onsdag 3 juni 2009

Jag och mina pastaskvättar

När jag växte upp så hade vi väl det inte så fett alla gånger. Mamma var en trollkarl och tog rätt på det mesta. Det var väl då en annan lärde sig samma sak, att ta rätt på det mesta. Det var bra att kunna de åren jag var hemma med barnen och vi levde på en inkomst. Likaså är det bra nu när vi bara har en liten pensionspeng att leva på.

Det här sättet att ta vara på allt, har gjort att jag fryser in mycket småskvättar som jag sedan tar rätt på vid ett annat tillfälle. Pastaskvättar är sånt som jag nästan alltid fryser in. Så det kan ligga ett antal sådana små påsar i min frys och skräpa. Jag har ofta tänkt att det är tur att folk inte ser dessa skvättar.

Men en gång blev det så att mina grannar blev helt på det klara över mitt småsnålande. Vi, fd maken, barnen och jag var på husvagnssemester. En granne vattnade katten och matade blommorna. Då, pajade vår frys. Vi hade snälla och omtänksamma grannar, så de delade upp vår frysta mat mellan sig och stoppade in i sina frysar, tills vi kom hem igen. De ringde inte ens och oroade oss, utan vi fick semesta klart i lugn och ro. Men så pinsamt jag tyckte det var att sedan gå runt bland husen och hämta en skvätt här och en skvätt där. Det fåniga i det hela var, att det var förmodligen bara jag som reagerade över detta. Alla de andra kanske också hade en massa pastaskvättar i sin frys.

Idag har jag tagit rätt på en sån där hög och gjort en makaronilåda av. Då blandar jag en lagom mängd pasta med tärnad skinka. Sedan kokar jag bearniesås och slår över. Två påsar brukar vara lagom till en form. Å så skjuss in i ugnen tills det blivit varmt och fått färg. Jättegott och billigt.

12 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag känner en man i landet Halland som är precis likadan. Han river ostbitar som är på sluttampen och fryser in i små byttor och det är hur bra som helst att ta fram .., och det är matrester och allt möjligt och jag tycker att det är helt perfekt!

Christina sa...

Jag tycker att det är de som slänger helt duglig mat som borde skämmas, om nu någon ska göra det.
Att hushålla med resurser är väl respektingivande och bra på alla sätt och vis.
Trevliga grannar hördudu!

I min frys ligger det småduttar av räkskal och andra rester av skaldjur, det blir så god fisksås med räkskal, men ser onekligen lite märkligt ut.

Cicki sa...

Elisabeth: Självklart så river jag ostslattarna också. Det är väl det jag förstått att PV är en förståndig man.....:-)

Tussegumman: Tackar som frågar. Det är väl sisådär, upp och ner om man så säger. Hoppas du får koppla av nu efter allt studentande.

Christina: Visst är det ett resursslöseri att kasta duglig mat. Tyvärr tror jag det är rätt vanligt att man gör det nu för tiden. Men kanske denna finanskris kan ha det goda med sig att vi blir mer medvetna om hur man kan ta rätt på saker och ting, inkl mat.

När jag köper hel lax brukar jag koka kattmat av renset. Att göra egen fond av räkskal har jag inte tänkt på, men det rä ju jättesmart. Det måste jag testa.

Cicki sa...

Christina: Glömde säga att jag hade underbara grannar där jag bodde i mitt gifta liv. Saknar dem fortfarande mycket.

Spader Madame sa...

Ja, Spader skäms, men eftersom hon har en mamma som ibland har gått till överdrift så har pendeln svängt en aning så Spader är himla dålig på att ta hand om smårester. Makaronilådan låder ju jättegod...

Att ta hand om alla resurser är ju inte bara en personlig ekonomisk fråga utan också en global miljöekonomisk... Spader ska försöka skärpa sig!! Promise!

Cattis sa...

Du har något att hämta på min blogg.

Cicki sa...

Spader: Spader duger så bra som hon är. Fast det är klart att kan hon bli ännu bättre så blir hon ju nästan en ängel. Vet Esset vilken tur han haft som träffat en underbar Spader Madame?....:-)

Cattis: Jag ilar direkt iväg till dig.

Spader Madame sa...

Jag vet inte annat-han är och hämtar ringarna nu...hoppas lägga ut det på bild framåt lördagen, det är det som är D-dagen ju! På många sätt! KRAM!!

Hannele sa...

jag fryser inte skvättar utan använder dom ganska direkt, gör omelett, varma smörgåsar... Av pasta kan man göra jättegod välling, som jag fick som barn. Smaksätta med honung och havssalt.

Att slänga mat är inte dyrt bara för den enskilde, det kostar massor att ta hand om avfallet. Jag kämpar för att inte köpa och laga för mycket.

Cicki sa...

Hannele: Man kan göra mycket av olika matrester. Jag gör också omelett då och då och blandar ner sånt som blivit över. Välling har jag aldrig lärt mig att tycka om, inte ens som barn.

Klimakteriehäxan sa...

Makaronilåda är perfekt för att ta vara på rester. Och kallar man den "pasta al forno" så blir det ju riktigt tjusigt ... Vi råkade ut för samma frysincident en semester, men då rann allt som fanns i den - uräckligt, drabbade vår snälla blomstervattnande granne ... så du hade mer tur!

Cicki sa...

Vilket bra italiensk namn. Det låter genast betydligt finare....:-)

Pajad frys under semestern är ingen hit. Jag har för mig att de uppmärksammat för att frysen syntes genom köksfönstret och någon hade reagerat över den röda varningslampan. Vi var ett granngäng som hjälpte varandra mycket så det var naturligt för dem att ställa upp.