onsdag 5 november 2008

Nu är jag förbannad

Jag är så upprörd att jag håller på att gå i taket. Dottern har ju fått ryggskott. Det hände förra lördagen. Hon har nu varit hemma en dryg vecka och idag fick hon äntligen komma till doktorn för hon behövde bli sjukskriven även denna vecka.

Hon får då besked att försäkringskassan godkänner inte ryggskott som orsak för att vara sjukskriven, så imorgon måste hon gå tillbaka till jobbet, fast hon inte är helt bra. Hon var till en massör i torsdags och han sa direkt ifrån att hon fick inte gå tillbaka och jobba för snabbt, utan skulle börja träna lite försiktigt med streching och promenader.

Försäkringskassan har själv sagt att man ska inte titta på diagnoser, utan det är arbetsförmågan som ska styra om man kan jobba eller inte. Här har man då gått emot sina egna bestämmelser genom att säga att diagnosen ryggskott inte godkänns.

Nu kanske många tänker att detta är kopplat till den borgerliga regeringens direktiv. Visst, det har blivit strängare, men detta var på gång redan under den socialdemokratiska regeringens tid. Jag råkade själv ut för det.

2000 pajade min kropp totalt. Fram tills dess hade jag jobbat heltid och klarat min fibro med träning, akupunktur och byte av arbete. Men 2000 fick jag en sjukdom till, vilket gjorde att min fibro blommade ut ordentligt. Jag blev sjukskriven och var det fram till 2002. Då fick jag det som då hette sjukbidrag, som omprövades efter viss tid. I mitt fall så skulle det omprövas 2004. När 2004 kom, så var det dags för mig att ansöka om förlängning av mitt sjukbidrag. Helt plötsligt utan någon form av rehabilitering så bestämde försäkringskassan att jag var fullt frisk och kunde jobba heltid. Jag skulle inte ens få en arbetsprövning, punkt slut.

Nu hade jag ju tur att jag genom mitt engagemang och arbete inom handikapprörelsen var rätt kunnig i att läsa lagtexter och uttrycka mig i skrift. Jag började ett krig med försäkringskassan som varade i mer än ett år. Jag höll på att stryka med på kuppen, men rödhårig och envis som jag är så lyckades de inte knäcka mig.

Efter en lång kamp som innehöll massor med läkarbesök, utredningar hos sjukgymnast och arbetsterapeut, anmälningar av okunniga handläggare, handläggare som inte ville ha med mig att göra etc. Till slut skickades jag av försäkringskassan på utredning hos ett av sina egna utredningsjukhus.

Jag var där i fem dagar. Under dessa dagar fick jag träffa läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog och kurator. Alla var helt eniga om att jag var inte arbetsför till något på arbetsmarknaden förekommande arbete. Exakt samma sak som min egen läkare och sjukgymnast sedan tidigare sagt. Av läkaren på försäkringskassans sjukhus fick jag veta dilemmat med att jag ansetts som fullt arbetsför. Försäkringskassan godkände inte fibromyalgi som diagnos!!! Så för att komma förbi detta så omdiagnostiserades jag till något väldigt luddigt som jag inte minns nu. Jag fick denna diagnos med tillägget att det vara av fibromyalgiliknande karaktär.

Två veckor efter detta äventyr ringde man från försäkringskassan och talade om för mig att allt var klart och att jag fått en förtidspension som gällde fram tills den dag jag fyller 65 år. Helt plötsligt var jag inte längre arbetsför. Snabba ryck mellan att var frisk och/eller sjuk! Enbart denna femdagarsutredning kostade försäkringskassan drygt 50 000:-!

Tänk alla dessa stackare som inte kan tala för sig, som inte orkar kämpa. Jag börjar fundera i termer som att försäkringskassan bör läggas ner. De gör ingen nytta längre. Det är bara som en kräftsvulst som kostar en massa pengar och som gör att människor som kommer i kontakt med dem mår dåligt. Problemet är bara det att hur gör man då när man blir sjuk. För vi blir tyvärr inte friskare bara för att försäkringskassans direktiv blir strängare.

Är det kanske dags att införa Ättestupan? Där vi arbetsoförmögna kan kasta oss utför, så vi inte ligger samhället till last.

Men hur gör då min dotter. Hon är inte ens trettio år och har redan en dålig rygg. Blir den bättre av att hon måste gå tillbaka och jobba innan problemet är utläkt? Jag tror inte det. Risken är att hon drar på sig mer problem och kommer att få större problem med sin rygg framöver.

Så nästa alternativ är kanske att gå tillbaka till ett nazistiskt tänkande. Utveckla en A-människa. Klona den och ta död på resten av befolkningen. Då är alla problem lösta.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vad skall jag säga...inte mer än att min läkare också berättade om detta med max en vecka för ryggskott.

Min läkare förlängde min sjukskrivning i går, men var noggrann med att poängtera att det tyvärr inte var någon garanti för att försäkringskassan skall godkänna det. Som han sa: "Både du och jag vet att du inte kan jobba, frågan är bara vad fk tycker, jag har stött på allt för många fall när vi har delade åsikter." Men jag måste ta risken, för jag kan inte jobba. Så nu blir det ändå fler veckor av magknip...för tänk om jag inte får några pengar alls?????
Håller tummarna för din dotter, lider med henne!

Anonym sa...

Man blir så förbannad att man saknar ord!!! Tur att A-K har en mamma som har stor kunskap om hur allt går till. Förhoppningsvis kan det hjälpa lite på sikt.

KB

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Som läkare skulle jag bli urförbannad. Det fk gör är att ifrågasätta läkarnas yrkeskunskaper. Fk anser tydligen inte att läkarna är tillräckligt kompetenta att bedöma patienternas arbetsförmåga. Dessutom så är de flesta sjukskrivna för att de behöver det, inte för att man inte vill jobba. Hela systemet är helsjukt. Du ska veta att jag tänker mycket på dig och hoppas att allt ska ordna sig till det bästa.

KB: Den här gången kan jag bara stötta henne så mycket som det går. Men jag kan ju delge henne en del av mina kunskaper.

Spader Madame sa...

Blir också förbannad -men det hjälper väl inte? Skickar en kram också -det kan funka!

Nä, jag tar och svär litet grand också -faan vad dumt!

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga? Jag är mitt uppe i skiten just nu där man nu ska se om jag är någon och om man ska satsa något?

Min styrka är också att jag kan uttrycka mig i tal och skrift...men det kostar mycket psykiskt.

Ättestupen verkar vara den lösningen politikerna vill ha tillbaka.
Kram och ha en bra dag...

Cicki sa...

Viola: Kram på dig också. Jag har sett att ni har det jobbigt där hemma nu med flera olika saker.

Lena sa...

Det är inte lätt att vara sjuk och att måsta strida för sin sak,(man måste vara frisk för att vara sjuk)...
Ta hand om dig.

Cicki sa...

Lena: Visst är det så. Kram

EVA / whiskyochchampagne sa...

Det är förjävligt ! Usch vad Fkassan med borgarna bakom ställer till elände för många människor !
Nej nog blir det ju ny regering, men det är långt dit än...

***
Ha en härlig helg !
KRAAAM EVA

Cicki sa...

Eva: Tyvärr så är det nog inte så enkelt. Det här var redan på gång flera år innan regeringsbytet. Dessutom hör man inte Mona Sahlin nämna något om F-kassan så jag tror inte att det blir någon skillnad med ett skifte.

Anonym sa...

Ja, det måste vara jättejobbigt som läkare att bli "överkörd" av försäkringskassan. Läkaren har erfarenheten och har även träffat och bedömt den specifika patienten. Jag tycker i alla fall det är skönt att min läkare är ärlig och berättar att hans sjukintyg tyvärr inte är någon garanti.
Får väll bjuda hem fk på en dags studiebesök om de börjar bråka. Tror du de kommer?

Och jag säger som du, jag har inte märkt någon skillnad på fk efter regeringsbytet. När jag väntade stora J för 7 år sedan kunde man inte bli sjukskriven för graviditetsbesvär i mitt landsting. I tre månaders tid grät jag av smärta varenda kväll och läkarna försökte inte ens sjukskriva eftersom de visste att jag skulle få avslag. Med de två andra 05, och 06 hade reglerna förbättrats och jag kunde bli sjukskriven. Nu såhär i efterhand får jag bannor av min sjukgymnast (eftersom delar av min ryggsmärta är kvarvarande och outläkt foglossning) för att jag inte tog det lugnare som gravid. Hur då??????

Anonym sa...

Här kavlar man upp ärmarna, borstar bort skiten och jobbar vidare...

Jag är ju en människa inte ett ärrende!

Jag gör mina djupdykningar, men det är min styrka att ta mig upp också.
Vill inte att de ska få vinna...Skönt det är fredag!
Tusen kram!

Barbamorsan sa...

Inte klokt och som du säger det var likadant innan regerings skiftet. Förr för flea år seda även innan denna regering så tog de bort sjukskrivning för kejsar snitt innan var det 6 veckor efterssom man inte får lyfta något. Nu ska man ändå vara hemma o mammaledig och har man syskon så kan man faktiskt ha dem på golvet....sjukt..Lider med er/din dotter! Fattar de inte att det kan komma att kosta samhället så mycket mer i förlägningen. Kram

Mie sa...

Nej fy f...n! Jag blir arg bara av att läsa det! Vilken vettig människa som helst fattar väl att man inte kan jobba med ryggskott? Men inte försäkringskassan alltså:( Hoppas hoppas att det ordnar sig för din dotter!

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Det är så himla sjukt så det är inte klokt. Hur ska man kunna ta det lugnt när man inte får vara hemma och just ta det lugnt. Kanske hade dina besvär idag varit lindrigare om du fått vara hemma från början. När jag fick dottern var jag sjukskriven halva graviditeten eftersom sonen kommit så mycket för tidigt och samma risk fanns när jag gick med henne. Jag låg även inlagd på sjukhus under en del av graviditeten. Tror inte det hade funkat om jag fött barn några år senare.

Viola: Det är bra att du inte ger dig. Behöver du bolla tankar så vet du vart jag finns. Kram

Barbamorsan: Det där med kejsarsnitt visste jag inte. Men då får jag förklaringen på varför de skickade hem C så tidigt utan någon form av stöd när Amadeus föddes.

Jag har en väninna som opererade höften för några år sedan. Då fick hon veta att det var inte självklart att hon skulle få vara sjukskriven trots att hon var nyopererad efter en stor operation. Helsjukt.

Mie: Jag pratade med henne igår. Det hade gått skapligt att jobba i onsdags för hon jobbade bara 7-13. Sedan skulle hon vara ledig igår och idag och jobba helgen. Hon jobbar som vakt på en öppen anstalt för kvinnliga fångar så det är inte så tungt. Men hade det varit innan hon började plugga hade det varit problem för då jobbade hon på Konsum med allt vad det innebär med tunga lyft.

Hilda sa...

Man blir arg och jag uppgiven. Vad ska man egentligen ta sig till?

Kramar till dej Cicki.
Från Hilda!

Cicki sa...

Tack Hilda. Kramar kan man aldrig få för många av....:-)

Anonym sa...

Kan bara beräfta det där som Barbamorsan skriver, ingen sjukskrivning p.g.a kejsarsnitt. Det är bara hem och dra igång med vanliga livet. Med dig får du piller som räcker en vecka, därefter skall du vara smärtfri. Man påstår att hormonpåslaget som man får genom att få barn minskar smärtorna såpass att det inte kan jämföras med en normal bukoperation, därför behövs heller ingen sjukskrivning.
Been there done that tre gånger!

Och som du säger, troligtvis hade min rygg varit bättre nu om jag hade fått den sjukskrivning jag behövde hösten 2001.

Anonym sa...

Ja, efter alla turer - detta är ju fk i ett nötskal, oavsett regering. Har varit med och slagits ett stort antal år - kan inte räkna dem längre... 1985, eller något åt det hållet... Men, kan meddela att det inte blivit bättre med åren nej!!!
Hm, undrar vad som kommer hända nu framöver bara, suck...
Hoppas att det går ok med dottern dock - att hon får röra på sig rätt mycket under dagarna och sedan få möjlighet att vila. Brukar ju vara det bästa med ryggskott... sägs det, ehhh...
Må så grankott... ngn som NU verkligen ska spara länken när jag väl hittat åter, hm...

Cicki sa...

Bim: Jag får väl säga "Välkommen tillbaka" då. Tur du hittade hit igen....:-)