tisdag 29 mars 2011

Vem ska jag tro på?

Idag har jag varit till farbror doktorn. Nu var det till han som jag egentligen är listad hos. Tidigare har jag fått gå till en kvinnlig ST-läkare istället. Hon har varit enormt noggrann och tagit sig tid med allt. Nu gör hon en del av sin praktiktid på sjukhuset, så då fick jag träffa min ordinarie läkare. Jag har aldrig träffat honom tidigare eftersom vi bytte vårdcentral i höstas.

Nu säger han lite olika mot vad hon sagt. Doktor Margareta har varit nöjd med mina värden på sköldkörteln efter medicinering. Det var doktor Fredrik inte alls. Han tycker jag ska dubbla dosen på den medicinen. Dessutom vill han att jag ska medicinera mot mina förhöjda blodfetter. Det har Margareta tyckt varit onödigt, eftersom hon inte ansåg att de var tillräckligt höga för det. Det var så pass att Fredrik undrade om jag motsatt mig behandling, eftersom den inte satts in. Fredrik tyckte också att jag fått gå på för täta provtagningar. Jag har tyckt att det känns omtänksamt av Margareta att vilja kolla upp mig ofta.

Så här är jag nu med två olika läkarbesked och undrar vem som har rätt. Har den ena undermedicinerat mig eller är det så att den andra vill övermedicinera mig. Vem ska jag tro på? Den erfarna doktor Fredrik eller den försiktiga doktor Margareta?

Eftersom jag också lärt mig "att den som lyder råd är vis", så det får väl bli som Fredrik tycker. I alla fall för närvarande. Det blir ny provtagning om tre månader, nu när han bestämmer. Jag får väl se hur det ser ut då. Då kanske jag vet vem jag ska tro på.


6 kommentarer:

Trebarnsmamman sa...

Tycker det låter precis som 1)Nyutbildad med en dröm om att ge täta läkarbesök istället för mediciner. 2)Luttrad läkare medicinerar hellre lite för mycket och slipper därmed skäll från chefen för att patienterna har för många återbesök.
Vad tror du?
Båda har säkert rätt, att med mer medicinering behöver du färre besök eller med mindre medicinering fler besök. Men frågan är vad vårdcentralen kan erbjuda och om du vill medicinera mer.

Cicki sa...

Jag tror du har rätt i dina antaganden. Ska vänta och se hur jag mår av ökad medicinering innan jag utvärderar det hela.

Sambon och jag pratade lite om det och jag kan köpa Fredriks argument att man kanske ska medicinera för att undvika kommande problem. Jag är kluven nu.

Maja sa...

Vad svårt, hoppas det blir bra i alla fall. Kram

Cicki sa...

Maja: Jag skulle hämta ut blodfettsmedicinen idag och då har han skrivit fel så den gick inte på högkostnadskortet, vilket jag måste ha det på. Så nu måste jag få ny medicin utskriven. Gissa om jag är sur på honom nu.

Spader Madame sa...

Tror du ska lyssna på den äldre...

Cicki sa...

Spader: Det kanske är så.