lördag 14 augusti 2010

Jäkla flygfän

Bananflugor/fruktflugor har en väldig överlevnadsinstinkt. Har man väl lyckats få in dem hos sig, så är det ett mindre helsike att bli av med dem. I veckan upptäckte jag några i köket. Källan till det visade sig vara en rutten rödlök i lökskålen. Inte nog med det, så hittade jag även några i vardagsrummet. Där huserade de på en möglig nektarin i fruktskålen.

Vi brukar vara noga med sånt här, men den här gången hade de små jäklarna lyckats överlista oss. Med en bakgrund som frukt-och grönsaksutbildad så är jag inte glad i dessa flygfän. När man jobbade var den stora skräcken att få in fruktflugor i disken. Vi var alltid noga med att plocka bort skadad frukt och grönt. Rengjorde disken ordentligt en gång i vecka. Jag kan inte minnas att vi fick några större angrepp någon gång. Om jag ser fruktflugor i en butik så kan jag vägra handla grönt där, för det är ett tecken på slarv och dålig hygien.

Nåväl, tillbaka till vårt eget angrepp. Vi har med olika huskurer försökt att bli av med eländet, under veckan som gått. När jag klev upp idag så verkade det som att det lyckats, tills jag tittade i de två vinglasen som var kvar från igårkväll. Där häckade en hel koloni. Nu kan jag bara hoppas att de små jäklarna blivit påverkade och flyger rakt in i kaklet och dör. Idag är jag mordisk!

10 kommentarer:

Le Loup sa...

Hujeda mig, huka månde bananflugorna, minst sagt!
Allvarligt talat, det är ett otyg med de där flygtygen. Jag hörde någonstans om svavelstickor i jorden för att få bort dem, men då är det nog blomflugor jag är ute efter, tror jag. Hoppas du blir av med dem snart och ha det gott :)

Klimakteriehäxan sa...

Kryddnejlikor lär vara effektivt. Bara att lägga några på fönsterbrädan. Jag skulle testa, det räckte med att jag köpte en påse ... sen försvann dom!!!

Cicki sa...

Shirouz: Det är nog blomflugor som man har svavel till. Det har jag också hört. De är säkert släkt men det är svårt att köra ner tändstickor i diskbänken....:-)))

Klimakteriehäxan: Värt att testa. Jag tror jag har kryddnejlikor liggandes.

Camilla sa...

Ja, så här års är dom hopplösa. Vårt husmorsknep är vinäger med lite diskmedel i. Vinägern (eller vin förmodligen) dras dom till och diskmedlet ska göra att dom drunknar eftersom ytspänningen förstörs.

Christina sa...

Just - vinäger var det jag tänkte på! Tack Camilla!

Vi har också ett plågsamt angrepp just nu pga en ituskuren citron på ett fat på diskbänken. Så fort det går och så äckliga de är!

Cicki sa...

Camilla: Det där med vinäger hade jag pejl på men jag missade diskmedlet. Det var därför jag inte fick det att funka.

Christina: Visst är de hemska och de slår till snabb och skoningslöst.

Moster Ma sa...

Just nu känner jag mig väldigt slarvig och dålig på hygien!!!

Cicki sa...

Moster: Aha, de där gräsliga flygfänen har även drabbat dig. Camillas råd om vinäger och diskmedel verkar funka. Har några drunknade i den röran idag.

helene sa...

Anticimex har en dunderkur på deras sida:
Prova att blanda till 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller dylikt. Blandningen lockar till sig fruktflugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där.

Lycka till. =)

Cicki sa...

Helene: Jag följde Camillas råd med vinäger och diskmedel och det hjälpte. Det behövdes alltså ingen sirap för att få det att funka. Nu är de borta.