fredag 16 oktober 2009

Lite mer empati, tack

Vad är det som gör att vissa människor helt saknar empati, att kunna tänka sig in i hur andra har det i sin tillvaro?

Detta fenomen stötte jag på redan när sonen var liten. Hur ofta fick jag inte höra att han var ouppfostrad, eftersom han var så aktiv och gjorde saker som barn normalt inte gör. Han var absolut inte ouppfostrad. Han var nog mer uppfostrad, än vad många andra barn i vår omgivning var. Det var bara det att det vissa saker inte bet på honom. Men han var det enda barnet i kvarteret som inte kastade sig handlöst över en godisskål som stod framme. Han frågade alltid om han fick ta, innan hans små fingrar var där.

Som föräldrar var vi förtvivlade. Både över att våra ansträngningar inte räckte till, men även över omgivningens kritik. Den gjorde ont, mycket ont. Så småningom fick vi förklaringen att det var Mbd han hade. Det hette så på den tiden. Idag heter det Damp. Han var inte ouppfostrad längre, utan han var bland annat hyperaktiv. Nu kunde jag förklara för dumma människor hur det var, om de kom med en kommentar om hans sätt. Det kändes genast mycket bättre att fått ett besked att det inte var oss, som föräldrar och uppfostrare, som det var fel på.

Eftersom jag jobbat med dessa frågor, så har jag naturligtvis stött på denna brist på empati många gånger. Så många föräldrar som gråtit ut om hur de och deras barn blivit bemötta av lärare, far-och morföräldrar, mammor kontra pappor (ja, det finns föräldrar som inte vill erkänna detta hos sina barn) och andra som möter dessa barn.

Jag borde vara immun mot att en del är oempatiska. Men tack och lov så är jag inte det. Jag reagerar fortfarande med en adrenalinkick som heter duga. När ilskan rasar i min kropp över livets orättvisor. För mig är detta inte politiskt, utan det är på en mycket högre nivå. För mig är det medmänsklighet som det handlar om.

Så jag gick igång även härom dagen, när det var ett blogginlägg om folk som inte kan arbeta på grund av olika svårigheter. Kontentan i det inlägget var att det handlade om arbetsskygga personer som duperade läkarkåren med inbillade åkommor.

Tyvärr tror jag att bloggaren inte är ensam om dessa åsikter. Det är nog rätt grundmurat i samhället att det är så. Många tror att vi är ett gäng fuskare som skor oss på skattebetalarnas bekostnad. Och vad gör man för att ändra på denna inställning hos folk?

Jag gick igång igen i onsdags när vi såg Icas senaste reklamsnutt i TVn. Jag hade sett den tidigare och reagerat, men den här kvällen hade vi en gäst hos oss, som tyckte reklamsnutten var jättekul. Jag frågade naturligtvis vad hon såg för roligt i detta. Hennes svar var att detta måste föräldrarna ha godkänt. Jag svarade då med att detta är en vuxen man och att föräldrarna i det läget inte har någonting att säga till om.

Rent juridiskt upphör föräldraskapet i och med att våra barn fyller arton år. Efter det tar de sina egna beslut. Då tyckte vår gäst att denna man måste ju vara omyndighetsförklarad och ha någon annan som beslutar för honom. Diskussionen fortsatte i denna anda och jag fick till min förtvivlan inte vår gäst att förstå denna man och andra funktionshindrades rätt till sitt eget liv och egna beslut om sitt liv.

Hon ansåg att om man var tvungen att bo på en gruppbostad, så var man inte lämpad att ta egna beslut. Jag försökte ge ett exempel med att om man som äldre inte klarar av att bo själv utan måste bo på ett äldreboende, ska man då omyndighetsförklaras för att man inte klarar att bo själv? Det tyckte hon inte vara samma sak.

Förmodligen har denna unge man, i Icas reklam, en kontaktperson att rådgöra med i olika situationer. För jag tror inte att han är omyndighetsförklarad. Det är tack och lov svårt att bli det i dagens Sverige. Däremot kan du ha en "god man" som hjälper till med ekonomi och andra juridiska frågor. Men det är inte samma sak som att man är omyndig.

Jag måste säga att både jag och sambon blev mycket konfunderade och besvikna på vår gäst. En person som vi känt i många år och som vi tyckt/tycker mycket om. Men mina känslor förändrades något, det ska jag erkänna. Jag kommer nog i fortsättningen inte att klara av att vara lika avslappnad i denna persons närvaro. Jag kommer nog att vara mer avvaktande. Hon får givetvis tycka och tänka vad hon vill, men jag är, som sagt var, väldigt besviken på henne.

Vad är det som gör att en del människor inte kan sätta sig in i andras situation? Är det brist på empati? Eller är det brist på fantasi? Någon brist måste det ju vara ändå? Kanske till och med en brist på många olika saker?

Vad gör vi då för att försöka sudda ut dessa brister? För mig är det självklart att information måste vara en väg att gå. Det var ju därför jag jobbade med dessa frågor i så många år. Att sprida kunskap till så många som möjligt. Dessutom kommer jag förhoppningsvis att gå igång även i fortsättningen när jag möter livets orättvisor.

Jag funderar även fortsättningsvis vad Ica vill säga med sin reklam?

17 kommentarer:

Christina sa...

Jag tycker också att ICAs sista reklamsnutt med den nya praktikanten är riktigt usel.
De filmsnuttar du visade häromdagen vände upp och ner på vår föreställningsvärld på ett jättebra och kreativt sätt. Använder man sig av såna grepp så tror jag att man kan få folk (som er bekant t ex) att faktiskt tänka till lite.
Jag håller helt med dig om att det är upplysning och information som gäller. Gärna med humor, men då ska man inte skratta ÅT den svage, som i ICA-reklamen. Man ska helst skratta åt sig själv.

Det ska bli "intressant" att se hur ICA tänker gå vidare på det här temat!

Bodil sa...

Jag tror bristen på empati i det här läget beror på okunskap och förutfattade meningar. Folk förstår inte och ser alla med funktionshinder som omyndiga.
Jaa....det är ju bara vad jag tror.
Kram Plupp

Le Loup sa...

Jaa du, Cicki... Det här med empati, det har jag också funderat över emellan varven. Jag tror det är en brist på förståelse att alla inte är stöpta i samma form, kanske har de dåligt med fantasi eller helt enkelt en oförmåga att försöka sätta sig in i andras världar.
Jag blir inte arg direkt på folks brist på empati, jag tycker mer synd om dem. Jag tror de lever ett torftigare liv när de inte kan försöka förstå hur det kan vara för andra.
Det enda som jag tror kan hjälpa (och i en del fall så hjälper inte ens det) är information. Saklig och koncis.
Fungerar inte det heller så gör jag helt enkelt som så att jag skiter i dem. Jag har (troligen) bara ett liv att leva och har bestämt mig för att inte gödsla ner den med cementskodda människor med hjärtan av plåt. Det finns så många levande varma människor därute, så hellre letar jag reda på dem.
Ica-reklamen har jag tyvärr inte sett, jag har ju som bekant haft cirkus här... Men den låter inte som något jag skulle uppskatta.

Cicki sa...

Christina: Humor är ett alldeles förträffligt instrument. Kram

Pluppan: Visst är det så. Men vi måste ju försöka motarbeta denna okunskap på något vis. Kramis

Cicki sa...

Shirouz: Man får inte låta dem bli energitjuvar. När jag inser att de är så förstockade brukar jag också ruska på mig och dra vidare. Det är synd om dem som inte kan vidga sina vyer så pass att man ser andra människor. Jag är glad att jag fått den förmågan. Tänk så mycket rikare livet blir då.

Madde sa...

Jag tror att Ica ville skapa reaktioner hos folk, vare sig som er gäst eller som eran, jag tror dom vill säga att VARFÖR ska inte denna killen vara praktikant? Han säger ju det, har ni aldrig sett en praktikant förr?
Jag tar det som ett positivt budskap så för mig är den, inte rolig, men väldigt bra!
Hur tolkar du den?

Madde sa...

Alltså enligt mig tycker jag att ica arbetarna ser dumma ut som glor så frågande på killen precis som om han inte kunde vara en praktikant därför säger han va fan glor ni på har ni inte sett en praktikant förr!
Men man lär ju märka när dom gör sin fortsättning följer del, blir ju intressant att se vart dom tar det!

Cicki sa...

Madde: Förmodligen är det så att de vill skapa opponion. Vi får väl se vad som följer.

Viola sa...

När jag såg reklamen första gången så blev jag arg,för jag blev orolig att det skulle fnissas runt om i stugorna i vårt avlånga land.

Så kom sonen och sa...

Faan vad coolt,att ta hjälp av en "prins annorlunda".(en bok om en kille som har down syndrom,heter Prins Annorlunda)

Han är modig,men han har nog haft bra föräldrar som står pall för andras ord,precis som ni gör.

Sen gick han.

Jag funderar,men dels så fick jag nog lite beröm där av sonen sedan så han något annat som jag först inte såg.

Han har fått mig att se livet med andra ögon.Vilket idag gör mmig såå stolt.

Heder åt oss som reagerar!

engelsson sa...

Jag tycker reklamsnutten e bra..o jag tror den kommer att väcka mycket diskussioner men även lyfta fram folks fördomar..för när man måste ta ställning ang en Ica-reklam ja då kan man inte stoppa sina fördomar i garderoben mer.. Jag har en systerson med ADHD o en bror o ytterligare en systerson som har Asperger..så vi har mött vår beskärda del av idiotiska åsikter i vår familj.. Människor fastnar i bekväma tankesätt..varför se individen när det e lättare att generalisera

Cicki sa...

Viola och Engelsson: Det är ju bara att hoppas att Icas reklam kan ha ett positivt syfte. Att det just får oss att reagera och tänka till. Det står ju "Fortsättning följer..." i slutet så jag är nyfiken på vad det innebär.

Själv har jag ju levt i handikappvärlden hemma i drygt 33 år och ideelt i mer än 25 år så jag är kanske överkänslig ibland.

Jag vill även skapa diskussioner med mina inlägg i dessa frågor och det lyckas tydligen ganska bra....:-)

Biggan999 Svart och vitt sa...

Vårt sätt att se på de medmäniskor som är lite annorlunda bottnar i hur vi har blivit uppfostrade, vilka värderingar vi fått med oss. Några lyckas i vuxen ålder inse att det de lärde sig som barn inte är med sanningen överensstämmande. Så länge vi har människor som ser ner på de som är annorlunda, feta, magra, halta,lytta och dem vars IQ är lite lägre. Det är dessa människor det är synd om som är så trångsynta att de inte ser till kvaliteten på dessa som är annorlunda. Det är de som har den inre styrkan att visa vad de går för och kan visa empati. Så länge föräldrar och även personal i förskola dagis fritis och skolan inte tar tag i dessa problem och talar om att vi alla är lika mycket värda, hur vi än ser ut.Så kan vi inte få en förbättring.
Har inte sett den nya ICA reklamen, så nu har ni gjort mig nyfiken.

Cicki sa...

Biggan: På sätt och vis håller jag med dig för visst har uppfostran betydelse. Men min mamma var nog rätt inskränkt i sitt tänkande. Däremot är inte pappa det. Men det var ju mamma som uppfostrade oss till största delen.

Det är nog livet med sonen som fått mig att se saker och ting på ett annorlunda sätt och det är jag evigt tacksam för att jag fått lära mig.

Men ju mer vi informerar och sprider kunskap så ska väl någonting ändå fastna till slut.

Anonym sa...

Först reagerade jag som du, lite negativt. Men sen diskuterades den en del på olika funktionshinder forum och vi kom fram till att det ska vara poisitivt, alla med olika funktionshinder måste synas i vanliga vä´rlden och i början blir det nog en chock för många men egentligen är det ju precis det vi vill. Om han kommit som praktikant och alla skulle visa hänsyn och ta hand om honom hade vi inte kommit längre i vårt jobb mot fördomar. Nu visade reklamsnutten tydligt på deras fördomar medan killen stod frågande och tyckte de var korkade.
Många av de med Downs syndrom som vi anordnar assistans åt jublar och säger att det är bra.
Det finns t.o.m. en modelargentur för funktionshindrade numera. www.funkisbyran.se jag var så anti i början men har fått lära mig att tänka om.
Karin

Cicki sa...

Karin: Ju mer det här diskuteras ju mer kluven blir jag över reklamsnutten. Den är kanske bra. Det är kanske ett bra budskap den vill förmedla. Så tänker jag på McDonalds policy att ha funktionshindrade bland sina anställda. Det är kanske det Ica vill förmedla, att de är en bra arbetskraft.

Jag har ju aldrig fattat varför Willys sa upp H. Han som jobbade gratis hos dem. Han har ju lönebidrag plus att de fick betalt för en handledare åt honom, så de till och med tjänade på att ha honom anställd. Handledarpengen var alltså högre än den lilla summan de betalade på hans lönebidrag.

Om de med Downs syndrom gillar filmen själva då är den kanske bra. Men jag vill fortfarande se fortsättningen för den fyller ju ut det man undrar om nu.

Le Loup sa...

Jag fick se reklamen igår och jag tyckte att den var bra, när jag fick fundera, eftersom det är som han säger "Vad fan glor ni på, har ni aldrig sett en praktikant?" Jag väntar på fortsättningen med intresse.

Cicki sa...

Shirouz: Ju mer jag diskuterar detta så börjar jag fundera själv på om den är bra eller inte. Man är väl inte sämre än man kan ändra sig. Vi får väl se vad de vill säga i fortsättningen.