fredag 1 april 2011

Disktrasgarner del 2

Igårkväll började jag sticka en disktrasa i ett av de nya garnerna jag köpte. Det är det ekologiska bomullsgarnet. Jag blir alldeles salig när jag läser på insidan av etiketten som satt runt garnet.

Så här står det:
----------------------------------------------------------------------------------

"Eko-garn tillverkas av bomull som kommer från små självägande bönder i Peru. Bomullsbusken får växa långsamt och frukten mognar under lång tid. Det ger långa fibrer och en hög kvalité. Varken konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel används. Bomullen skördas för hand. Garnet är KRAV-märkt.

Garnet färgas på Gotland. Jag använder batikfärg som är den skonsammaste färgen mot miljö när det gäller bomull. Den innehåller inga tungmetaller och genom att jobba hantverksmässigt är jag mycket snål med både vatten och torkvärme. Efter färgning härdas färgen genom kokning, vilket gör att det inte krymper. Batikfärg är ljus-och tvätthärdig och plaggen kan tvättas mellan 40-85 grader, i maskin eller för hand. För att plaggen inte ska hänga ut sig av sin egen tyngd under torkningen bör de centrifugeras.

Varje färg har sin egen karaktär och inget färgbad blir det andra exakt likt. Därför blir varje plagg unikt. Detta innebär att det kan skilja en smula mellan garnprov och det garn du får."
----------------------------------------------------------------------------------

Tyvärr kommer detta garn inte att finnas mer eftersom det tydligen blivit för dyrt att färga in. Garnaffären hade bara lite grand kvar, så nu är jag så rådvill om jag redan idag ska åka in och köpa upp mer, eller om jag ska sticka klart denna trasa och testa först. Och hoppas på att de härvor som fanns, även finns kvar i nästa vecka. Det tål att tänka på, när man inte har så många "kroningar" att röra sig med.

Jag är nog knäpp som går igång så på ett garn som "bara" ska användas till disktrasor......:-)

7 kommentarer:

Mångmamma sa...

Nej, inte knäpp.
Jag blir också glad när jag snubblar över sådant där.
Hantverkstraditioner och småskalighet är fantastiskt!
Tycker du ska sticka snabbt och hänga på låset på måndag morgon - om det nu är stängt över helgen!?

Cicki sa...

Mångmamma: Eller så åker jag idag. Får låna av mig själv på Ica-krediten.....:-) Den räddar oss många gånger. Du vet det där att när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked. Ica-krediten är vår sked.....:-)

Trebarnsmamman sa...

Ring affären och lägg undan garnet. Du kan ju alltid ringa om några dagar och säga att du ångrat dig om du helt enkelt ångrar dig :)

Det är skillnad på ekologisk bomull och annan bomull!

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Jag var in dit för en stund sedan och köpte tio härvor, sex röda, två gråsvarta och två bruna. Det var ju det jag tyckte också, skillnaden alltså. Det känns mycket bättre att kunna sälja något ekologiskt. Jag hoppas nu att det finns intresse för sådana här disktrasor.

AprilSus sa...

Min Elmer kommer från Peru! Förra hösten när vi var på en bymarknad så var det en dam som stod och färgade garner med nartuliga växtfärger i en gammal kittel och påminde om en liten häxa. Elmer stannade och pratade med henne och kom sen lycklig efter oss som gått vidare och berättade att garnet var från Peru. Han blir alltid så glad när något kommer just från hans hemland.

Sök på nätet. Det kanske går att få tag i på andra ställen? Lycka till! Jag lämnade ett lite längre svar på din kommentar på min blogg.

Kram!

Christina sa...

Inte undra på att du gick igång på det där garnet! Tur att du gjorde slag i saken och åkte in och köpte mer - det lkät som ett himla fint garn!
Det är en lycka när man får arbeta med fina material.

Cicki sa...

AprilSus: Du får väl berätta för Elmer att jag sitter nu och stickar disktrasor av garn från hans hemland.....:-)

Christina: Det är ju synd att sådan verksamhet inte ska löna sig. Nu har jag i alla fall så jag klarar mig ett tag.