torsdag 3 januari 2008

Välkommen till Holland

Välkommen till Holland
Av Emily Pearl Kingsley

Jag blir ofta tillfrågad om hur det är att leva med ett handikappat barn – att jag borde hjälpa dem som inte delar denna unika erfarenhet så att de kan förstå och föreställa sig hur det känns. Så här är det…

Att vänta barn är som att planera en sagolik semesterresa till Italien, Du köper guideböcker och gör upp underbara planer, Colosseum, Michelangelo, gondolerna i Venedig. Du kanske lär dig några fraser på italienska, Allt är mycket spännande. Efter månader av spänd förväntan är det äntligen dags. Du packar väskor och så far du iväg.

Flera timmar senare landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: ”Välkommen till Holland.” ”Holland”!?!, ropar du. ”Vad menar ni med Holland? Jag har beställt en resa till Italien. Det är ju dit jag ska. I hela mitt liv har drömt om att komma till Italien. Men flygresan har ändrats. Du har landat i Holland och där måste du var kvar. Det viktiga är, att de inte fört dig till en hemsk, ful och smutsig plats full med pest, svält och sjukdomar. Den är bara annorlunda. Så du måste gå ut och köpa nya guideböcker och du måste lära dig ett nytt språk. Du kommer att möta helt nya människor som du aldrig skulle ha mött annars. Tempot är långsammare än i Italien; det är inte så tjusigt där. Men när du varit där ett tag och återhämtat dig så ser du dig omkring…och du börjar lägga märke till att Holland har väderkvarnar,…och att Holland har tulpaner…och i Holland finns det till och med målningar av Rembrandt.

Men alla du känner är upptagna med att resa till Italien…och de talar vitt och brett om hur underbart de hade det där. Och under resten av ditt liv kommer du att säga. ”Ja, det var dit jag skulle ha rest. Det var det jag hade planerat.” Och den smärtan kommer aldrig, aldrig någon att försvinna…därför att förlusten av den drömmer är en mycket betydelsefull förlust. Men om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du inte kom till Italien så blir du aldrig fri att uppskatta och njuta av det sällsamma, det underbara…med Holland.

Inga kommentarer: