torsdag 17 mars 2011

Jag bara undrar?

I förra inlägget så skrev jag att Ali måste betala sin resa till Ghana själv. Inklusive att han måste betala sin återresa hit själv. Att han måste betala själv för att komma tillbaka till Sverige är ju rimligt. Det kan jag köpa. Men att han måste betala sin resa till Ghana själv kan jag inte förstå. Det är svenska staten/migrationsverket som nekar honom uppehållstillstånd. Men man ger honom inte en rimlig chans att ta sig ut ur landet.

Han hade ett datum när han var beordrad att åka tillbaka. Då var han dålig och kunde inte inställa sig. Hade han åkt då hade man betalat hans biljett. Nu ska han tydligen bestraffas för att han var sjuk då. Jag förstår ingenting i det resonemanget.

Man resonerar tydligen likadant med de som straffats och ska utvisas efter avtjänat straff. De ska också betala sin återresa själva, har jag hört. Hur tänker man då? Om någon inte kan/vill leva lagligt så ska man naturligtvis inte få stanna kvar i landet. Då bör ju det rimliga vara att vi ska se till att vi blir av med dem så fort som möjligt. Varje dygn som vi har en straffad kvar på en anstalt kostar tusenlappar. Då borde det väl vara rimligt att ta de tusenlapparna till att vi blir av med den brottsliga personen? Det måste ju var väl insparade kronor?

Eller tänker jag fel?

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det är så mycket galenskaper som jag inte heller förstår. Den av mina närstående som har en del ihop med både försäkringskassan och arbetsförmedlingen får så konstiga brev med konstiga siffror. Senast hade han jobbat för mycket... för de räknar inte efter samma procentsatser som vi vanliga dödliga.

Cicki sa...

Bloggblad: Det är väl bara så att vi gräsrötter ska inte förstå allt. Det är ett sätt att se till att vi håller oss i skinnet.....:-)

Anonym sa...

Är man inte svensk medborgare har man i princip inga rättigheter och du skall alltså betala allting själv. Jag förstår ändå resonemanget även om det kan vara orättvist ibland. De som har utvisning i domen har ett sk "permissionskonto" som (tror det är iaf 10%) av deras lön hamnar på. Det är inte många kronor de tjänar i anstalt men det kontot skall just vara till permissoner samt bekosta deras hemresa. Finns det pengar på detta konto får de betala hela eller delvis av resan hem. Detta gäller även så klart för svenska medborgare. Självklart är det ju tråkigt att det just nu drabbar Ali, men att han skall bekosta det själv finner jag ändå inte allt för konstigt med tanke på att han kom till Sverige i från början på falska grunder. Har en person begått ett brott i Sverige så tycker jag absolut inte att den svenska staten skall bekosta en hemresa också. Det finns bättre ställen att stoppa pengarna. Skulle det inte finnas några pengar på det sk permissionskontot eller att klienten har egna medel så går faktiskt Kriminalvården in och bekostar hemresan. Spara pengar kommer vi icke göra genom att betala deras resor helt villkorslöst. Av erfarenhet så återvänder de även lika ofta trots att de har återvändingsförbud iaf i fem år eller mer och riskerar 1 års fängelse om de återvänder tidigare. De hindrar dem inte. Det är ju inte så att vi blir av med brottslingarna tidigare om de har utvisning i straffet, utan de sitter hela tiden i svenskt fängelse och kostar därav många slantar. Resonemanget hade varit vettigt om vi hade i med att domen vunnit laga kraft, genast fullföljt utvisningen och de fått avtjänat straffen i hemlande. Möjligtvis då, hade vi sparat slantar.
/Dottern Anna-Karin

Cicki sa...

A-K: Tack för att du redde ut det där med kriminalvården åt mig.

Men jag får det fortfarande inte att gå ihop att första gången Ali skulle inställa sig så fanns en biljett. Några veckor senare så är reglerna helt annorlunda.

Dessutom ska han ju ha uppehållstillstånd enligt justitiedepartementets utsago. Och det är ju ändå de som stiftar lagarna. Som Migrationsverket ska följa.

Shirouz sa...

Usch, jag skakar på huvudet här, för jag kan inte heller begripa att Ali ska bekosta sin egen biljett Ghana. Biljettkostnaden för biljetten han aldrig använde borde väl finnas att tillgå nu också, eller?

Cicki sa...

Shirouz: Man kan ju tycka det.