tisdag 4 maj 2010

Bagels

Idag har jag bakat bagels. Jag har alltid tyckt bagels varit goda. Nu kan jag säga att jag älskar dem. I alla fall mina egenbakade. Jag har trott det varit krångligt att baka dem, men efter att fått recept och blivit glatt påhejad av Lilla Viola så vågade jag mig på projektet. Det var inte svårt. Lite tidsödande, men det var det värt.

Här kommer receptet:




Bagels

25 g Jäst

5 dl vatten (37gradigt)

1 msk salt

1-2 msk sirap

2 msk olja

14 dl vetemjöl(gärna special)

sesam/vallmofrö

Starta upp degen som vanlig deg med jäst,vatten och de övriga ingred.

Arbeta i hop till en smidig deg.

Låt jäsa i 1 timme

Gör 12 bullar av degen som du sen gör ett hål i. Lägg den på ett mjölat bakplåtspapper.(Gör hålet lite för stort då det vid kokning sväller upp.) Låt jäsa i 15 min.

Lägg den sen i en vid kastrull kokande vatten ( 3-4 per gång) och koka dem i 1 min per sida. Tillbaka på plåten.

När du kokat upp dina 12 bullar så ska de in i ugnen 225 grader i 15-20 min.Om du vill ha något på den (vallmo eller sesam) är det läge att strö över lite nu.



9 kommentarer:

Viola sa...

Åh vad kul att du nappade på detta. Jag ska nog göra några i morgon. Det är ju såå gott=)

Cicki sa...

Viola: De blev verkligen kanongoda. Med marmelad, självklart.

Mångmamma sa...

Låter gott!

Cicki sa...

Mångmamma: Det är det också.

Kesu sa...

Jag har som du tyckt att de är goda, men trott att de är krångliga att baka. Nu får de en ny chans. Tack för receptet!

Cicki sa...

Kesu: Det var ju det jag trodde också att det var krångligt.

Kesu sa...

Jag uttryckte mig knasigt. Det var precis det jag menade: att jag bode tyckte och trodde som du :)

Cicki sa...

Kesu: Jag förstod vad du menade....:-)

Kesu sa...

Bra! Ursäkta stammningen! Blogger svarade nåt om att min kommentar inte kunde läggas till, men det kunde den tydligen visst ;)