måndag 28 december 2009

Vörtbröd

Någon vecka före jul så bloggade bakgurun Johan om ett vörtbröd som han bakat. Det lät fantastiskt gott. Jag hakade på direkt och bestämde mig för att det där skulle jag testa. Jag såg till att jag hade alla ingredienser hemma. Det krävdes en viss tidsplanering, eftersom degen skulle jäsa i sexton timmar. Men det kändes inte som något problem. Det som däremot blev problem var att när jag tog fram vetesurdegsgrunden så var det mögel på kanterna i glasburken. Surdeg ska inte mögla och det hade inte själva surdegen heller gjort. Men jag vågade ändå inte använda den. Det var för kort tid för att sätta en ny så jag använde rågsurdegsgrund som jag också hade. Det gick bra det också, visade det sig. Här hittar du receptet, som jag verkligen rekommenderar. Men se till att ha gott om tid.
När vi vaknade på bakdagen så låg den en underbar doft av vört i hela lägenheten. Detta bröd smakar verkligen vört. Alla köpebröd kan gå och slänga sig i väggen. Det var det godaste vörtbröd jag någonsin ätit.

Inga kommentarer: