fredag 5 november 2010

Försäkringskassan Hallå!

Ni som läser här vet att sambon har problem med Förskräcklingskassan. Det är inget nytt problem, utan har varat i snart tio år. Det var då han utförsäkrades.

Sedan något år tillbaka har han en underbar läkare på Huddinge sjukhus som gör allt för att han ska komma tillbaka in i systemet. Hans smärtproblematik är mer eller mindre utredd. Det är bara en annan minde utredning han numera väntar på som ska göras. Det finns alltså rejält med underlag för en sjukskrivning.

I de sista sjukintygen har läkare skrivit att vi vill ha kontakt med FK för treparssamtal. Ja, han måste vara sjukskriven, trots att han inte få ett öre i sjukpenning. Sambon har ringt för att försöka få kontakt med FK. För några månader sedan påstod de att han inte fanns i systemet, trots att jag suttit och skickat in läkarintyg åt honom sedan 2002!

Numera finns han i deras handlingar i alla fall, men det är allt. När vi var på Huddinge senast så ringde läkaren upp FK och pratade med dem. Hon förklarade alla turer och fick prata med flera personer. Det samtalet avslutades med att en handläggare skulle utses inom 48 timmar! Detta samtal skedde 16/9. Ingen handläggare är ännu utsedd. Det är långa timmar.

När en månad hade gått så ilsknade sambon till och mailade till dem att nu ville han se ett resultat. Två dagar senare ringde en kvinna. Allt hon hade att säga var att han har ingen sjukpenning så hon kunde inte göra något. Tack, det visste vi redan. Men hon skulle i alla fall skicka över handlingar för ansökan om sjukpenning.

Det är nu drygt två veckor sedan. Inte ett endaste litet kuvert har kommit ifrån FK. Är det månne posten som slarvat? Gissa att man blir trött.

Nästa åtgärd blir nu att ringa läkaren och höra om hon kan sätta sprutt på dem. Det känns som att det är dags att anmäla FK för tjänstefel eller något liknande.

7 kommentarer:

Smycka sa...

Jösses! Vad trött man blir! Som sagt man får f-n inte vara sjuk för att få sjukpenning! Jag hoppas verkligen att det löser sig så snart som möjligt för er! Karmar om =o)

Cicki sa...

Smycka: Just nu känns det som att vandra runt i sirap.

Anonym sa...

Men har inte varje svensk medborgare som jobbar eller har jobbat rätt till sjukpenning? Prata med en rättshjälpsbyrå, den är gratis åtm här i landet, om råd vilken väg ni ska gå. Säg också i tel åt FK att ni tar kontakt med media och basunerar ut hur ni behandlats om ni inte får det ni har rätt till. Jvlar anamma dessa byråkratiska instanser ska veta hut. :-)

Cicki sa...

Solveig: Tyvärr så är reglerna skrivna så att uppfyller du inte alla kraven så får du ingen sjukpenning. Det här är inget ny fenomen. Vi har alltså överklagat tre gånger!!! Det har varit för dåliga läkarintyg tidigare och försäkringskassans egna läkare har ansett att det inte räckt till. Grejen är bara att FKs läkare inte undersöker utan läser bara intygen. Är då intygen för dåligt skrivna så blir det avslag. Men nu finns det underlag som täcker allt. Bara vi får kontakt med dem. Det är där det sitter just nu.

Cicki sa...

Anonym: Tack för tipset. Ska kolla mer ordentligt om vi kan få hjälp där.

Anonym sa...

:=) SPRID VIDARE!

http://resurs.ning.com/

RESURS (Respekt för Sjukas och Utsattas rätt i samhället) är ett nätverk som startades våren 2008 av Läkaren Jenny Fjell som en reaktion på det hårda samhällsklimatet mot sjuka och utsatta i allmänhet och de nya sjukförsäkringsreglerna i synnerhet.

Medlemskap är öppet för alla som vill verka för att förbättra villkoren för sjuka och utsatta; det spelar ingen roll om du själv är stark eller svag, frisk eller sjuk. Du är lika välkommen och lika värdefull!

Le Loup sa...

Jag förstår helt och fullt, man blir så j-vla trött och frustrerad! Det känns på något sätt ibland som att vi, som behöver fk's och af's hjälp; vi har alla skyldigheter i världen, men rättigheterna är inte så många...
Hoppas det löser sig för din sambo, snart!