fredag 23 december 2011

Natten före dan före dopparedan

Nu börjar julhälsningarna strömma in i Blogglandia. Min kommer imorgon. Nu ska jag bara summera dagen. Den har tillbringats i köket.

Köttbullar har trillats. Även om det var köttbullar i julgåvan så har jag gjort egna. Garanterat fläskfria och ljuvlig goda. En skvätt grädde i färsen sätter den sista lilla piffen på dem. Jag har förberett degen till världens godaste vörtbröd. När jag bakar ut det imorgon har det fått jäsa och gosat till sig i drygt sexton timmar. (Nu låter jag ju nästan som Ernst) Jag har även gjort en långpanna med äppelkaka för att ta rätt på lite skrumpna äpplen.

Det blir rätt mycket disk av allt lagande och eftersom jag har svårt för att laga mat när det är rörigt så diskar jag hela tiden, eftersom jag drar ner disk. Det gör att det känns som om jag diskat mer, än lagat mat. Jag var rätt mör när jag skulle laga kvällens middag, korv Stroganoff. Så pass mör att jag glömde ha i både lök och paprika! Men det gick att äta ändå.

Vi har hämtat upp julsakerna från källaren och sambon har dammsugit och torkat golv. Imorgon får han ta hand om granen.

Själv ska jag göra finsk kålrotslåda, som numera är ett måste på vårt julbord. Jag ska även baka en saffranskaka, stryka juldukar och pynta lite. Som en knorr på dagen ska det slås in lite julklappar. Även om vi egentligen inte köper det till varandra, så blir det några i alla fall. Jag kan inte låta bli.......:-)

Nu börjar det nästan kännas som lite julstämning. Mycket beroende på musiken som vi har på. The Priests  underbara stämsång.