fredag 11 juli 2008

Diskriminering?

För några dagar sedan damp det ner ett stort vitt kuvert i brevlådan. Adresserat till mig. Att det var från en bokklubb gick det att se redan på utsidan kuvertet. Även om jag inte brukar hoppa på sådana erbjudanden, så brukar jag ändå öppna kuverten för att se vad jag missar. Det var många och fina saker den här gången. Tre böcker som man fick köpa för 19:- stycket. Sedan fick man en massa gåvor. En skinnväska värd 1200:-, gåstavar värda 350:- och ett halsband med swarovskisten värd 550:-. Allt som allt var erbjudandet värt 2938:-

Jag tittade lite längtasfullt på den snygga handväska och på gåstavarna. De sakerna hade jag gärna tagit emot. Men jag bet ihop, tog hand om blyerstpennan man dessutom fick och lät alltsammans hamna i pappersåtervinningen.

Efter ytterligare något dygn så fick även sambon ett stort vitt kuver, från samma bokklubb. Han öppnade också sitt kuvert, trots att vi visste vilket erbjudande som kom. Han var ute efter blyertspennan. Blyertspennor kan man aldrig få för mycket av. Speciellt inte om man är korsordslösare. Då upptäcker han att hans erbjudande är inte likadant som mitt. Fast det är klart, män använder ytterst sällan läckra handväskor eller kvinnliga halsband. Däremot är gåstavar väldigt könslösa. Han blev erbjuden tre stycken böcker för 19:- styck och en dvd-spelare värd 500:-. Det var allt. Inga gåstavar eller något annat kul. Hans erbjudande var värt 1338:-!

Skillnaden mellan våra erbjudanden var 1600:-! I de flesta fall så brukar det förekomma en viss diskriminering att vara kvinna. Den här gången var det helt tvärtom. Man kan ju undra vad det är för signaler som denna bokklubb sänder ut. Är det fler kvinnor än män som är med i bokklubbar? Ja, tacka för det när det är en sådan skillnad i erbjudanden. Menar man kanske att män läser mindre än kvinnor? Tror inte det, i alla fall inte i vår familj där läsarnivån är väldigt jämnt fördelad. Sedan kan man även fundera över varför en bokklubb erbjuder en dvd-spelare som gåva. Vill man att folk ska titta på film istället för ett läsa deras böcker? Eller menar man att män är mindre läskunniga så de lockar med en dvd-spelare för männen. Har de tur kanske mannen antar detta erbjudande och låter sin kvinna läsa böckerna.

10 kommentarer:

Spader Madame sa...

Knepigt...min man fick å andra sidan aldrig erbjudanden om bokklubbar över huvudtaget. Kanske att de trodde att han inte var läskunnig ;-)) Strumpor, kalsonger och rakblad var däremot flitigt förekommande...

Cicki sa...

Det är nog första gången som sambon får bokreklam från en sån här bokklubb. Annars brukar det vara Illustrerad vetenskap och biltidningar som han får som erbjudanden. Inga rakblad, strumpor och kalsonger här inte. De kanske vet att han har helskägg och inte behöver några rakblad. Varför han inte får reklam om strumpor och kalsonger vågar jag inte ens spekulera i.....:-)

Anonym sa...

Jämför sen den bokklubbens priser med vad Bokus tar för böckerna! DET ÄR skillnad det! Dessutom är frakten endast 19:- hos Bokus.Håller med om att det är märkligt att "värdet" är så olika på era erbjudanden.Det är mycket man inte förstår, men det är nog inte meningen man ska förstå allt!

Kram/KB

Cicki sa...

Dessutom köper man böcker hur billigt som helst nu för tiden. Till och med Willys har börjat med billiga bra böcker. För att inte tala om när man fyndar böcker på loppis. DET är billigt....:-)

Anonym sa...

Hjälp vad längesedan det var jag gav en kommentar här, känner jag. *skäms*
Jag har kikat på både solhattarna och necessärerna och näsduksfodralen. Jättefina saker alltihopa! Men det som mest fångade min uppmärksamhet var den där frihandsquiltningen du gjort på den lila rosen, jag är grymt imponerad, jättesnyggt!!!
/June på www.junebacken.se

Cicki sa...

Tack June. Det ska bli grytlappar åt oss själva så småningom. Det var faktiskt jättekul att frihandsquilta. Men det krävs tid och tålamod för det är inget man hafsar undan på en kaffekvart.

Anonym sa...

Rusta har också billiga böcker, om man bara orkar leta länge nog. De brukar förvaras i stora djupa stålbackar. Och som du skriver - på loppis. Där kan man fynda! Även på antikvariat har jag hittat en del till vettiga priser.

Ha det gott!/KB

Lena sa...

Det finns inga pengar att köpa böcker från en bokklubb,nej det blir någon enstaka gång en nyköpt pocket,men annars köps det mesta på loppis eller antikvariat och jag lånar väldigt mycket från biblioteket oxå. Tror aldrig att min man någonsin fått ett bokklubbserbjudande,man kan ju värkligen undra varför?
Ha de!

Hilda sa...

OJ, det var märkligt. Jag kan däremot inte minnas att P någonsin fått några erbjudanden om bokklubbar. Det är också intressant. Han är ändå den som läser mest.

Tusen tack Cicki till nomineringen!!!! Jag blir alldeles varm och glad!!!

Cicki sa...

Lena: Förr var bokklubbarna ett billigt alternativ till bokinköp men så är det inte längre. Jag har varit dålig på att låna under en period. Men jag har fått tag på så mycket billiga böcker så jag har köpt istället. Dels på rean i februari, och så hittade vi ju en hög i pappersåtervinningen och sedan har jag köpt på loppis.

Det är första gången som sambon får från en sån här bokklubb. Han har fått när det gällt tekniska och historiska saker men inte en vanlig skönlitterär bokklubb.

Hilda: Det verkar som det mest är vi kvinnor som får från bokklubbar. Undrar varför?

Och du är värd din nominering. Kram