt gifta liv och mitt nuvarande. Jag använder den inte till vardags, men så fort det är helg så åker den fram.