torsdag 6 oktober 2011

Finaste tyget

Josef Frank-tyget består av två korta gardinlängder och en smal gardinkappa. Jag håller just nu på att sprätta upp alla sömmar. Sedan ska jag tvätta det, innan jag börjar sy. Jag brukar göra så för att veta att tygerna är riktigt fräscha.

Den som sytt dessa gardiner har i alla fall vetat vad hon (jag antar det är en hon) pysslar med, för mer noggrann sömnad var det länge sedan jag sett. Gardinkappan är skarvad på mitten. Där har hon först sytt ihop dem på  maskin. Sedan har hon, för hand, fållat fast stadkanterna. Likaså på längderna i sidorna, fållat in stadkanterna för hand. Upptill och nedtill är det fastsatt ett bomullsband på insidan. Fastsytt med maskinsöm mot tyget och sedan pressat och fållat fast för hand.

Jag gissar att bomullsbanden är för att få ut så mycket som  möjligt av tyget. Förmodligen kostade det en rejäl slant, så att det gällde att snåla och förlänga på annat sätt. Det känns nästan vördnadsfullt att få ta över dessa godbitar. Jag ska också försöka vårda dem ömt genom att sy de finaste saker av det. Jag har lite idéer. Mer vill jag inte avslöja, eftersom de första sakerna ska få bli en födelsedagspresent, till någon som jag vet uppskattar ett vackert tyg.

3 kommentarer:

engelsson sa...

Ojojoj..här har jag missat massor ju JOSEF FRANCK???????????? Det händer inte..jättegrattis ett sånt underbart fynd.. Soppan lät spännande,den hade alla i huset utom sambon tyckte om.. Får laga den o köpa honom en bullens pilsnerkorvburk... Ja detta med o se över utgifterna e tyvärr nödvändigt även här.. O man kan tjäna mycket om man bara e på alerten o kollar upp saker o ting.. Vi har sk IP-telefoni samt comviqabbonemang..o det kommer vi väldigt billigt undan med varje månad.. Här regnar o ruskar det..kan tro att även ni har dåligt väder..det skulle ju drabba mest hela landet.. Ha en bra dag o var snälla rädd om din rygg på vinden..

solveig sa...

Visst är det ett underbart mönster! jag köpte nyligen tre rullar Joseph Franktapet av mönstret "Vårklockor"
och mönstret liknar det väldigt. Mönstret tillverkas inte mera.. :-)

http://www.tapetorama.se/display.php?item=19103&category=Wallpaper

Cicki sa...

Solveig: Visst påminner de om varandra. "Fatima" heter det här mönstret. Det står också att det han komponerat det för Svenskt Tenn. Det var väl de som han mest samarbetade med, om jag inte har helt fel. Det är ljuvligt, i alla fall. Och jag är så glad åt fyndet.