söndag 21 mars 2010

Åter i hetluften

Nu är jag tillbaka i etern igen. Allt är inte ominstallerat, men jag har i alla fall kontakt med mina websidor.

Vi visste ju som sagt var att min hårddisk levde ett farligt liv. Jag hade sparat undan sypengar till den och ett nytt nätaggregat till sambon. Men jag var inte riktigt ända framme. Vi hade tittat på Komplett. se och hade planerat att handla därifrån och att koppla ihop bägge köpen för att spara på fraktkostnaderna.

Nu fick vi tänka om. Med priset från Komplett i huvudet så åkte vi ner på stan. Vi skulle även på på Apoteket och lite andra småärenden. Mitt emot Apoteket så ligger en liten datorbutik. Han brukar ha förhållandevis bra priser så vi stegade in där. Och handlade en ny hårddisk. Den hårddisk vi tittat på på Komplett var en 250 Gb för sexhundra kronor. Nu köpte vi en 320 Gb för sjuhundra så det kändes som ett bra köp. Nu ska den väl inte bli fullproppad i första taget. Jag har suttit med 80 Gb innan.

Jag blir ofta helt fascinerad över den snabba utvecklingen på datorer. Sonen fick sin första dator under första hälften av nittiotalet. Det var en så kallad treåttisexa. Med just 386 Mb. Å så häftig man tyckte den var. -95 köpte jag min första egna när jag startade mitt företag. Den var kraftfullare än sonens, men vi pratar fortfarande megabyte.

Den klarade jag mig länge på. Den använde jag till min bokföring och kundhantering. När jag blev singel så blev den även en chatdator och jag hängde på en del mailinglistor. Det klarade den.

När sedan sambon och jag träffades så fick jag mina första Gb. De var tre stycken och jag tyckte det rent ut sagt var skithäftigt och jag var mäkta imponerad. Sedan har jag bytt upp mig till 40 Gb och 80 Gb där till slut 80 Gb inte räckte till. Det är naturligtvis mest bilder och musik som tar plats. Några halvtunga spel har jag även inlagt.

Nu har jag uppdaterat mig rejält. Undrar hur länge jag klarar mig med denna. Länge, tror jag själv, men det är enkelt att plocka in mer och mer och mer. Numera pratar man även terrabyte. Jag har svårt att tänka mig att jag någonsin ska behöva så mycket utrymme. Men vad vet man?

9 kommentarer:

Moster Ma sa...

Man ska aldrig säga aldrig!
Ha en skön söndag...

Cicki sa...

Moster: Det har du ju helt rätt i. Ha en skön söndag du också. Jag ska sy medan sambon fixar vidare med min dator.

Klimakteriehäxan sa...

Kul perspektiv på tillvaron: man går från kilo- till giga-!
Det gäller att hänga med i svängarna!

Bloggblad sa...

Grattis! Jag vet inte ett dugg om vad jag har, jag kan bara använda den.

Men jag vet att sonen var så lycklig över att han var först i klassen att ha en PC, och det var före -88, en ärvd sak. Men då kunde inte jag använda dator och var inte särskilt intresserad.

Min första kurs gick jag -89, då hette maskinen (eller systemet?) ABC, svart skärm med vita bokstäver...

Cicki sa...

K-häxan: Det går verkligen undan. Ungdomarna tar det nog mer som en naturlig utveckling....:-)

Bloggblad: Jag gick min första datakurs på KomVux -86. Den hette ADB som stod för Allmän Data Behandling. Sedan läste jag Bacic I och II. Där fick man lära sig lite programmering. Nästa kurs var Ordbehandling och då fick man slå i pärmar för varje kommando för att t ex flytta en text mm. Det var fruktansvärt krångligt. För övrigt är jag mest självlärd. Jag lärde mig på sonens 386:a där jag via hjälpavsnitt läste in hur saker och ting fungerade. Jag hade mer hjälp av det än alla kurserna jag gått på tidigare.

Christina sa...

Välkommen tillbaka igen! Du kan verkligen skatta dig lycklig som har M :)

Finns det inte ett berömt citat av Bill Gates där han uttalar sig om hur stor hårddisk man max skulle behöva ha i framtiden? Inte ens han anade den här utvecklingen ;)

Cicki sa...

Christina: Jag är lycklig att ha han, inte bara när det gäller datorer. Han får mig ständigt att skratta. Han kan få mig att bli vansinnig också, i och för sig. Jag frågade han om uttalandet men han visste inte.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Ja du Cicki det är med datorer och lagringskapacitet som med köksskåp. När jag flyttade in i min första nybyggda lägenhet så undrade jag vad jag skulle ha i alla dessa skåp, ja de blev så småningom fulla. Lika dant med datorer. Man spar och pular in massor ibland kan synas onödiga saker, men jag har ju plats tills det kommer upp rutor om att minnet är fullt, hihi bara att rensa. Jag hade tur sist att det var elagregat och moderkort som gick det som var på hårddisken fanns kvar. Men jag har en externdisk nu för släktforskningen och foton det känns tryggt

Cicki sa...

Biggan: Du vet ju hur det är här, både livrem och hängslen och externa hårddiskar. Ändå händer det. Han har fått jobbat hårt i helgen. Nu är det mitt jobb kvar att få till det som jag vill ha det. Håller på med din beställning nu. Den blir klar till veckan.....:-)