söndag 31 maj 2009

Ett ljuvligt kycklingrecept

För ett tag sedan så hittade jag en liten kokbok på loppisen. Det var med italiensk mat vilket är favoritmat här hemma. Jag har dreglat över flera recept och igår testade vi ett för första gången. Det blev det här som åt vi till middag igår. Jag rekommenderar det varmt. Det är inte alls så krångligt som det kan tyckas vid första anblicken. Dessutom kan man förbereda det mesta, vilket är bra när dagarna är varma som idag. Det man kan förbereda är att koka polentan och låta den svalna i lugn och ro. Den steker man på strax innan kycklingen är färdig i ugnen.

Likaså går det alldeles utmärkt att förbereda salsan och spenatröran. De värmer man enkelt i kastrull eller mikro strax innan servering.

Som vanligt glömde jag fota. Ursäkta.....:-)

Smaklig måltid.

Spenatfyllda kycklingfiléer med kryddstark polenta

4 portioner

4 kycklingfiléer
1 msk smör
1 tsk salt

Polenta:
4½ dl grönsaksbuljong
½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1¾ dl polenta
1 msk smör

Häll buljong (vatten + tärning), sambal oelek och pressad vitlök i en kastrull och rör i polentan försiktigt när vätskan kokat upp. Sjud ca 5 minuter under omröring tills smeten blivit tjock. Häll polentasmeten i en vattensköljd form, ca 18-23 cm och låt kallna. Skär i fyra rutor och stek i smör tills polentan fått en gyllenbrun färg. Dela varje ruta tvärsöver.

Bön- och tomatsalsa:

100 g frysta haricots verts
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 msk olivolja
½ dl vatten
½ hönsbuljongtärning
2 tomater
1 tsk salt

Tina haricots verts och dela dem på mitten. Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs bönor, vitlök och gul lök i olivolja. Häll i vatten och buljongtärning. När vattnet nästan kokat bort är det dags att lägga i tomaterna skurna i bitar. Smaka av med salt.

Spenat:

200 g färsk spenat
1 gul lök
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
½ krm riven muskotnöt

Rensa, skölj och riv spenaten i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja. Vänd i spenat och pressad vitlök. Häll i grädde och låt puttra ca 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Sätt ugnen på 175° Putsa filéerna. Bryn dem runt om i smör. Salta. Stek färdigt i ugnen 8-10 minuter till 70° innertemperatur. Skär varje filé i två halvor (som ett hamburgerbröd) och fyll med spenatröra. Dela kycklingburgarna i tre bitar. Lägg ihop polentabitarna med bön- och tomatsalsa mellan. Lägg upp på tallrik och servera.

4 kommentarer:

Kesu sa...

Jösses vad det där lät gott. Måste spara och provlaga!

Cicki sa...

Kesu: Det måste du verkligen göra.

Christina sa...

Hur gott lät inte det där!!?

Jag har sparat ner och tänker testa, älskar italiensk mat.

Tack, tack! Det är så roligt med matinspiration.

Cicki sa...

Christina: Jag har lovat dottern att de ska få detta när de kommer i sommar....:-) Det är mycket smak men ändå inte starkt eller att någon smak är dominerande. Allt gifter sig med varandra och det blir ett väldigt lyckat äktenskap av det hela....:-)