tisdag 12 april 2011

Rymden, hallå!

Idag är det femtio år sedan som Juri Gagarin sköts upp i rymden. Han var den första människan där. Tidigare hade ryssarna skjutit upp obemannade satelliter och så småningom satelliter som var bemannade med djur. Hunden Lajka är väl den mest kända av dem.

Jag fyllde tolv år samma år. När jag tänker tillbaka så har jag väldigt många minnen på vad som hände i världen på den tiden. Jag minns hur det var när Kennedy valdes till president. Han kämpade ju då mot Richard Nixon. Jag minns hur man pratade om ett kommande europeiskt samarbete , redan på den tiden. Plus en massa annat som hände under de här åren.

Jag uppfattar det som att jag visste mer om världshändelser, än vad som var/är normalt för ett barn i åldern 10-12 års åldern. Jag har funderat på varför det är så. Jag tror det var helt enkelt för att vi hade en helt fantastisk lärare på den tiden. I efterhand så tror jag att det var så att vi var kanske hans första klass, att han var nyutexaminerad. Han vara så enormt intresserad av allt som hände i världen och det förmedlade han till oss. Jag minns hans lektioner som att vi började läsa ett ämne, men vi slutade alltid med nutidsorienterade diskussioner.

Än idag, femtio år senare, så minns jag honom med glädje. Han är en av de få lärare som jag kommer ihåg.


8 kommentarer:

Mångmamma sa...

sådana lärare är ju guld värda.
Skrev härom veckan om två av mina allra bästa - och bäst ihågkomna - lärare!

solveig sa...

Såg en film om familjen Kennedy på TV igår och oj så väl jag minns när han blev president och när han blev mördad och hela historien. Jackie som var så chic. Det kändes som om de var en del av barndoms-ungdomstiden. Allt sög man i sig med stort intresse.

Sputnik, kommer du ihåg när den flög över himlavalvet? Jag var 8 år då och stod på min lekkamrats gård och gapade upp mot himlen och den rörliga stjärnan.. :-) Kram!

Polargrevinnan sa...

Vad vi tyckte det var underligt med
den första rymdfärden. Kommer ihåg hur vi pratade om vad som skulle ske i framtiden. Nu är det Mars som hägrar. Det är enormt med pengar som lägs på rymdprojekt och ibland kan jag undra om det är värt pengarna.
Tyvärr har jag inte haft lärare som jag tycker har satt några "spår" oss mig. Jag hade lätt för att lära och läste rätt mycket själv. Jag var mycket oss mormor och hon trodde jag kunde förstöra ögonen med så mycket läsande. Ögonen har klarat sig tills nu och jag måste göre en staroperation i framtiden.
Hoppas du fär känna dig lite piggare. Solen ska skina i morgon, hjälper alltid något.
Kram Viola

Cicki sa...

Mångmamma: Det är de där fantastiska lärarna som påverkat en så mycket. Jag önskar jag kunde berätta för honom vad han betydde för mig.

Solveig: Var det den nya TV-serien om Kennedys som du såg. Här sändes den i lördags och det blir väl några lördagar framöver. Jag minns precis vart jag var när jag fick veta om skottet i Dallas. Jag var i skolan några mil hem ifrån. Jag var rädd att det skulle bli krig och att jag aldrig mer skulle få träffa min familj. Det var ju hett (eller kallt) mellan USA och Sovjet på den tiden.

Visst minns jag Sputnik. Vi såg den från vår balkong....:-)

AprilSus sa...

Har inga minnen av denna händelse efter som jag inte ens var född då och jag har inte några direkta minnen av mina lärare heller, tyvärr. Ingen som gjorde några djupar avtryck hos mig.

Man önskar ju att alla barn ska få bra lärare, men det är nog mindre vanligt i dagens läge? Känns som dagens skola är rena rama lotteriet och bra lärare har en förmåga att bli kortvariga.

Kramis!

Cicki sa...

Viola: Jag vet inte vad det gagnar oss med dessa rymdsatsningar. Men förmodligen är det någon kunskap som behövs.

Jag läste också oerhört mycket och hade lätt för mig i skolan. Jag tyckte faktiskt skolan var kul. Hade vi inte flyttat så mycket så hade det förmodligen blivit högre studier för min del. Nu blev det en gymnasiekompetens inläst på KomVux så småningom.

Det var nog ingen som sa att mycket läsning kunde skada ögonen. Däremot fick man ju höra det om TV-tittandet. Vi skaffade TV rätt tidigt. -58 eller 59 om jag inte minns alldeles fel.

AprilSus: Ja se ni ungdomar, vad ni missat mycket.....:-)

Det är nog inte värt jag går in på det där med bra och dåliga lärare för då får jag fnatt. Jag fick ju kämpa hela sonens skoltid med den biten. Men det finns faktiskt fortfarande mycket bra lärare. Det är synd att man inte stöter på dem så ofta.

Klimakteriehäxan sa...

Hemma hos oss stod radion ofta på, det tror jag var en väldigt bra infokälla även för oss som var små. Och Kennedy går det flera pgm om i dagarna om man vill minnas mer! Lustigaste infon om Gagarin som jag hört var att han bara var max 160 cm lång .... men det räckte för en sovjetisk superhjälte!

Cicki sa...

K-häxan: Radion gick ständigt hos oss också så det kan ju kommit in information även från det hållet. Jag blev också jättesnopen när jag hörde om hans längd. Jag är 156 cm och räknas som kort och då är jag ändå kvinna. Tydligen var det så att det behövde vara en kort person för att få plats i rymdraketen. Det var den förklaring som jag hörde.