måndag 3 oktober 2011

Min egen potatis-och purjolökssoppa

Jag hade fått recept på potatis-och purjolökssoppa från en annan bloggare. När jag skulle börja insåg  jag att det var en väldigt stor mängd som skulle göras. Det orkade jag inte. Funderade då på att halvera receptet. Men så började jag kolla i flera olika kokböcker och gjorde ett eget hopkok av flera recept. Det blev kanongott.

I de flesta recept ingick det korv eller bacon. Jag uteslöt det helt och serverade salami som smörgåsmat istället. Brödet var ett alldeles nybakat vitt surdegsbröd. Det var så nybakat att det ångade när jag skar i det. Mums.


Min egen potatis-och purjolökssoppa

4 medelstora potatisar
1 stor purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk flytande smör
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 buljongtärning vitlök och persilja
½-1 tsk chiliflingor
1½ dl grädde
2-3 msk hackad persilja

Skala och tärna potatisen. Skär purjon i bitar, även det gröna. Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Allt ska senare mixas så storleken på bitarna saknar betydelse.
Fräs allt i lite smör. Slå sedan på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt allt koka ihop i ca 20 minuter. Lägg i chiliflingorna efter halva koktiden. Mixa alltsammans. Slå på grädden och låt soppan få ett uppkok. Strö sist i persiljan.
Servera med ett gott bröd.
Smaklig måltid

3 kommentarer:

Inger Marianne sa...

hej liknar faktiskt mitt hopkok också men utan chiliflingor och en purjo till, Gott gotti gott gott
Kramis

Mångmamma sa...

Bör memoreras.
Mina tre "förskolevana" barn, älskar just potatis- och purjolökssoppan de fått där!
Fast idag fick de hålla tillgodo med min köttfärssoppa - vilket slank ner utan knot hos samtliga.

Cicki sa...

Inger: Testa lite chiliflingor. Det blev lite lagom bett, om man så säger.

Mångmamma: Köttfärssoppa låter inte heller dumt. Soppa är en underskattad maträtt. Här serveras soppa minst en gång i veckan. Givetvis hemlagad....:-)