fredag 26 mars 2010

Hur kan detta få hända?

Igår läste jag på flera bloggar och på andra ställen på nätet om Uppdrag granskning, hur man tittat på ett våldtäktsfall. Jag kände att jag måste titta på reprisen, så inatt gjorde jag det. Och jag blev så arg att jag ville svära och säga fula ord, spotta, sparka och slå. Min ilska kände nästan inga gränser. För hur kan ett helt samhälle kollektivt ställa upp och tro på en våldtäktsman och frysa ut, hota och mobba själva offret. Jag tror knappt det är sant att det kan hända sådana saker i vårt land.

Om det var enbart ungdomar som sysslat med denna ryktesspridning och utfrysning så kunde jag ha haft en viss förståelse. För då handlar det om omognad och okunskap. Men när vuxna aktivt är delaktig då känner mitt förakt inga gränser. Då mår jag illa.

Jag mådde speciellt illa när Uppdrag granskning konfronterade prästen om manifestationen som hänt på skolans avslutningsdag. Han var inte medveten om att det fanns en dom eller ett besöksförbud. Han bara pratade om vilken fin gest pojken/våldtäktsmannen gjort när han tackade sina forna klasskamrater. Han frågade inte efter hur flickan/offret mådde. När U G berättade om att pojken begått ytterligare en våldtäkt senare på natten, så är prästens spontana replik: "Stackars pojke"! Förmodligen kom han på hur dumt det lät för sedan lägger han genast till: "Och stackars flicka". Men att hans sympatier fanns hos pojken sken ju igenom. Det skrämmer mig att en människa som ska predika godhet, kärlek, vänskap, värme har en sådan inställning. Jag hoppas verkligen att Svenska kyrkan ger honom en reprimand.

Eller rektorn som inte ens kollat upp vad som hände på nätet. Eller fritidsgårdsledaren som ville vara neutral? Vilken flathet! Bybor som tillfrågas tror fortfarande att detta är lögner som sägs om pojken/våldtäktsmannen. Det innebär att man ifrågasätter utredande poliser, åklagare, nämndemän, domare. Genom att tro att våldtäkten/våldtäkterna inte har hänt så ifrågasätter man flera yrkeskårers kompetens.

Hur dum får man vara? Nu hoppas jag och tror att det även bor vettiga människor i Bjästa. Stackars dem. De måste skämmas oerhört idag. Fast det är inte de som ska skämmas. Det är alla som fortsatt ryktesspridningen, inte satt ner foten, skrivit på Facebook eller på andra sätt agerat för att trakassera de stackars våldtagna flickorna. Dessa människor borde få löpa gatlopp, fast det är nästan ett för lindrigt straff.

9 kommentarer:

Ruta Ett sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ruta Ett sa...

Jag kan bara instämma i allt du skriver. Det hela är oerhört fasanfullt. Men det är tydligt att det finns okunniga, omogna vuxna också, som inte kan tänka själv.
Jag kan berätta för dig att i skolans värld är det inte ovanligt med sådan här flathet och att hålla "neutral". Det är vansinnigt fegt och obegripligt.

Cina sa...

Ja, vad säger man? Man lovar sig själv att alltid bry sig, alltid våga säga till, aldrig någonsin bli tyst och titta åt ett annat håll och fortsätta prata med sina barn om rätt och fel.
Det här är ju ett tydligt exempel på hur vuxenvärlden fallerar och hemfaller åt en feghet och flathet utan dess like!
Beklämd blir man!

Cicki sa...

Ruta Ett: Med en funktionshindrad son så vet jag ur flat skolan kan vara i sitt agerande. Man fattar inte hur människor bara kan vara sådana.

Cina:Jag blir arg och ledsen och frustrerad och beklämd. Allt på samma gång. Jag blir nästan hatisk när jag märker sånt här.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Detta hittade jag på nätet, när jag skulle kolla in var orten låg och hur stor den var

Orten uppmärksammades särskilt i TV-programmet Uppdrag Granskning, som hade ett inslag om en 14-årig flicka från samhället som blivit våldtagen av en pojke från samma skola. Den anklagade våldtäktsmannen har i förhör erkänt gärningen, men började två veckor därefter att neka. Han dömdes av både tingsrätten och hovrätten för våldtäkt mot barn till sluten ungdomsvård. Senare dömdes han även för att ha utfört ännu en våldtäkt på en äldre flicka[2]. De flesta i Bjästa fortsatte trots domen ta pojkens parti, bland annat skapades en grupp på Facebook som ett uppror mot domen och den fick tusentals medlemmar. Alla dessa omständigheter medförde att flickan till slut flyttade från staden. [3] [4] [5].Nu har grupperna som stödjer pojken raderats på facebook, i stället har det bildats grupper som stödjer flickan. Den största har över 100 000 medlemmar. Samhället har på nätet blivit väldigt hårt kritiserat som kollektiv, men i synnerhet har rektorn, prästen och våldtäktsmannens familj blivit utsatta för hot.[6] Våldtäktsmannens familj har hamnat i skottgluggen för hatvågen mot Bjästa eftersom både modern och brodern setts som drivande i de hatkampanjer som riktats mot offren genom olika bloggar och facebook-grupper.[7]

Cicki sa...

Jag vet ju mycket väl var Bjästa ligger eftersom jag jobbat en del däromkring. Det är ju i Västernorrland strax utanför Örnsköldsvik. Jag hörde idag att rektorn och en lärare på skolan är JO-anmälda. Och att det startas upp stödgrupper för tjejen på Facebook.

Ruta Ett sa...

Bjästa = Västernorrlands Knutby?

Spader Madame sa...

Totalt galet. Men tyvärr kan människor i grupp duperas på det här sättet, det behövs någon/några som vågar sätta ned foten!

Cicki sa...

Ruta Ett: Inte vad jag vet, men det kan ju vara möjligt.

Spader: Helsjukt.