fredag 13 augusti 2010

Musikminnen

När jag var barn sjöngs det mycket hemma. Både mamma och pappa var väldigt musikaliska. Pappa spelade även munspel, men det var det enda instrument som fanns hemma på den tiden. Däremot spelade mormor cittra och morfar spelade dragspel. Även farfar spelade dragspel. Så jag växte upp med musik. Tyvärr var min fd man inte ett dugg musikalisk och tyckte inte om när jag sjöng, så jag tappade därför musiken inom mig i tjugofem år. Det har jag numera återtagit.

Pappa och hans vänner åkte runt och uppträdde med små revyer och cabareter. Det var mest på fester som de gjorde det, så det var inga stora grejer. Det var farbror Bengt och farbror Sixten som pappa uppträdde med. Farbror Bengt var gift med tant Maud och farbror Sixten var gift med tant Nellie. Tant Nellie och farbror Sixten hade två barn, Eva och Lena. Tant Maud och farbror Bengt hade inga barn. De fanns alltid med i våra liv och vår familj.

Allt det här kom jag på idag när jag hörde O solo mio på radion. Den kunde pappa sjunga så det knottrade sig på kroppen. Idag hör jag sällan honom sjunga och munspelen ligger i hans källare. Han säger att hans lungor inte räcker till längre. Det är säkert så. Han fyller ju åttio nästa gång, min kära pappa.

Ett minne som jag har kvar från den här tiden är ett kassettband som pappa gjort åt mig. Det är från en fest hos gammalmormor och gammalmorfar, det vill säga pappas mormor och morfar. På det bandet hör man nästan hela släkten prata i bakgrunden. Det är skrammel av glas och tallrikar. Jag tror det är gammalmorfar som fyller år. Varför jag fått detta band är för att pappa och jag sjunger Owe Törnqvists "Anders och Britta" tillsammans. Pappas morbror Harry kompar på gitarr. Mamma är med stödsjunger ibland. Jag kan inte ha varit gammal. eftersom gammalmorfar gick bort när jag var sex år.

Givetvis var det inspelat på ett rullband ursprungligen som pappa sedan överfört på ett kassettband. Det är ett mycket kärt minne för mig. Allt det här kom jag ihåg enbart för att jag hörde O solo mio. Många av mina minnen hör ihop med musik. Musiken var och är viktig för mig.

Inga kommentarer: