onsdag 2 januari 2008

Vänskap via rymden

När man läser bloggar så här i nyårstid så är det många som hälsar till sina bloggvänner och tackar för att de fått bli vänner. Många har eller ska träffas i det verkliga livet och bli mer än bloggvänner.

Detta är så fantastiskt, tycker jag, att man kan få vänner på detta sätt. För sisådär tjugo-tjugofem år sedan, när persondatorerna började göra sitt intåg i våra hem, målade många upp en bild av ensamma människor som satt och knappade på sina datorer. Man skulle aldrig någonsin mer träffa en människa och datorerna skulle isolera folk från varandra. Trodde man då. Men hur blev det?

Idag har datorerna gjort att man fått lära känna människor som man förmodligen aldrig skulle träffat tidigare, på grund av avstånd eller andra orsaker. Vi har, tvärtemot alla olyckskorpars profetsior, närmat oss varandra. I alla fall om man ser datorn som ett bra verktyg som arbetar för oss människor. Istället för tvärtom, som många trodde förr, att datorerna skulle ta över våra liv.

Tänk så många vänner jag fått via nätet genom åren. När jag var ensam och nyskild lärde jag känna många via Aftonbladets chatt. Sedan har även mailinglistor kommit in i mitt liv, som ytterligare ökat min vänskapskrets. Jag har till och med träffat min älskade sambo via nätet även om det var mer en (o)lyckshändelse än en planerad date.

Nätdating är numera ett erkänt faktum, men när sambon och jag möttes var det många som tittade konstigt på oss. Det var nog lite suspekt att mötas via en dator. Idag anses det som ett lika vanligt sätt för möte, som att mötas i andra situationer.

När jag var nyskild var det skönt att sitta hemma och kommunicera med mina nya vänner via datorn. Jag hann lära känna dem innan jag träffade dem. Hade vi inte tid och ork så hade vi kanske tid med en stund vid datorn. Jag jobbade ofta konstiga tider, då var det suveränt att kunna slänga iväg ett mail mitt i natten utan att störa någon. Hade man som jag svårt att nå folk vid normala tider hade det kunnat resulterat i att jag blivit mer isolerad än vad jag nu blev.

Så visst är det skönt att olyckskorparna hade fel och att många idag slipper sitta ensamma hemma när de kan nå en vän med sekundens snabbhet via en blogg, ett mail eller en chatt.

Inga kommentarer: