lördag 19 mars 2011

Min lilla glassamling


 Jag tycker mycket om glas. Både som figurer och dricksglas i alla dess former och modeller. Det har blivit en del samlat genom åren, vilket blev ett logistikproblem när jag och sambon flyttade ihop. Han samlar nämligen också på glas, fast mer åt glas att dricka ur. Numera är jag ju tvungen att tänka mig för vid varje köp, men i gengäld så blir de små inköpen desto kärare. Jag har en liten samling med glas i en väldigt ovanlig färg. Jag vet inte vad jag ska kalla färgen. Det är lite åt terracottahållet, kan man säga.

Det började med den här vasen som jag ärvde efter mamma. Jag har alltid tyckt den är så vacker och minns den väl från mitt föräldrahem. Sedan jag fick den har den stått i fönstret i ensamt majestät.
 Som av en händelse sprang jag på denna lilla skål på Erikshjälpen i Vårby Backe. Naturligtvis var jag tvungen att köpa den. Nu insåg jag att jag hade början på en liten samling.
 Förra fredagen hamnade vi, utan att förstå hur det gick till, hos vår lilla lokala antikhandlare. Han har en butik under Willys och kallar det själv för Antikt och Kuriosa. Skillnaden från en loppis är priserna. Men han är inte hutlöst dyr så det går att fynda även hos honom.

Förra fredagen sprang jag som sagt på denna skål och vasen på bilden inunder. Jag hade inte så mycket pengar utan köpte skålen och lade undan vasen.
 Igår var jag och löste ut den.

Jag tycker de här sakerna är så vackra. Jag gillar pressglas. Att färgen är lite ovanlig gör det hela lite roligare också.
Här står nu den lilla samlingen i fönstret i vårt burspråk.

10 kommentarer:

Smycka sa...

Vilka fina glas du har! =o)

Anonym sa...

Roligt när man gör nya fynd till sin samling! Det är en vacker glassamling du visar upp.
Jag samlar på vykort med katter på :-). Har varit en mycket flitig samlare och bytt kort med folk världen runt, men tyvärr står samlandet/bytandet mer eller mindre still just nu eftersom tiden inte räcker till :-/. Har väl sisådär 6000 kattkort i min samling. Kanske jag får tid att återuppta samlandet när ungarna blivit större :-).

engelsson sa...

Vilken häftig färg..den måste vara rätt ovanlig för kan inte minnas att jag sprungit på nåt i den färgen.. Tycker mig känna igen mönstret på vasen..vet du vilket glasbruk den kommer från..nåt svenskt tror jag Eda eller Elme eller Glimma kanske.. Jättehärlig samling i allafall ..något att glädjas åt.. Jag köper ju en hel del på loppisar o ibland så rensar jag ut o så även i somras.. Jag packade ihop två stora pappkartonger med i första hand finskt glas o skickade till min äldre syster i Finland..o jag minns hennes glädje när hon berättade för mig att speciellt en liten samling gult glas hade gjort henne så glad,,hon hade placerat dem i köksfönstret o såg dem alltid lysa mot sig när hon var på väg hem..o jag kom o tänka på det nu när jag såg dina glas.. Ha en fin söndag..snart har vi våren här lovar sambon..

KB sa...

Jättefina glassaker du har! Speciellt vasen, vilket fint mönster. Det är väl skoj att hitta något i annorlunda färg.Glas är också något som jag samlar på, jag har en del i olika blå nyanser från ljust till mörkaste blått. Nu har samlingen utökats en del, kanske mot min vilja, ja, du vet.

Kram

KB

Mångmamma sa...

Uj, uj, jag är en hopplös hamster.
Allt ärvt, fått, loppisfyndat och egentillverkat hamnar i mina gömmor.
Maken har hotat med att ta in sin motorcykelsamling i huset om jag kommer hem med mer udda blommiga porslinsdelar.
Så nu samlar jag helst på religiösa madonnor och statyetter och gömmer i mitt växthus..:)

Cicki sa...

AprilSus: Av någon konstig anledning så syns inte din kommentar, men jag har fått den i mailen i alla fall....:-)

Smycka: Visst är de. Det är inte bara du som fyndar....:-)

Annika: Du har något att se fram emot att återuppta ditt samlande sedan.....:-)

Engelsson: Jag kan ingenting om vart de kommer ifrån. Vilken av vaserna syftar du på. Den höga raka eller den med mönster. Du är ju jätteduktig och gör det ena fyndet efter det andra. Förstår att din syster blev glad. Jag har lite finskt glas som jag ärvde efter en god vän som jag hjälp en del.

KB: Visst är det vackert med glas. Men de kräver ju en viss diskning mellan varven för när de blir dammiga lyser de tyvärr inte upp lika mycket.....:-)

Mångmamma: Jag har förstått att du har en hamstergen. Jag skulle nog utveckla min mer om jag hade råd och plats. Det ska bli kul att se din samling i sommar.

Shirouz sa...

Jättevackra glas :)
Själv tycker jag om glasprylar men hatar (och nej, det är inte ett för stort ord) dricksglas. Jag dricker helst ur muggar och har knappt några glas att tala om, mer än för att kunna ge gäster. Jag vet inte varför jag är så emot glas, men det är jag.

Cicki sa...

Shirouz: Jag vet inte heller varför du är så emot dricksglas. Kanske någon konstig gen.....:-)

Jag älskar att duka vackert så vi använder våra många olika glas då och då.

Anonym sa...

Hejsan!

Jag kan berätta att den höga rosa vasen kommer från EDA Glasbruk, modellen heter "NANNA", finns i många varianter både modeller samt färger, har en likadan rosa men den jag har är även "lystrad", det menas att den har blivit behandlad med en metall lösning som gör att den skimrar i olika färger, ungefär som bensin i vatten. Lite rosa, grön, gul osv. Fin vas och ganska ovanlig, du har gjort ett riktigt fynd ;-)

MVH Fredric

Cicki sa...

Fredric: Tack för att du berättade detta. Det gör mig glad. Just den vasen kommer ifrån mitt föräldrahem så den är kärast för mig. Kul att få veta. Tack än en gång.