lördag 30 maj 2009

Blommor och bröd


Först är det väl bara att konstatera att det varit ett underbart väder, denna pingstlördag. Alla brudpar är förmodligen enormt tacksamma mot vädergudarna.

Själv har jag inte gift mig utan pysslat med annat. Det blev petunior som fick trängas ihop med pelargonerna. Jag har även planterat en basilika med de andra kryddorna.


Dessutom har jag bakat. Kanske inte världens med lysande idé i denna värme, men vi var utan favoritbrödet nummer ett, linfröbullar. Passar både till frukost och till soppan. Dessa tekakor måste alltid finnas tillgängliga i frysen här hemma.

De är väldigt enkla att göra och jag gör lite som Kajsa Varg, tager vad jag haver. Till gryngröten brukar det få bli vad som finns hemma. Istället för havregryn händer det att jag pytsar i rågflingor och i stället för vetekli så kan det bli både kruskakli och havrekli. Idag blev det havrekli. De blir lika goda oavsett vad man har i. Jag använder krossat lingrö eftersom sambon tycker att linfröna gärna fastnar i tänderna. Självklart gör jag alltid dubbel sats så det räcker ett tag.

Tekakor med linfrö

Ca 12 kakor

50 g jäst
5 dl mjölk
1½ dl havregryn
½ dl linfrö
½ dl vetekli eller vetegroddar
50 g smör eller margarin
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smula jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Blanda drygt hälften av mjölken med havregryn, linfrö och kli eller groddar och koka till en gröt. Rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt resten av mjölken och låt gröten svalna.

Rör ner gröten i jästblandningen. Tillsätt sirap, salt och största delen av mjölet. När degen nästan är färdigarbetad tillsättes bakpulvret med 1 dl mjöl.

Kavla genast ut degen centimetertjock och tag ut runda kakor med mått (ca 12 cm i diameter), som läggs på smord plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 40 minuter. Nagga väl och grädda i 225° mitt i ugnen ca 10 minuter.

2 kommentarer:

Camilla sa...

Mmmm, det låter gott. Men jag sparar bakningen till en annan dag. För mig blev det trädgårdsarbete idag.

Cicki sa...

Camilla: Trädgårdsarbete var nog mer passande än bakning i detta finväder....:-)