lördag 15 februari 2014

Jämställdhetsfunderingar

I söndags skrev jag detta inlägget vilket ledde till en viss debatt i kommentarsfältet. Mitt svar på det skrev jag här. Jag har sedan funderat och funderat över att det blev så tokigt. Jag var tydligen inte tillräckligt tydlig med vad jag tyckte i första inlägget. Mitt andra inlägg var en reaktion på det. Först av allt vill jag vara tydlig med att detta är ingenting som någon ska ta illa vid sig av för det finns inga sådana baktankar med dessa funderingar som kommer här.

Min reaktion baserar sig på att jag kände mig kritiserad av att inte vara tillräckligt jämställd, eftersom jag inte tycker om ordet "hen". Jag tycker fortfarande inte om ordet, men det är inga problem för mig att andra använder det. Här var jag tydligen inte tillräckligt tydlig. Alla som tycker det är ett bekvämt och bra ord ska naturligtvis använda det. Men jag vill inte heller bli tvingad att använda ord som jag inte tycker om. Samma sak med hår under armarna, som kom upp som en fråga i kommentarerna. Jag har själv alltid rakat mig under armarna, eftersom jag tycker det är snyggast. Men i min värld  är det upp till var och en att göra som som man vill med det. Så länge jag får göra som jag vill.

Som en knorr på det hela så kan jag meddela att det numera inte ens är ett val för mig, utan i biologisk faktor. Vi kvinnor blir, precis som män, tunnhårigare med åren. Och då bland annat under armarna. Däremot blir vi mer behårade på andra ställen, typ i ansiktet. Det är mindre roligt.

Min åsikt är att alla människor ska få tycka, tänka, känna och handla utifrån vad man själv tycker är bäst, så länge man inte skadar andra med detta. Därav min reaktion. Jag vill inte tvingas i något, oavsett vad det är!

Jag inser att för mig är jämställdhet inte en kvinnofråga. Det är en människofråga. Att alla, oavsett kön, ras, etnicitet, funktionsnedsättning och sexuell läggning ska ha samma rättigheter och behandlas lika. I alla avseenden. Vi uppnår inte total jämlikhet förrän alla har samma rättigheter och att alla behandlas lika. Först då kan vi känna oss nöjda.

Den frågan som i nuläget som jag anser är viktigast i jämställdhetsdebatten är rätten till sin egen kropp. Det är fruktansvärt att en ung kvinna ska behöva gå i genom att våldtas om och om igen av ett helt gäng unga män, som sedan inte döms. På för mig väldigt oklara grunder. Det är fruktansvärt att en kvinna kan bli våldtagen för att rätten inte kan avgöra om hennes "nej" varit tillräckligt tydlig. Och om mannen uppfattade det som ett nej, eller som ett medgivande.

Här måste lagstiftningen bli tydligare. Jag är för att vi instiftar en samtyckeslag. Egentligen anser jag att det ska inte behövas någon lagstiftning. Det ska vara så självklart att ett nej är ett nej. Är jag så berusad eller oförmögen att säga nej av andra orsaker, ska ett nej gälla även här. Men eftersom detta inte är en självklarhet så måste det lagstiftas tills alla kryphål är igenstoppade.

Det är också fruktansvärt att äldre män kan sitta vid sina datorer och utge sig för att vara unga pojkar för att på detta sätt få unga flickor att posera fram sina webkameror. Dessutom att sedan hota med att sprida dessa bilder på nätet om de inte får som de vill. Det är vidrigt! Den så kallade "groominglagen" måste också tillämpas och förstärkas för att täcka alla kryphål.

Vi måste lära alla unga, flickor som pojkar, att de har rätt till sin egen kropp och även om någon våldfört sig på dem så är det inget de ska behöva känna skam för.

I förhållande till allt detta så känns debatten om könsneutrala ord eller behåring under armarna mindre viktig. Det ena behöver visserligen inte utesluta det andra. Så tycker jag i alla fall.

onsdag 12 februari 2014

Stora kuddfodral

 Nu har jag sytt nya kuddfodral. De är stora, 70x70 cm. Jag tycker tyget är urläckert. Det är designat av Beckmans college of design för Ikea. Baksidan är enfärgat rött och man knäpper fodralet med fyra vita knappar. Mer uppgifter hittar du på ww.cickidesign.se.


Jag är inte PK

Jag skrev ett inlägg här om dagen, om jämställdhet och olikheter mellan könen. Jag skrev också att jag tycker att ordet "hen" är fult och att jag förmodligen aldrig kommer att använda ordet. Här blev det en reaktion som jag inte räknat med. Jag har inte skrivit något nedsättande om dem som vill använda ordet. Det är upp till var och en hur man vill göra. Bara för att jag tycker ordet är fult, så innebär det inte att alla andra behöver tycka det.

Ändå har jag blivit kritiserad för att jag vägrar använda ordet. Både här på bloggen och på Facebook har jag fått den reaktionen. Man vill övertyga mig om hur fel jag har. Det är möjligt att jag inte är politisk korrekt i alla lägen, men eftersom vi lever i en demokrati så tycker jag det är självklart att man får använda vilka ord man vill. De som vill använda ordet "hen" får göra det. Det lägger jag mig inte i.

Någon skrev också att om man vägrar använda ordet "hen" så tycker man också att Hello Kitty är flickgrejer och Angry Bird är killgrejer. Fel, fel, fel. Jag tycker varken om Hello Kitty eller Angry Birds eller alla andra liknande tryck. Så jag ser det inte som varken pojk-eller flicksaker.

Likaså ansågs det att om man inte tycker om ordet "hen" så tycker man det är fel att kvinnor inte rakar sig under armarna. Fel igen. Det är upp till var och en hur man vill göra. OK att jag kan tycka det är fult, men det är alldeles min privata åsikt och har varken med manligt eller kvinnligt att göra. Jag kan tycka det är fult med håriga karlar också.

Det känns som att jag ska tvingas till något bara för att anses politisk korrekt. Jag gillar inte lakrits heller. Jag hoppas verkligen ingen tänker tvinga mig att äta lakrits för att det är mest PK och att de flesta andra tycker det är gott.

Jag tycker det är intressant att dela åsikter och jag respekterar vad andra tycker. Men då vill jag själv bli respekterad för mina åsikter. Vi lever som sagt var i en demokrati och det innebär att jag får ha mina egna åsikter och stå för dem. Precis som att alla andra får ha sina åsikter och bli respekterade för det.

söndag 9 februari 2014

Lika men ändå olika

Jag växte upp på sextio-och sjuttiotalet. Jag var ung när man pratade om Women´s liberation. För mig var det självklara saker och är det än idag. Det är klart man ska ha lika lön för samma arbete, samma rätt till utbildning och så vidare. Jag tror också att företagsstyrelser skulle må bra av att få in fler kvinnor, men jag tror inte på kvotering. Man ska komma in på kunskap, inte på vilket kön man har. Samma sak när det gäller chefsbefattningar, kunskap går före kön.

Jag är också helt övertygad om alla människors lika rätt, oavsett kön, ras, etnicitet och sexuell läggning. Jag har ju även varit med om att kämpa för funktionshindrades lika rätt i samhället.

Men det finns en sak som jag inte tror på. För det första kommer jag förmodligen aldrig att använda ordet "hen" frivilligt. Även om jag skrev det nu. Jag tycker det är ett hemskt ord.

Ingen kommer heller någonsin att kunna övertyga mig om att vi är helt lika, oavsett kön. Pojkar är pojkar och flickor är flickor. Så enkelt är det. Vi är två olika kön, dock med samma rättigheter. Men ändå olika. Den ena har snopp och den andra har snippa. Flickor/kvinnor kan föda barn, det kan inte pojkar/män. Vi är olika när det gäller sjukdomar. Kvinnors hjärtinfarkt är inte lika som en manlig hjärtinfarkt. Själv har jag en typisk kvinnlig sjukdom, fibromyalgi. Den är så typiskt kvinnlig att de män som får fibromyalgi har svårt att få diagnos. Så biologiskt är vi väldigt olika.

Om vi vore lika så skulle vi alla vara bisexuella, det vill säga, dras till varandra oavsett kön. Nu är det ju faktiskt inte så. De flesta dras till det motsatta könet, det vill säga, är heterosexuella. Märk väl att jag säger inte att allt annat är fel, för det tycker jag inte. Jag tänker även på de transsexuella, de som känner att de är födda i fel kön. Vore vi alla lika så skulle det inte finnas något "fel kön".

Som sagt var så var jag med och kastade BH:arna när det begav sig. Jag vill kalla mig feminist, men jag är inte så övertygad om att feminister av idag tycker det. Vad tycker du?