tisdag 1 januari 2008

Nytt år

Ja, då är det nytt år. Undrar vad det har i bagaget. Det känns nästan lite spännande när man inte vet vad som ska hända. Vi hade en trevlig nyårskväll, alldeles för oss själva. När det var dags för matförberedelserna stod vi bägge i köket och hjälptes åt. Det är bland det mysigaste jag vet när man lagar mat tillsammans. Vi har egentligen ett alldeles för litet kök, men är man två där så blir det mycket närhet. Jag är dessutom så tacksam att ha hittat en sambo som är en trollkarl i köket. Jag är ganska duktig på att laga mat, men han är gudomlig på det.

Vi skulle äta entrecote med krämig tomatsås och klyftpotatis. Till förrätt en toast med hemmagjord skagenröra. Röran hade jag gjort dagen innan så att den fått stå och dra åt sig alla smaker. Den blev kanongod. Nu till huvudrätten. Jag skalade och klyftade potatisen och förvällde den i fem minuter. Sedan fick potatisbitarna landa i en ungsform där jag ringlade lite olivolja över och kryddade. Den fick vänta ett tag, innan den åkte in i ugnen, för att allt skulle bli klart samtidigt. Under tiden ägnade sig sambon åt den krämiga tomatsåsen. Jag lovar att recept kommer för den blev så himla god.

Potatisen åkte in i ugnen när såsen var klar. Då var det dags att rosta varsin toast som, när de var färdigrostade, fick ett rejält lass skagenröra över sig. Mums. När vi ätit upp dem så stekte vi entrecoten så där lagom bara lite genomstekt. Saftig och god. Och som sagt var tomatsåsen ljuvlig. Allt blev så jättegott och mysigt.

Vi var rejält mätta när vi satte oss vid TV:n en stund senare, så vi bestämde att vi skulle vänta med kaffe och glass. Vi fick besök av hela After Dark-gänget i vår TV-hörna. De är så duktiga och lockade oss till skratt.

Utanför ökade pangandet av raketer och smällare. I vår lilla stad är det en riktig raketterror under nästan hela december och delar av januari. I tidningen stod det att i vissa stadsdelar kör inte bussarna in längre på kvällstid på grund av denna terror. Innan vi flyttade hit bodde vi i en av de stadsdelarna. Det är skönt att fått flytta därifrån. Även om vi är störda av smällare och raketer även här, så är det en bråkdel av hur det var förr. Totte verkade inte speciellt berörd men han kanske hör lite illa. Elvis hade försvunnit så han låg väl och tryckte någonstans för att stänga ute oljudet.

Det var ganska dåligt på TV:n men det sändes en gammal goding, Grease. Så vi bestämde oss för att se den. Det är en del fin sång och dans i den. Visserligen står filmen i videohyllan men vi har inte sett den på evigheter. Så vi välkomnade Olivia Newton John och John Travolta in i vårt vardagsrum.

När klockan blev tolv skålade vi i champange och lyssnade på Jan Malmsjö när han läste Nyårsklockorna. Utanför var det rena rama fyrverkeriorgien. Jag försökte gå ut på balkongen för att titta, men det var otäckt. Krevaderna smällde av precis i höjd med vår balkong så att gnistor slog in. Så det kändes mest som att man måste gå runt i fönstren och kolla så att ingenting hände. Vi har stora gräsytor utanför vårt hus. Där var många som sköt av sina raketer, men ändå var det några galningar som måste stå alldeles intill husen och skjuta.

Vi satt uppe alldeles för länge. Tog fram lite ost och kex till den resterande champangen. Det borde vi nog inte gjort för min mage sa ifrån. Natten har inte varit så kul och klockan hann bli sex innan jag somnade imorse. Men förrutom det hade vi en väldigt trevlig kväll tillsammans.

Nu är det bara att vänta och se vad det nya året har i överraskning åt oss.

Inga kommentarer: